"

utorak, 1. ožujka 2016.

LEDENI DESERT (SAVRSENO KAO KOLAC, TORTICA ILI SLADOLED…PO ZELJI..)



JEDAN SAVJET:kuhajte srcem volite ono sto radite,neka vam kuhanje pricinjaje zadovoljstvo,to je glavni uslov da bi bili dobar kuhar a vasa jela bila izvrsna







Sastojci:
Beze korica:
5 belanaca
250 g secera
1 kasika sirceta (octa)
1 ravna kasika brasna
Fil 1.
300 g oraha
2 dl mleka ili vode
naribana korica narance


8 kasika secera
2 vanil secera
100 g cokolade
125 g maslaca
Fil 2.
500 g slag pene (u prahu)
250 g krokanta od oraha ili lesnika
Za dekoraciju:
200 g slag pene
200 g cokolade (za premazivanje beze korica)
 Priprema:


Umutiti cvrstu penu od belanaca, dodati postepeno secer i na kraju kasiku brasna i sirceta. Smesu poravnati u velikom plehu od pecnice, koji je oblozen masnim papirom. Koricu vise susiti nego peci, na 125 C oko 1, 5 sat. Ohladjenu koricu podeliti na 2 lente i premazati rastopljenom cokoladom (nije obavezno). Za prvi fil, mlevene orahe popariti sirupom od secera ili vrelim mlekom, u koji smo dodali naribanu koricu nrandze. U jos toplu smesu dodati cokoladu i mesati dok se ne otopi, a kad se prohladi umesati maslac.

Za drugi fil, umutiti slag penu (u prahu) sa vodom ili mlekom (oko 7, 5 dl) i dodati usitnjeni krokant. Staviti prvo fil sa orasima a preko njega fil sa krokantom, i ukrasiti preostalim slagom.  Dobro rashladiti pre sluzenja, i po zelji posuti listicima badema, vidi presek .
Krokant – rastopiti 125 g secera kao karamel i dodati 125 g oraha ili lesnika. Izmesati i sipati na nauljeni tanjir. Kad se ohladi, usitniti u avanu/muzaru.

Posluživanje:
Ovu ledenu poslasticu mozete posluziti kao kolac (dobijate dve izdasne lente) ili torticu, tako sto cete jednu nafilovanu lentu staviti na drugu…cuvati na hladnom, a odlicna je i zamrznuta….poput sladoleda.;))) Slag penu u prahu mozete zameniti ulupanim slatkim vrhnjem.
 Ako vam je nesto nejasno u vezi recepta slobodno se obratite i ostavite poruku u komentaru mi cemo se potruditi da vam pomognemo i otklonimo nejasnoce kolko je to u nasoj mogucnosti.


PRIJATNO  i uzivajte u hrani


izvor:www.coolinarika.com

0 komentari