"

petak, 4. ožujka 2016.

RIGO JANCSI




JEDAN SAVJET:kuhajte srcem volite ono sto radite,neka vam kuhanje pricinjaje zadovoljstvo,to je glavni uslov da bi bili dobar kuhar a vasa jela bila izvrsna





SASTOJCI
Za biskvit
60 gr brasna
40 gr kakaoa
200 gr kristal secera
5 jaja
1/2 male kasike soli
1 velika kasika vanila ekstrakta
85 gr otopljenog putera



Fil
230 gr putera
8 jaja
480 ml tecnog slaga
100 gr kristal secera
455 gr cokolade

Cokoladni preliv
225 gr cokolade
80 ml tecnog slaga
2 velike kasike putera
vanila ekstrakt
Slag za ukrasavanje



PRIPREMA
Prosejati brasno pa izvagati 60 gr.Prosejati kakao prah pa izvagati 40 gr.Sada prosejati zajedno brasno i kakao i ostaviti na stranu.U dubljoj posudi kombinovati secer,jaja i so staviti posudu iznad pare i miksirati na nizoj brzini dok se sav secer ne otopi(oko 5 min).Skinuti posudu sa pare i nastaviti sa daljim miksiranjem vecom brzinom sve dok se mesavina ne ohladi.U masu sipati vanila ekstrakt i 1/3 brasna i kakaoa,lagano izmesati,dodati drugu trecinu brasna,ponovo lagano izmesati,zatim dodati ostatak brasna i opet sve lagano izmesati.Na kraju dodati otopljeni puter i sve dobro sjediniti.Sipati mesavinu u pleh oblozen papirom za pecenje.Peci u predhodno zagrejanoj pecnici na tem.175C,a velicina tepsije je 20cm x 30 cm.Ispeceni biskvit ohladiti,saseci ivice oko pola cm.a zatim kolac horizontalno preseci da se dobiju dve kore.

Fil
svu kolicinu putera staviti u ciniju i puter topiti na pari.Kada se puter otopio dodati zumanca,tecni slag i pola kolicine secera (50 gr)i so.Mesati varjacom sve dok mesavina ne pokrije donju stranu varjace,gustina trba da je kao gustina jogurta.Skloniti mesavinu sa vatre i odmah je preliti preko cokolade koju predhodno treba sitno iseci.Cokolada treba da je skroz pokrivena.Tako prelivenu cokoladu ostaviti da se topi par minuta bez mesanja a onda smesu polako mesati sve dok se ne dobije fina tecna mesavina.U posebnoj posudi miksirati belanca i ostatak od 50 gr secera(u slucaju da neko nevoli da koristi sveza belanca bez termicke obrade belanca mogu takodje da se miksiraju na pari na tihoj vatri dok se secer ne otopi).Pena od belanaca ne treba da je suvise cvrsta da bi mogla lakse da se sjedini sa otopljenom cokoladom.Znaci umucenu penu u par navrata polako umesati u otopljenu cokoladu.Dobijeni fil staviti na sat vremena u frizider.

U medjuvremenu dok se fil hladi ugrejati pekmez od kajsija sa 3 kasike vodeZagrevati pekmez dok se sav ne otopi i dok se ne dobije gusci sos.

Dublju tepsiju istih dimenzija kao sto je biskvit obloziti plasticnom foliom tako da ivice folie vise preko ivica tepsije(to ce pomoci da se kolac lako izvadi iz tepsije).Staviti prvu koru u tepsiju,premazati je polovinom sosa od kajsija,sipati cokoladni fil preko biskvita,lepo poravnati pa preko fila staviti drugi biskvit koji takodje premazati ostatkom otopljenog pekmeza.Gotov kolac staviti oko 10 do 15 min u frizider.

Dok se kolac hladi u frizideru pripremiti preliv.U serpi na tihoj vatri mesati slag,puter i vanila ekstrakt.Kada mesavina postane vrela sipati je preko isecene cokolade i ostaviti da se cokolada topi par minuta a zatim polako sve izmesati dok se ne dbije fina sjajna mesavina.Izvaditi kolac iz frizidera i dok je preliv od cokolade jos uvek tecan preliti preko biskvita.Staviti kolac u frizider.

Pomocu folije izvaditi kolac iz tepsije,seci ga na parcade zeljene velicine i ukrasiti ga vec prema zelji.
 Ako vam je nesto nejasno u vezi recepta slobodno se obratite i ostavite poruku u komentaru mi cemo se potruditi da vam pomognemo i otklonimo nejasnoce kolko je to u nasoj mogucnosti.


PRIJATNO  i uzivajte u hrani


izvor:www.coolinarika.com

0 komentari