"

ponedjeljak, 15. veljače 2016.

MEKAN, SOCAN, NEODOLJIV – KOLAC PORIJEKLOM IZ ITALIJE




JEDAN SAVJET:kuhajte srcem volite ono sto radite,neka vam kuhanje pricinjaje zadovoljstvo,to je glavni uslov da bi bili dobar kuhar a vasa jela bila izvrsna








Sastojci 12 osoba

Za testo
4 jaja
2 žumanceta
prstohvat soli
150gr šećera
40gr putera
150gr brašna

Fil
200gr čokolade za kuvanje sa većim procentom kakaoa
80gr šećera u prahu
50gr blanširanih badema
50gr lešnika
300ml slatke pavlake
300gr rikota sira*
50ml Grand Marnier likera ili likera od naranđže

Preliv
150gr čokolade
150ml slatke pavlake




Priprema
Piškota
1.
Belanca odvojiti od žumanaca, pa ih sa prstohvatom soli umutiti u čvrst sneg, dodajući im u nekoliko navrata i šećer. Kad se napravi gust šam u njega lagano dodavati jedno po jedno žumance. Obavezno smanjiti intezitet mućenja.

2.
Puter otopiti i ohladiti ako je topao, pa ga ručno umešati u smesu od jaja. Na kraju dodati brašno polako ručno mešajući. Smesu razliti u pleh od rerne prekrivenog papirom za pečenje. Peći 15ak minuta u rerni zagrejanoj na 200C. Pečenu koru ostaviti da se ohladi, prevrnuti na ravnu površinu i skinuti polako papir.

3.
Ovalnu činiju obložiti strech folijom, a zatim i pripremljenom piškotom. Najpre izrezati krug za centar, a zatim i trake koje će oblikovati “kupolu”.

4.
Deo testa će ostati za zatvaranje. Ovako spremljenu koru porskati likerom, a zatim napuniti filom.

Fil
1.
Bademe i lešnike propržiti i naseckati na krupno. 50 gr čokolade iseckati, a 150gr rastopiti. Slatku pavlaku umutiti u čvrst šlag, a zatim je pomešati sa sirom. Smesu pavlake i sira podeliti na dva dela. Jednom delu dodati šećer u prahu i orašaste plodove, a drugom rastopljenu i naseckanu čokoladu.


2.
Pripremljen biskvit u činiji premazati prvim, belim delom fila, a u sredinu staviti drugi, tamni deo sa čokoladom. Preko fila rasporediti preostale kore i sve pokriti folijom. Ostaviti kolač u frižider da prenoći.

3.
Narednog dana kolač okrenuti na tacnu za služenje i preliti glazurom koja je spremljena od rastopljene čokolade u toploj slatkoj pavlaci.

4.
Ostaviti je da se stegne pre služenja.

Posluživanje
*Ja sam koristila običan, domaći, punomasni, neslani kravlji sir. Verujem da može i neki drugi tog tipa…ili možda mascarpone.
Umesto kora mogu se slagati gotove piškote, a umesto čokoladne završnice može se posuti šećerom ili kakao prahom.
Ako vam je nesto nejasno u vezi recepta slobodno se obratite i ostavite poruku u komentaru mi cemo se potruditi da vam pomognemo i otklonimo nejasnoce kolko je to u nasoj mogucnosti.


PRIJATNO  i uzivajte u hrani


izvor:www.coolinarika.com

0 komentari