"

ponedjeljak, 4. siječnja 2016.

BLACK FOREST CAKE ILI SVARCVALD TORTA




JEDAN SAVJET:kuhajte srcem volite ono sto radite,neka vam kuhanje pricinjaje zadovoljstvo,to je glavni uslov da bi bili dobar kuhar a vasa jela bila izvrsna








Sastojci
TESTO I
300 g putra
300 g secera
300 g brasna
6 kom jaja
1 1/2kasikica praska za pecivo
TESTO II
250 g cokolade
250 g secera
200 g brasna
6 kom jaja
1/2 kasikice praska za pecivo


180 g putra
COKOLADNI FIL
4 kom zumanjaka
200g secera
100 ml mleka
150 g tamne cokolade
1/4 kasikice soli
600ml tecnog slaga
VISNJE
1 flasa kompota od visanja
1 kasikica vanili secera
1 kasika secera
GLAZURA
100 g secera
100 g cokolade
100 ml vode
1 kasika putra
ZA UKRASAVANJE sveze visnje i nastrugana cokolada
ZA PRELIV TESTA
200 ml soka od narandje


1 kasikica brendy ekstrakta
Priprema:
TESTI I
Ukljuciti rernu na 180 C, obloziti sa papirom  okrugli kalup  za torte. Kremasto umutiti putar i secer,pa dodavati jedno po jedno jaje. Kad su jaja dobro umucena dodati brasno i prasak za pecivo koji se pomesa sa brasnom. Sve dobro sjediniti,te izruciti u vec pripremljen kalup. Peci 55 minuta u zagrijanoj rerni.Kad je testo peceno ostaviti da se malo prohladi u kalupu, a zatim prebaciti na zicu da se ohladi.
TESTO II
Zajedno u posudi otopiti na sporetu cokoladu i putar a zatim ostaviti da se ohladi. U medjuvremenu izmiksati jaja i secer isto dodavajuci jedno po jedno jaje i mikasati da se dobije lepa glatka smesa. Zatim dodati omeksanu cokoladu i putar i sve dobro izmesati i na kraju dodati brasno i prasak za pecivo- lagano sjediniti sa smesom. Testo izruciti u pripremljen kalup i peci u vec zgrijanoj reni na 180 C, 60 minuta. Peceno testo ostaviti da se malo prohladi u kalupu a zatim ga prebaciti na zicu.


COKOLADNI FIL
Miksati zumanjca sa secerom 5 minuta ili dok ne postane cvrsta smesa. Zagrijati mleko u maloj posudi. Skinuti posudu sa sporet i dodati umucena jaja sa secerom. Vratiti posudu na sporet i smesu 2-3 minute uz stalno mesanje[sve raditi na slaboj temperaturi] Vazno je da smesa ne prokuha [80 C] U vecu ciniju dodati iskidanu cokoladu. Sipati vruce mleko i jaja na cokoladu i mesati da se cokolada otopi, dodati sol,pa ostaviti da se ohladi cokoladni miks. Izraditi tekuci slag,pa 200 ml dodati u ohladjenu cokoladnu fil, a preostali deo ce se koristiti za filovanje  i ukrasavanje torte.
VISNJE
Ocediti visnje, a soku od visanja dodati sece i vanili secer, te staviti na sporet da kuha. Kuhati toliko, da se dobije sirup.U sirup dodati visnje i jos sve kuhati oko 2 minute, skunuti sa sporeta i ostaviti da se hladi.
FILOVANJE Black forest torte ide ovim redom. TESTO I presec na dva dela a TESTO II na tri dela.
Svaki deo testa preliti sa narandjinim sokom u kojeg se doda kasikica brendy ekstrakta. Prvo filovati zuto teso sa cokoladnim filom, od kojeg se prvo napraviti krug u sredini testa, promera oko 8 cm pa oko fila dadati visanje pa ih zaliti sa sirupom, nastaviti filovati sa cokoladnim filom do ruba testa.
Sad naneti cokoladno testo, pa premazati sa slagom . Nastaviti filovat dok se materijal ne potrosi.
Sa srana tortu premazati slagom a nagornji  deo torte cokoladnim filom. Tortu dobro ohladiti,pa tek tada naneti cokoladnu glazuru.
 GLAZURA
Na sporetu skuhati cokoladu,secer i putar preliveni vodom. Masu kuhati uz stalno mesanje dok ne postane gusta.  Malo prohladjenom glazurom preliti tortu,dodati nastruganu cokoladu i visnje kao ukras.
Posluživanje
Sta drugo reci nego da smo svi uzivali u okusu ove preukusne.... torte,koja je bila napravljena povodom rodjendana moje kcerke.
Ako vam je nesto nejasno u vezi recepta slobodno se obratite i ostavite poruku u komentaru mi cemo se potruditi da vam pomognemo i otklonimo nejasnoce kolko je to u nasoj mogucnosti.
PRIJATNO  i uzivajte u hrani
Izvor: coolinarika.com

0 komentari