srijeda, 17. veljače 2016.
ORAH KOLAC
JEDAN SAVJET:kuhajte srcem volite ono sto radite,neka vam kuhanje pricinjaje zadovoljstvo,to je glavni uslov da bi bili dobar kuhar a vasa jela bila izvrsna
Sastojci
Fil od pudinga
750 ml mleka
2 kesice pudinga od cokolade
2 zumanca
150 g putera
150 g secera u prahu
Fil od oraha
5 belanaca
prstohvat soli
200 g secera
300 g mlevenih oraha
Testo
400 g brasna
1 ravna kasicica praska za pecivo
prstohvat soli
150 g secera u prahu
180 g hladnog putera
kasika – dve mleka
3 kom zumanca
Priprema
1.
Prvo napraviti fil . U 150 ml mleka rastvoriti prasak za puding , dodati lako umucena zumanca i dobro sjediniti . Ostatak mleka zakuvati , sipati vrelo mleko preko pudinga pa sve ponovo vratiti u serpu i uz stalno mesanje , na tihoj vatri kuvati puding oko dva min , dok se ne zgusne . Skuvani puding staviti na stranu da se hladi ali ga povremeno promesati da se ne bi uhvatila korica po povrsini .
2.
Za testo prvo prosejati brasno zajedno sa praskom za pecivo i sa prstohvat soli . U brasno dodati secer u prahu i na sitne parcade isecen puter pa sve sjediniti ( natreti ) dok se ne dobije mrvicasta struktura brasna i da nema parcadi putera . Zatim dodati 3 zumanceta i kasiku – dve mleka da se zamesi testo , kada ga stisnete u ruku ono ne sme da se rasipa vec da bude formirano i da zadrzi oblik . Testo podeliti na tri jednaka dela , malo ga rastanjiti da dobije okrugao oblik , svaki deo posebno uviti u foliu i staviti testo da se hladi sat vremena u frizider .
3.
Dok se testo hladi na papiru za pecenje olovkom nacrtati pravougaonike velicine 20 x 30 cm . Na ovom papiru razvijati testo da bude te velicine ( naravno sa druge strane od crtanja ) .
4.
Kada se testo ohladilo razviti sve tri kore na papiru pa ostaviti na stranu dok se ne napravi fil od oraha . Penasto umutiti belanca ( dodati samo mrvce soli ) a zatim polako dodavati kristal secer . Kada se sav secer otopio i masa postala cvrsta umesati mlevene orahe . Dobro sjediniti penu od belanaca i oraha pa smesu podeliti na tri jednaka dela . Sva tri testa pazljivo premazati smesom oraha i belanaca , izravnati da bude svugde iste debljine , staviti na tepsiju ( ja sam pekla na prevrnutoj tepsiji ) i peci u predhodno ugrenjanoj pecnici na 180 C oko desetak min , odnosno dok smesa od oraha ne pocne lagano da menja boju . Pri tom paziti da i donja kora se blago zarumeni . Izvaditi pecenu koru , pazljivo je skinuti sa tepsije , ili jos bolje ostaviti je na tepsiji da se malo prohladi . Drugu koru staviti na drugu tepsiju pa i nju peci , a tako i trecu . Sve tri kore skroz ohladiti .
5.
Sada nastaviti sa filom . Dobro izmiksirati omeksali puter i secer u prahu , miksirati dok se ne dobije penasta smesa . U ohladjeni puding prvo dodati kasiku umucenog putera , dobro sjediniti puding i puter , ponovo dodati kasiku – dve putera u puding , opet dobro sjediniti a zatim tako dobijenu smesu pudinga i putera vratiti u umuceni puter i nastaviti sa miksiranjem dok se ne dobije fina penasta krema. Fil podeliti na dva jednaka dela .
6.
Sada filovati pitu . Na cvrstu , ravnu povrsinu ( ja koristim plitku tepsiju ) staviti prvu koru , premazati je polovinom fila , pazljivo staviti drugu koru , premazati je drugom polovinom fila , preko fila staviti trecu koru . Preko kore staviti papir za pecenje pa pitu optereti , ne jako , i staviti je u frizider preko noci .
7.
Sutradan gotovu pitu preliti prelivom od secera u prahu . U manju ciniju staviti secer u prahu pa polako dodavati kasiku vode pa kasiku soka od limuna , pa opet kasiku vode i kasiku soka od limuna. Smesa ne sme da je suvise retka jer se nece zadrzati na povrsini kolaca , a ako je suvise gusta onda ne moze da se lepo prelije preko povrsine , zato po potrebi treba da se doda jos secera ili vode i soka od limuna . Takodje u gotov preliv dodati kasicicu ulja da preliv dobije lepsi sjaj i da ne puca . Ostaviti par sati da se preliv stegne i onda seci pitu na zeljene oblike .
8.
Nemojte se uplasiti kada vidite ovako puno teksta , pita se lako i brzo pravi , nije uopste nista komplikovano a krajnji rezultat je fantastican !
Ako vam je nesto nejasno u vezi recepta slobodno se obratite i ostavite poruku u komentaru mi cemo se potruditi da vam pomognemo i otklonimo nejasnoce kolko je to u nasoj mogucnosti.
PRIJATNO i uzivajte u hrani
izvor:www.coolinarika.com
0 komentari