"

petak, 27. studenoga 2015.

PILEĆE KUGLICE U UMAKU OD ŠAMPINJONA













Za kuglice:
200 g pilećeg belog mlevenog mesa
1 kriška starog hleba
2 kašike prezli
1 jaje


malo soli, karija, mlevenog bibera, muskatnog oraha
mešavina začina i malo sode bikarbone

Za umak:
50 g putera
1 glavica crnog luka srednje veličine
250 g šampinjona
1,5 dl poluslatkog belog vina
1 dl pavlake
1 puna kašičica skrobnog brašna
1 dl vode
malo soli, bibera i karija u prahu

PRIPREMA:
1. Mleveno pileće meso pomešati sa kriškom hleba iscepkanog pa potopljenog u vodi.
2. Posebno pomešati mešavinu začina, kari, mleveni biber, muskatni orah i sodu bikarbonu, pa sjediniti sa mesom. Dodati jaje i prezle, te rukama umesiti i ostaviti da odstoji oko 10 minuta.
3. Dlanovima praviti kuglice veličine oraha.


4. Nakon toga luk očistiti pa iseći na kockice. Šampinjone oprati i iseći na listiće.
5. Luk prodinstati na puteru, dodati šampinjone i sve zajedno pržiti još 10-15 minuta.
6. Na kraju sipati vino, te posoliti i pobiberiti po ukusu. Kuvati na umerenoj temperaturi, pa kad baci ključ, dodati kuglice od mesa i lagano promešati.
7. Poklopiti i i kuvati na umerenoj temperaturi oko 15 minuta.
8. Za to vreme razmutiti skrobno brašno sa malo karija u 1 dl vode. Na kraju dodati pavlaku i dobro sjediniti.
9. Mešavinu dodati u umak sa kuglicama i kuvati još 10 minuta, dok jelo ne dobije potrebnu gustinu.

Izvor: www.lepotaizdravlje.rs

0 komentari