srijeda, 2. ožujka 2016.
LUDLAB TORTA
JEDAN SAVJET:kuhajte srcem volite ono sto radite,neka vam kuhanje pricinjaje zadovoljstvo,to je glavni uslov da bi bili dobar kuhar a vasa jela bila izvrsna
SASTOJCI
Za biskvit:
4 belanca
200 g šećera
1 vanilin šećer
80 ml ulja
80 ml vode
200 g oštrog brašna
30 g kakaa
1/2 kesice praška za pecivo
Za preliv:
0,5 dcl mleka
3 kašike čokolade u prahu
3 kašike ruma
Za krem:
4 žumanca
9 kašika šećera
3 pudinga od čokolade
750 ml mleka
100 g mlečne čokolade
100 g crne čokolade
150 g margarina
2 kašike šećera u prahu
200 ml slatke pavlake
Za ganache glazuru i dekoraciju:
300 ml slatke pavlake
200 g crne čokolade
Još:
500 g višanja
PRIPREMA
Biskvit:
U jednoj posudi sjedinite 100 g šećera, vodu i ulje pa promešajte mikserom. U drugoj posudi sjedinite brašno, kakao i prašak za pecivo, prosejte i dodajte u prvu posudu pa sve zajedno dobro izmutite mikserom.
U trećoj posudi umutite čvrst sneg od belanaca sa prstohvatom soli, vanilin šećerom i preostalih 100 g šećera, i špatulom umešajte u prethodnu smesu, vrlo laganim pokretima. Dobro sjedinite lagano mešajući i ulijte smesu za biskvit u papirom obložen okrugli kalup čije ste ivice premazali sa malo margarina. Kalup je prečnika 26 cm.
Pecite biskvit u prethodno zagrejanoj pećnici na 180 stepeni, 25 minuta.
Preliv:
Zagrejte mleko (ja sam u mikrotalasnoj), dodajte čokoladu u prahu, dobro izmešajte pa dodajte i rum.
Krem:
Izmutite mikserom žumanca sa šećerom, dodajte prašak za puding i malo mleka od onih 750 ml, a ostatak stavite na šporet da proključa i ubacite unutra obe vrste čokolade izlomljene na kockice, da se otopi. U ključalo mleko sa čokoladom ukuvajte puding sa žumancima, i skinite sa šporeta kada se zgusne. Prekrijte prozirnom folijom da se ne stvori korica i ostavite da se skroz ohladi.
Izradite margarin sa šećerom u prahu pa dodajte u ohlađen puding, i dobro penasto izmutite mikserom.
U drugoj posudi umutite slatku pavlaku pa kašikom dodajte u krem i dobro sjedinite, lagano mešajući kašikom, nikako mikserom.
Ganache glazura:
Slatku pavlaku zagrejte, dodajte izlomljenu čokoladu i mešajte žicom na laganoj vatri dok se skroz ne otopi i lepo sjedini. Skinite sa vatre, malo prohladite i povremeno promešajte da se ne stvori korica.
Slaganje torte:
Ohlađen biskvit stavite na odgovarajući tanjir, ravnomerno rasporedite kašikom preliv po njemu i stavite okolo obruč od kalupa.
Sada po biskvitu rasporedite oceđene višnje.
Nanesite krem preko višanja i poravnajte.
Odozgo prelijte sa otprilike trećinom ganache glazure. (Videćete koliko vam je potrebno da glazura u potpunosti prekrije kremu).
Tortu ostavite u frižider na hlađenje preko noći, kao i ostatak ganache glazure koja će se stisnuti, pa sutradan skinite obruč sa torte i dekorišite ostatkom ganache kreme. Po želji ostavite i nekoliko višanja za dekoraciju (u mom slučaju 12).
Saveti:
Za krem možete korisiti i samo crnu čokoladu ili samo mlečnu, ili kombinovati kao ja.
Ako želite, višnje prethodno možete potopiti u rum.
Preliv biskvita nije ni neophodan jer je sam po sebi mekan, ali svakako daje lepši ukus zbog čokoladnog mleka sa rumom, pa sami procenite da li ćete ga preliti ili ne. :)
Takođe što se tiče slaganja višanja, možete biskvit prvo premazati slojem kreme pa onda naslagati višnje i premazati ih ostatkom kreme. Ovo mislim da je možda bolja ideja radi lakšeg sečenja torte, jer ako vam nož nije dovoljno oštar, biće malo teško kad naiđete na višnje pa će vam se biskvit malo mrviti...ali ovo već prepuštam vama da odlučite. :) Kakav god redosled slaganja bio, ukus je i dalje isti. ;)
Ako vam je nesto nejasno u vezi recepta slobodno se obratite i ostavite poruku u komentaru mi cemo se potruditi da vam pomognemo i otklonimo nejasnoce kolko je to u nasoj mogucnosti.
PRIJATNO i uzivajte u hrani
izvor:www.coolinarika.com
0 komentari