"

srijeda, 17. veljače 2016.

BRZE TORTICE – NESTAJU U SEKUNDI



JEDAN SAVJET:kuhajte srcem volite ono sto radite,neka vam kuhanje pricinjaje zadovoljstvo,to je glavni uslov da bi bili dobar kuhar a vasa jela bila izvrsna








Sastojci

Biskvit:
140g brasna
1 zlicica praska za pecivo
90g maslaca
75g secera
1/2 jaje
malo soli
limunove korice

fil od badema:
60g mljevenih badema
60g secera
1/2 jaje
limunove korice

fil od tresanja:
100g (zamrznutih) tresanja
malo secera

krema od slaga:
250ml slatkog vrhnja (punomasnog nezasladjenog)
40g prah secera
1/2 stapica vanilije

dekoracija:
150g maslaca
100g prah secera
1 zlicica cimeta
40g tamne cokolade




Priprema
1.
fil od badema:
pomjesaj bademe, secer, 1/2 jajeta i malo limunove korice, dok ne dobijete finu kompaktnu masu, pusti da se malo stegne u hladnjak.

tijesto:
zamjesi tijesto i pusti da odstoji jedan sat u hladnjak.
Pa onda razvaljaj tijesto na 1 cm debljine. Vadi krugove iz tijesta sa casom ili modlom, moja je bila 7,5 cm.
Stavi kolacic na pekpapir, napuni spric sa smjesom od badema i naspricaj malo fila na kolacic i onda pazljivo razmazi fil, ostavi 1 cm prostora do rubova i peci na 180C oko 20min. i pustiti da se dobro ohladi!

fil od tresanja:
skuhaj tresnje sa malo secera na laganoj vatrici, oko 10min. dok smjesa ne postane malo gusca, pasiraj onda i pusti da se ohladi

krema od slaga:
za finu kremu od slaga je bitno da je zdjela (u koju ce te mixati slag), vilice od mixera i slag budu hladne (znaci stavi na jedno pola sata prije upotrebe, zdjelu i te vilice u hladnjak).
Mixaj onda slag sa srz od vanilije i prah secerom dok ne dobijete finu cvrstu kremu, pazi da ne mixate ni previse, jer tad ce te dobiti maslac… nego kad zdjelu mozete preokrenuti prema dole, a slag vam ostane, onda je krema dobro naspricaj prvo jedan krug na kolacu i napuni onda sa filom od tresanja.
Spricaj onda kremu od slaga odozgo i napravi mala brda

Za ovu posebnu dekoraciju, prvo otopite cokoladu. Mixaj onda maslac, prah secer, cimet dok ne dobijete finu kremu, umjesaj onda prohladjenu cokoladu. Napuni spric i koristite otvorenje kao za ‘pisanje slova’, znaci sa malim otvorenjem i spricaj tanke linije, kao spagete, oko malog brda probajte par put, dok vam ne udje u ruke, kod mene isto nije odmah uspjelo. Samo nastavite praviti krugove oko tortice sa spricom

2.
ako zelite napraviti ukras sa kremom od kestenja:

mixaj 250g slatkog pire od kestenja, dodaj onda 100g maslaca (na sobnoj temp.) i mixaj sve zajedno dok ne dobijete finu, cvrstu kremu! i ukrasite tortice
ako nemate pire od kestenja, skuhaj kesten, oguli ga i ohladi, pa propasiraj ga i dodaj secera po okusu!
3.
od ove smjese mozete napraviti 6 tortica
Ako vam je nesto nejasno u vezi recepta slobodno se obratite i ostavite poruku u komentaru mi cemo se potruditi da vam pomognemo i otklonimo nejasnoce kolko je to u nasoj mogucnosti.


PRIJATNO  i uzivajte u hrani


izvor:www.coolinarika.com

0 komentari