"

petak, 4. prosinca 2015.

VESELA TORTA













Sastojci
PRVA KORA
3 jaja
3 kasike secera
3 kasike brasna
1½ kasika kakaa
1. cajna kasika praska za pecivo
3 kasike vruce kafe

DRUGA KORA
3 jaja

 
3 kasike secera
3 kasike brasna
1½ kasika pudinga od vanilije
1 cajna kasika pzp
3 kasike vruće vode

TRECA KORA
isto kao predhodna, samo umjesto pudinga od vanilije, staviti puding od jagode

ZALJEV ZA KORE
3 kasike secera
2 dcl vode
malo ruma

FIL
7 dcl mlijeka
10 kasika secera
2 jaja

 
2 kasike gustina
2 pudinga burbon vanilija
250 gr putra

Priprema
1.
Kalup za torte br 24
Brasno pomjesati sa kakaom ili za druge dvije kore sa pudingom i pzp....Najbolje pzp podjeliti na 3 jednaka dijela,...
2.
Jaja razdijeliti...zumanjca dobro umutiti sa secerom i dodati vrucu kafu, opet malo umutiti, pa dodati brasno pomjesano sa kakom i pzp, umutiti da se sve lijepo sjedini i na kraju dodati snijeg od bjelanjaka, lagano umutiti, istresti u kalup, oblozen pek papirom i peci oko 10 min, najbolje provjera cackalicom.

Pecenu koru, izvaditi iz kalupa, prekriti pek papirom, dok se peku druge kore.
Za druge dvije kore postupak je isti......
3.
Dok se kore peku, skuhati zaljev od secera i vode, dovoljno je da samo malo vrije, da se secer otopi, u ohladjeno dodati malo ruma po zelji....
4.
Pecene i ohladjene kore izrezati u tri kruga/obruca kao na slici...

5.
Za fil odvojiti malo mlijeka od onih 7 dcl, ca.2dcl da izmjesamo jaja, puding i gustin....ostalo mljeko staviti u dublju serpu, dodat secer i staviti da se zagrije, u vruce dodati smjesu sa pudingom i kuhati na nizoj T dok se ne zgusne....
Putar dobro izraditi i u njega dodati ohladjen krem, sve zajedno umutiti
6.
Izrezane kore zaliti skuhanim zaljevom....i filovati tortu
Paziti da se ne poklope boje kora, najbolje podjeliti i obiljeziti po kojem redu stavljati....

http://www.coolinarika.com/

0 komentari