"

četvrtak, 25. veljače 2016.

SOČNE PLETENICE



JEDAN SAVJET:kuhajte srcem volite ono sto radite,neka vam kuhanje pricinjaje zadovoljstvo,to je glavni uslov da bi bili dobar kuhar a vasa jela bila izvrsna






SASTOJCI
1/2 l mleka
1kocka kvasca
3 kasike kristal šećera
1dl tople vode
4 kasike ulja



mala kasikica soli
priblizno 1kg brasna
malo kakaa
od 1 narandže korica
po zelji suvo grožđe,brusnice,seckani orasi ,lesnici moze cak i kandirana narandža

za mazanje
3 zumanca
3 burbon vanil secera,ili neki drugi sa aromom
100gr masti

za preliv
5dl vode
200gr šećera
po zelji 3 vanil secera,i kolutovi narandže



PRIPREMA
Od 1/2l mleka,1 kocke kvasca,secera,ulja vode,soli i brasna umesiti testo...Ja brasno dodajem od oka,osetim onako pod rukom,testo nesme da bude ni previse tvrdo ni previse mekano.

Umeseno testo podeliti na pola,i u drugu polovinu dodati prethodno razmucenu 1-2 kasike kakaa sa malo vode.Svaki deo testa podeliti na 4 jufke(lopte i razvuci u velicini plitkog tanjira....ostaviti da se odmori 15-30 minuta

Posebno umutiti mast ,vanil secer i zumanca i namazati svaku jufku....
Svaku jufku razvuci u pravougaonik,i uviti u rolnu..
Onda uzeti jednu svetlu i jednu tamnu rolnu i umotati...

Staviti pletenice u duboku tepsiju,i staviti u hladnu rernu..tek onda je ukljuciti na 180,peci dok nedobije zlatno-baron boju..Po zelji premazati jajetom,ja nemazem

Skuvati sirup od vode secera i vanile kao za baklavu i kada se ispeku ,tako vruce pletenice preliti sirupom...Prelivala sam i sa vrucim i sa hladnim sirupom vruc kolac i nema neme razlike

POSLUZIVANJE
Posto nisam bila ljubitelj suvog grožđa,tj  jos uvek ga nevolim....Sve zive recepte gde je islo suvo grožđe kada sam prepisivala od mame,ja nisam prepisala :)))))
Kao mala,ako nam je sta kolaca ostalo sutra dan,znala sam da kolac presecem i samo donji deo da pojedem,koji je takoooooo socaaaan....

Sada sam pravila samo pola mere,jer sam znala da moji to nece ni probati a za mene samu je to jako puno,al i sa pola mere sam podelila svaku na 3jufke,tako da su pletenice manje ispale...i lepse mi je....U original receptu,nije isla narandža,ni sada je nisam stavila ,tako da vi po zelji,ja volim da kombinujem i eksperimentisem.Sada sam stavila u nadev od masti i zumanaca 2 burbon vanil secera i 1 rum vanil secer...Umesto masti mozete staviti i maslac il margarin..al mast mu da onu čar...
p.s. ovde na mojim se tacno vidi da su jaja kupovna ,uopste nisu zuta.:(,sa domaćima je ono pravo...
 Ako vam je nesto nejasno u vezi recepta slobodno se obratite i ostavite poruku u komentaru mi cemo se potruditi da vam pomognemo i otklonimo nejasnoce kolko je to u nasoj mogucnosti.


PRIJATNO  i uzivajte u hrani


izvor:www.coolinarika.com

0 komentari