"

četvrtak, 10. prosinca 2015.

KARAMELINA













SASTOJCI
Beze kore
10 bjeljanjaka
200 g sitnog šećera
1 žličica jabučnog octa
maaaaaalo soli (par zrnaca)


 

Krema
1 l mlijeka
10 žumanjaka
250 g karamela od lješnjaka
120 g gustina
40 g (vrećica) pudinga s okusom karamele
150 g šećera
100 g maslaca
200 ml slatkog vrhnja


 

noisette krema
300 g milkine noisette čokolade
200 ml slatkog vrhnja

PRIPREMA
Izraditi 5 bjeljanjaka s malčice soli. Kad su napola ulupani, malo-pomalo dodavati šećer i na kraju jabučni ocat. Ulupati u čvrsti snijeg.

Peći u limu #26, obloženom papirom za pečenje - sat vremena na 150 stupnjeva.

Ponoviti postupak i s drugih 5 bjeljanjaka.  - kako bi dobili dvije kore tj. dva biskvita.
Skuhati kremu:

Karamele otopiti u 2 dl mlijeka. Kada se otope preliti s 5 dl mlijeka. Dok to prokuha, izmiješati žumanjke, gustin, puding i šećer s preostalih 3 dl mlijeka i to ukuhati u karamele. U ohlađeno dodati izdrađeni maslac, a potom i izrađeno slatko vrhnje.
Za ganache: Ugrijati 100 ml slatkog vrhnja i u vruće staviti 150 g čokolade.

Ovo će trebati ponoviti još jednom, kada se prvi sloj malo "stegne".

Slaganje:
Na tacnu staviti obruč od torte, na dno beze koru, na nju polovicu kreme, a preko kreme malo prohlađen ganache. Kada se malo "stegne", na ganache druga beze kora, druga polovica kreme i drugi dio ganacha. Posuti krupno sjeckanim prepečenim lješnjacima.

Može se odvojiti dio kreme i njome ukrasiti torta, kao što sam i ja napravila... Mekana je i jako podatna, a tek ukusna...

Izvor: coolinarika.com

0 komentari