"

subota, 12. prosinca 2015.

PROVJEREN RECEPT ZA NAJBOLJU LIJENU PITU SA JABUKAMA














SASTOJCI
za kore
250 g masti
1 celo jaje
2 žumanca


 
100 g šećera
30 ml mleka
1 kesica praška za pecivo
1 kesica vanilin šećera
500 g brašna

za fil
1.5 kg nakiselih jabuka
300 g šećera
1 kašičica mlevenog cimeta
1 kašika griza, oko 15 g


 
PRIPREMA
1. Prvo pripremiti fil. Jabuke oguliti i izrendisati. Otprilike bi trebalo da se dobije oko kilogram ili nešto više izrendisanih jabuka. Ostaviti ih neko vreme, recimo pola sata, a onda rukama dobro iscediti sok iz njih. U zavisnosti od samih jabuka trebalo bi da se dobije oko 250-350 ml soka.

2. Sok sipati u dublji tiganj ili pliću šerpu, dodati šećer, kuvati do vrenja pa još 10-15 minuta na srednjoj temperaturi, da se šećer ušpinuje i dobije neki vid sirupa. U malo prohlađen sirup dodati oceđene jabuke, cimet i griz, pa sve dobro izmešati.

3. Zatim pripremiti testo. U posudu za mešenje sipati mast, jaje i žumanca, šećer, mleko, prašak za pecivo i vanilin šećer pa mikserom sve dobro umutiti. Na kraju umešati brašno, varjačom, pa zamesiti testo rukom i podeliti na dva dela. Polovinu rastanjiti direktno na dnu pleha, okvirno 30×20 cm, to će biti donja kora. Iseći komad pek papira širine pleha, a dužine veće od dužine pleha, i položiti preko donje kore. Drugu polovinu testa rastapkati preko prve (valjak za testo je poželjan mada ne i neophodan), pa tu koru izvaditi iz pleha uz pomoć vrhova pek papira koji štrče levo i desno.

4. Preko donje kore sipati sav fil i poravnati ga. Poklopiti drugom korom, koju treba preneti uz pomoć pek papira na kom je razvijena, pa odlepiti papir. Nožem iscrtati plitke linije-šare, po obe dijagonale. Peći oko 20 minuta na 200°C, pa još 25-30 minuta na 180°C. Ostaviti da se pita ohladi u potpunosti. Seći na kocke, posuti prah šećerom.

NAPOMENA
Recept podrazumeva belu, čvrstu mast, a u slučaju da vam zapadne žućkasta i meka, treba napraviti manje izmene:
– staviti 200 umesto 250 g masti
– mleko dodati kasnije, tek nakon brašna
– ohladiti testo u frižideru oko pola sata pre razvijanja

izvor:coolinarika.com

0 komentari