"

petak, 11. prosinca 2015.

KUPUS KIFLE - MEKE KAO DUŠA!














SASTOJCI
oko 1 kg brašna
0,5 l mleka
1 pakovanje svežeg kvasca
1 kašičica šećera
2 dcl ulja
2 kašike soli
kašika mlevenog lana


 

namaz
2 žumanceta
125 g margarina
2 kašičice soli
premaz
2 belanceta
razne semenke (suncokret, susam, bundeva...) krupna morska so


 

PRIPREMA
1. U mlako mleko sipati kašičicu šećera i izdrobiti kvasac. Kad naraste, izmešati ga sa uljem, lanom i solju i polako dodavati brašno.
Mesiti rukom. Brašno dodavati po potrebi (da testo ostane meko, a da se ne lepi za prste).
Utopliti ga i ostaviti da naraste (oko 45 minuta).
2. Margarin sobne temperature izgnječiti viljuškom i pomešati sa dve kašičice soli i žumancem.
3. Testo podeliti na tri dela.
Svaki deo oklagijom razvaljati u pravougaonik i kompletno ga premazati sa trećinom namaza.
4. Svaki pravougaonik namazati sa trećinom namaza.
Urolati ga u rolat. Nožem seći cik-cak u trouglove (pazite da vrhovi trouglova ne budu jako oštri, da se kiflice ne bi prevrnule u toku pečenja).
5. Ostaviti isečene kiflice u margarinom podmazanom plehu da odstoje još petnaestak minuta.
Svaku kiflicu premazati izmućenim belancetom, posuti semenkama i morskom solju.
Peći u ugrejanoj rerni na 250 stepeni (zavisno od jačine rerne, moja je malo slabija) oko pola sata.

Posluživanje
Ukoliko želite malo "zdraviju" varijantu, dodajte malo integralnog umesto belog brašna. Ja u sve dodajem mleveni lan, pun je vlakana i izuzetno zdrav!
Ja sam pravila i varijantu "pizza kupus kifle" - umesto margarinom, testo sam premazala kečapom, posula seckanom šunkicom, rendanim sirom i origanom.

Izvor: coolinarika.com    Autor: GocaGomboca

0 komentari