"

subota, 12. ožujka 2016.

PUNJENE PAPRIKE MOJE MAME










SASTOJCI
Meso:
70 dag miješanog mljevenog mesa
2 kom sitno sjeckanog glavice luka
3 čena sjeckanog češnjaka
1 žlica mljevene slatke paprike
1 žličica soli
1/2 žličice crnog papra
6 žlica riže
1 žlica sitno sjeckanog peršina
1 žlica vegete




Ostalo:
1 kg paprika
1/2 dl maslinova ulja
2 velike žlice brašna
1 grančica lišća celera
2-3 velike žlice koncentrata rajčice
malo soli




PRIPREMA
1. Paprike, najbolje tankih stijenki i babure, očistite od sjemenki, tako da je držite za peteljku i stišćete palcem u krug oko kocena peteljke, vrteći je u ruci i tako dobijete rupu iz koje je lako izvaditi sjemenke.

2. U jednu zdjelu stavite mljeveno meso i redom mu dodajte sve sastojke .

3. Dobro izmješajte ,probajte da vidite da li je dobrog okusa (neće vam ništa biti od malo sirovog mesa).

4. Smjesom napunite paprike .

5. U lonac za kuhanje stavite ulje i prepržite na njemu brašno, kao da radite prežganu juhu.

6. U to dodajte rajčicu pasiranu ili koncentrat.

7. Dolijevajte vode, sve dok ne dobijete željenu gustoću umaka.

8. U umak stavite punjene paprike i grančicu celera, ako nemate grančice celera, dobar je i korijen celera.

9. Poklopite i kuhajte 20 minuta u expres loncu ili sat i pol u običnom loncu.

10. Poslužite vruće sa dosta umaka.

Posluživanje
Punjene paprike su najbolje sa pire krumpirom ili samo sa kruhom.
Papriku ovako punjenu možete i zamrznuti, ali samo ako je meso svježe i sigurni ste da nije bilo zamrzavano. Kod mene je omjer junetine i svinjetine 70:30 u korist junetine… taj omjer se pokazao idealnim.
Ovom smjesom osim paprike, moja je mama punila i tikvice, rajčice i luk.

Izvor: coolinarika.com

0 komentari