"

subota, 26. ožujka 2016.

VINSKI GULAŠ SA MESOM PO VAŠEM IZBORU










SASTOJCI
800 g juneće lopatice i vrata bez kosti, ili od buta
2 velike glavice crvenog luka
1 veća mrkva
2 režnja češnjaka
1 žlica koncentrata rajčice
1 ravna žličica crvene mljevene paprike


 

1 lovorov list
1 žličica soli
1/2 žlice ajvara
prstohvat ružmarina
malo izmrvljenog peperoncina (nije obavezno)
1 vezica sjeckanog peršina
1/2 žličice papra
suncokretovo ulje


 

Zaprška:
1-2 žlice suncokretovog ulja
1/2 ravne žličice brašna
1/2 žličice kima
50 ml bijelog vina (po želji dodati više)

PRIPREMA
1. Na zagrijanom ulju dinstati sitno rezan crveni luk. Kad zastakli, dodati na kockice rezanu mrkvu pa na umjerenoj vatri nastaviti dinstati dok sve dobro ne povene.

2. Pojačati vatru na najjače pa dodati na kocke rezano meso (jaka vatra je da meso što manje pliva u vodi koju otpušta, već da ta voda odmah isparava). Dinstati dok se meso potpuno ne posuši, a onda stalno miješajući još 10-tak minuta da se meso malo poprži, pazeći da ne izgori.

3. Ubaciti nasjeckan češnjak i okrenuti sa mesom 1 minutu.
Meso razmaknuti pa na dno posude staviti žlicu koncentrata rajčice. Miješati na suho (ne sa mesom) da se malo uprži, ovako rajčica izgubi kiselost.
Dodati slatku mljevenu papriku i sve skupa sa mesom kratko promiješati na vatri.

4. Uliti toliko vrele vode da potpuno prekrije meso, ubaciti 1 lovorov list, 1 punu žličicu soli, malo izmrvljenog peperoncina bez sjemenki, prstohvat ružmarina, ajvar, poklopiti i na tihoj vatri kuhati 1,5 sat.
Onda umiješati zapršku.

5. Za zapršku na 1-2 žlice lagano zagrijanog ulja popržiti 1 ravnu žličicu brašna, ne smije požutiti. Brašna dodam tek toliko da poveže sastojke.
Kad se malo poprži, dodati sjemenke kima, kratko promiješati i zaliti bijelim vinom (ja stavim 50ml, uvijek me strah da ne bude kiselo).
Kad alkohol iz vina ishlapi, umiješati zapršku u meso.
Popapriti i posuti sitno rezanim peršinom, po potrebi dosoliti i kuhati još 15-tak minuta.
Gulaš bi trebao biti gust, ako se nije dovoljno zgusnuo, zadnjih 15 minuta kuhati bez poklopca.

6. Ukupno vrijeme kuhanja od dinstanja luka do gotovog jela je 2,5 sata.

Izvor: coolinarika.com

0 komentari