"

subota, 26. ožujka 2016.

KOLAC COKOLADNI UZITAK BEZ BRASNA








SASTOJCI
Kolac
8 jaja
200 gr tamne milka cokolade ( ili belgijske )
6 zlica mlevenih ljesnjaka ( ili oraha, badema )
6 zlica secera



Preljev 1
150 ml mleka
100 gr mlecne milka cokolade

Preljev 2
500 ml slatkog vrhnja ( za slag )
200 gr tamne milka cokolade ( ili belgijske )
100 gr bela milka cokolade ( ili belgijske )



PRIPREMA
Pripremiti jednu manju tepsiju ili okrugli kalup za brownies. Obloziti masnim papirom za pecenje.
Ukopcati pecnicu da se zagreje na 150 stupnjeva.

Cokoladu ( 200 gr tamne milka cokolade ) izlomiti ili iseckati i staviti u jednu posudu da se otopi na pari.

Pripremiti i izvagati sve potrebne sastojke za kolac i ostaviti sa strane. Ljesnajke ili orahe samleti i ostaviti sa strane. Ja sam orahe ovaj put.

Odvojiti zumanjke od bjeljanaka u posebne posude.
Bjeljanka istuci u cvrst sneg sa elektricnim mikserom i ostaviti sa strane.

Pjenasto izmiksati zumanca sa secerom, pa dodati otoplenu cokoladu, uz neprestalno miksanje, te umiksati orahe i na kraju lagano umesati sneg od bjeljanaka ( rucno ).

Gotovu smesu za kolac istersti u vec pripremljen kalup i staviti peci u prethodnoj zagrejanoj pecnici 10 minuta. Nakon 10 minuta pecenja izvaditi iz pecnice i preliti vrucim cokoladnim mlekom ( zakuhati mleko i iseckanu cokolade i kuvati dok se cokolada ne rastopi ), pa ponovo vratiti u pecnicu i peci jos 15 minuta.

Za to vreme pripremiti preljev 2, slatko vrhnje zakuvati ( 500 ml ), a potom dodati obe vrste cokolade ( 200 gr tamne milka cokolade i 100 gr bela milka cokolada ) koje smo prethodno iseckali i tako kuvati jos 10-tak minuta uz mesanje rucnim mikserom.

Peceni kolac preliti preljevom 2. Ohladiti prvo na sobnu temperaturu a zatim ostaviti u frizider preko noci da se sve lepo poveze.

Izvor:http://www.coolinarika.com/

0 komentari