petak, 26. veljače 2016.
SARENA TORTA
JEDAN SAVJET:kuhajte srcem volite ono sto radite,neka vam kuhanje pricinjaje zadovoljstvo,to je glavni uslov da bi bili dobar kuhar a vasa jela bila izvrsna
Sastojci
Fil od maka
150gr mljevenog maka
150ml mlijeka
200ml mlijecne slatke pavlake
Fil od sira
250gr mladog sira
200ml mlijecne slatke pavlake
Fil od oraha
150gr mljevenih oraha
2 kasicice kakaa
200ml mlijecne slatke pavlake
Fil od jabuka
250gr pasiranih jabuka
2 kasicice cimeta
200ml mlijecne slatke pavlake
Preliv
400ml mlijeka
250gr secera
4 vanilin secer
25gr mljevene zelatine
izrendana korica jednog imuna
Priprema
Zagrijavati 150 ml mlijeka, kada prokljuca dodati 150 gr maka i na laganoj vatri, mijesajuci, kuhati bar 3 minute. Ostaviti sa strane da se prohladi!
Zagrijati 50 ml mlijeka pa preliti 150 gr oraha prethodno pomijesanih sa 2 kasicice kakaa. Ostaviti sa strane da se prohladi.
Ociscene i isjeckane jabuke staviti na laganu vatru da se pirjaju dok ne puste sok, dodati 2 kasicice cimeta pa skinuti sa vatre. Propirjane jabuke ispasirati ili usitniti stapnim mikserom. Ispasiranih jabuka treba biti 250 gr.
250 gr mladog sira ispasirati ili stapnim mikserom pretvoriti u kremu.
25 gr zelatine pomijesati sa 8 kasika ledene vode i pustiti da nabubri. Zagrijavati 400 ml mlijeka sa 250 gr secera, 4 vanilin secera i izrendanom koricom jednog limuna. Kada se secer istopi, skinuti sa vatre, dodati zelatinu i mijesati dok se zelatina ne istopi.
Ovako pripremljen preliv prohladiti pa podijeliti na cetiri dijela te svaki od tih dijelova dodati u mak, sir, orahe i jabuke.
800 ml slatke pavlake umutiti (odjednom ili 4 puta po 200 ml). U svaki prethodno pripremljen fil dodati po 200 ml umucene slatke pavlake.
U namascen kalup promjera 24×24 cm izlijevati prvo fil od maka, zatim fil od sira, zatim fil od oraha i na kraju fil od jabuka. Prije nanosenja svakog novog fila, kolac staviti u frizider na po 10 minuta.
Kolac ostaviti u frizideru preko noci da se dobro ohladi i stisne.
Posluživanje
Mus se moze posluziti, osim u kalupu, u casama ili na bilo koji drugi nacin koji vam se ucini zgodan :-)
Ako vam je nesto nejasno u vezi recepta slobodno se obratite i ostavite poruku u komentaru mi cemo se potruditi da vam pomognemo i otklonimo nejasnoce kolko je to u nasoj mogucnosti.
PRIJATNO i uzivajte u hrani
izvor:www.coolinarika.com
0 komentari