srijeda, 24. veljače 2016.
KREMŠNITA ILI KREMPITA
JEDAN SAVJET:kuhajte srcem volite ono sto radite,neka vam kuhanje pricinjaje zadovoljstvo,to je glavni uslov da bi bili dobar kuhar a vasa jela bila izvrsna
Sastojci
10 jaja
35 dag dag brašna (pola oštro pola glatko ili samo glatko)
30 dag šečera u prahu
2 vanilin šečera
1 l vode
1,5 l mljeka
1/2 paketa lisnatog tijesta (od 1/2kg) za 2 kore
(u zamjenu od 35 dag brašna od toga 15 dag gustina ako imate)
mrvicu soli+par kapi limuna za mješati bjelanjke-snjeg..
10 dag šečera u prahu za bjelanjke
Priprema
1.
Priprema- KORE:
Prvo ispecite kore od lisnatog tijesta (dovoljno je 1/2 pakovanja od 500 gr). Polovicu tijesta podijeli na pola, razvaljaj koru malo više od veličine pleha jer se pecenjem skupi. Pleh isplahni hladnom vodom na onoj strani na kojoj će se peći kore. Staviti koru i izbosti vilicom, na par mjesta.. Peci dok ne požuti cca 5-8 min. Prvu koru stavi na dno, a drugu ostavi za gore i narežite je na kocke. Ako želite mekaniju koru gore posložite kocke jednu do druge na vruću kremšnitu... A ako volite hrskaviju staviti kad se ohladi sutradan...
Za ovo vam je potrebna tepsija (pleh) vel.35x25cm.. tepsija je visoka 6 cm i ispadne vrhom puna..
a možete i sami napraviti lisnato tijesto ovako kao lisnato za kore za štrudln: 25 dag margarina, 25 dag brašna. 1 dcl hladne vode i malo soli 1/2 žličice...Margarin rukama izraditi sa šakom brasna kojuuzmemo od 25 daga brašna, Vodu sol i ostali dio brašna izradimo u glatko tijestoatim tjesto razvaljati u obliku kocke i premazati onim drugim dijelom , preklopiti na pola i opet namazti pa opet preklopiti i staviti na 20 min u frižider pa opet namazati i preklopiti dok ne istrošimi taj drugi dio tjesta. Tjesto možemo koristiti odmah za štrudlu ili krempitu kiflice...
2.
KREMA: Odvojiti od 1,5 litre mljeka + 1 l vode iz te količine izdvojimo 5 dcl vode koje ćemo izmješati sa šečerom u prahu, vanilin šečerom, brašnom (pola glatkog.. pola oštrog ili samo glatko ..bitno je kvalitetno brašno kao Podravka ) ako imate gustin dodajte ga (15 dag gustina i 20 dag brašna ) i izmješajte u glatku smjesu mutilicom.. Posebno žumanjke izmješajte sa šečerom u prahu i vanilin šečerom u pjenastu kremu dok žumanjci ljepo ne zažute tj.. pobijele..U to ubaciti fino izmješano brašno sa vodom da dobijemo glatku smjesu..Ostatak od 1,5l mljeka i ostatka 1/2l vode stavite kuhati u dovoljno veliku posudu ( moja jevel. 7l ) i prije nego provrije mljeko sa vodom umiješajte razmućeno brašno sa šečerom i žutanjcima i mutilicom mješajte u krug praveći osmice i ljevo desno. U isto vrijeme mješajte drugom rukom mikserom (ako imate mikser stajaći sa posudom još bolje.. ili multipraktik ako vam u njega stane 10 bjelanjaka za miksati).. No najbolje je da vam neko od ukućana miksa bjelanjke (dok vi miješate kremu sa žumanjcima) .. ***AKO IMATE MIKSER NA STALKU ONDA NETREBA POMOĆ MIKSER MIJEŠA SAM***** Čistim metlicama mikserom miješati bjelanjke sa 10-tak dag šečera u prahu ..mrvicu soli i par kapi limuna ili octa, ponekad dodam i sok od pola limuna..onda ima isto finu aromu..ali to nije po receptu ali daje fini šmek...
