"

ponedjeljak, 4. siječnja 2016.

TORTA GRETA GARBO



JEDAN SAVJET:kuhajte srcem volite ono sto radite,neka vam kuhanje pricinjaje zadovoljstvo,to je glavni uslov da bi bili dobar kuhar a vasa jela bila izvrsna








SASTOJCI
Kore
12 bjelanjaka
12 žlica šećera
4 žlice brašna/oštrog/
300 gr. oraha mljevenih



Prvi premaz
120 gr. šećera
50 gr. maslaca/margarina/

Drugi premaz
120 gr. čokolade
120 gr. maslaca/margarina/

Fil
12 žumanjaka
8 žlica šećera
1 dcl. mlijeka
2 vanilija šećera
250 gr. maslaca/margarina/



PRIPREMA
Kore
bjelanjke i šećer izmiksati,pa dalje lagano mješajući žlicom dodavati brašno i mljev.orahe.
Od toga peći 3 kore u manjoj tepsiji ili 1 koru u velikoj tepsiji od rerne.Tako sam ja radila.

Staviti peći na laganiju temperaturu oko 180 stupnjeva na 20-25 min.Sve opet zavisi i od rerne.
Kad je pečena kora,ostaviti da se hladi i poslije ju izrezati na 3 dijela

1.premaz
Šećer staviti na "vatru"da se topi i kad je postao smeđe/karamel/boje dodati u njega maslac i mješati kratko dok ne postane žitka karamel masa.

Sada sa tom vrućom masom tanko,tanko premazati kore.Čak se nemora ni sve utrošiti.Premaz ne smije biti debel,jer se neće moći rezati lijepe šnite torte.
Pošto se taj karamel jako brzo steže,ja sam ga čim se stvrdnuo cijelog izbockala nožem da malo popuca
ta kora od karamela,a sve u svrhu boljeg rezanja torte!

2.premaz
Od čokolade i maslaca napraviti glazuru i kad se glazura malo prohladi,namazati ju na sve tri kore po onom karamelu.
Ostaviti da se stegne ...

Fil
Kuhati na pari žumanjke, šećer i mlijeko dok se ne zgusne.U ohlađeno dodati izrađeni maslac i sve dobro zajedno izmiksati.

Zatim se filom mažu sve tri kore na kojima je već špinani šećer i čokol.glazura.

Fila ima dovoljno da se može bogato namazati cijela torta.
Tortu ukrasiti po želji i mogućnosti.

Ja nisam utrošila sav karamel na premazivanje kora,pa sam ga istresla u tanjur i kad se stvrdnuo,usitnila sam ga/samljela/u grilaž.
Posula sam grilaž po torti.
Ako vam je nesto nejasno u vezi recepta slobodno se obratite i ostavite poruku u komentaru mi cemo se potruditi da vam pomognemo i otklonimo nejasnoce kolko je to u nasoj mogucnosti.
PRIJATNO  i uzivajte u hrani

Izvor:http://www.coolinarika.com/

0 komentari