Bitno je istovremeno mješati i bjelanjke i žumanjke po ovom receptu.. Nakon što vidite da je krema dovoljno gusta.... teško mi je reći koliko minuta miješam ( nekih 10-15 min malo više ili manje) no to se vidi dok miješate da se krema gusne kao za puding. Maknite posudu sa žumanjcima sa vatre i pustite 1-2 minute vrlo kratko prohladi tj. krema je još više vruca nego topla i umiješajte (NE MIKSEROM) kuhačom ili mutilicom bjelanjke lagano od sebe prema zdjeli..i tako u krug..
Kada su se sjedinili bjelanjci sa zumanjcima kremom, izlijte u tepsiju na već stavljenu koru, poravnjte špahtlom.. Ja ne vraćam kremu natrag još kuhati jer je krema dovoljno gusta.. Neka se stisne preko noći u frižideru..
Ujutro se umoci nož u toplu vodu i narežu (uvijek imam običaj svaki put kad napravim rez nožem ponovo ga obrisati ubrusom i u vodu ..inače tako režem pite ..kolače..)..
Ako prvi put niste onako zadovoljni ne odustajte..kako su ukusi različiti tako možete kremu prilagoditi sebi..pa dodati 1 -2 žlice brašna ili čak oduzeti.. Ako ih niste radili..drugi treći put ćete krempite napraviti sa velikom lakoćom..
3.
Ako vam kojim slučajem ostane malo više kreme ulijte višak u zdjelice.. Poslagala sam na dno oreo keksiće i urtasila..
Ovako radim i voćne kremšnite; Ulijem pola smjese posložim voće npr višnje ili ocijeđeno voće iz rumtopfa ..pa dobijem voćnu krempitu..
4.
Umjesto oreo keksa možete staviti piškote ili voće iz rumtopf-a..Brza i ukusna poslastica dok čekamo krempite sutradan..
5.
Krempita od domaćih jaja je žuta lijepša boja... kao lijevo na slici.. U slast!!
6.
Isto tako možete umjesto kora stavit petit beure kekse na dno tepsije kao podlogu dole pa izilit kremu i gore kad se stisne staviti šlag koji izmiksate sa 1 žlicom gustina(škrobno brašno ) i posuti izribanom čokoladom ili staviti čokoladnu glazuru.. Tako moji omladinci vole.. A ja to inaće imam pod receptom *lažna krempita* zbog kora od lisnatog tijesta kojih u ovom slučaju nema.
Posluživanje
Krempite uvijek napravim dan ranije (navečer) da se stisnu preko noći u frižideru.. Sutra se jako ljepo režu.. Imam i kalup rastezljivi četvrtasti za krempite, torte., ali sam navikla na tepsiju i jedino prvu malo teže izvadim, ali ostale se ljepo vade..
Ako želite krempite za manju tepsiju 20x35cm onda imam omjer 6 jaja, (25 dag brašna ( 10 dag glatkog +5 dag oštrog+ 10 dag gustina), 20dag šečera u prahu, 2 vanilin šečera a stavljam kako kad ako imam gustin dobro a ako ne bez gustina) 1,5 l mljeka (pola vode pola mljeka) + 1 vanilin šečer..
Recept sam pokupila od g-đe koja je radila kremšnite u Zagrebačkom slastičarstvu.. Napomenula mi je gđa da je važno *kvalitetno brašno* i miješanje istovremeno kreme sa žutanjcima i bjelanjke mutiti istovremeno..
Ako vam je nesto nejasno u vezi recepta slobodno se obratite i ostavite poruku u komentaru mi cemo se potruditi da vam pomognemo i otklonimo nejasnoce kolko je to u nasoj mogucnosti.
PRIJATNO i uzivajte u hrani
izvor:www.coolinarika.com
0 komentari