četvrtak, 18. veljače 2016.
KREMASTA ČAROLIJA
JEDAN SAVJET:kuhajte srcem volite ono sto radite,neka vam kuhanje pricinjaje zadovoljstvo,to je glavni uslov da bi bili dobar kuhar a vasa jela bila izvrsna
Sastojci
Kora (praviti dvije ovakve)
5 bjelanaca
150 gr mljevenih oraha
125 gr šećera u prahu
2 kašike brašna + kašičica praška za pecivo
Krema:
10 žumanjaka
12 kašika šećera
1 aroma vanilije
5oo ml mlijeka
100 gr crna čokolada za kuvanje
100 gr bijela čokolada za kuvanje
1 l slatkog vrhnja
4 pune kašike gustina
Priprema
1.
Izmutiti 5 bjelanaca sa 125 grama šećera u prahu. u to dodati 150 gr mljevenih oraha izmiješanih sa 2 kašike brašna i kašičicom praška za pecivo i izmiješati kašikom, nikako mikserom. Istresti u namazan pleh (veliki od pećnice ) i peći oko 20 min na 180. Isto uraditi i sa drugom korom. obje presjeći na pola tako da dobijete 4 manje kore.
2.
4 dl mlijeka staviti na vatru da provri, a u 1dl izmutiti gustin i šećer. U drugoj posudi izmutiti dobro žumanca i zatim ih sjediniti kašikom sa 1 dl mlijeka. Kad je provrlo 4 dl mlijeka u njih polako sipati smjesu sa žumancima. miješati sve i ukuvati kao puding. Ohladiti da bude mlako i podijelit na 2 dijela. U jedan ubaciti 100 gr crne čokolade a u drugi 100 gr bijele čokolade za kuvanje.
3.
Slatko vrhnje izmutiti, al paziti da se ne premuti jer onda bude pretvrda. Podijelit na 3 dijela. Jedan dio u tamni fil, drugi dio u svijeltli fil a trećim dijelom premazati tortu. Ostaviti tortu da se ohladi i služiti. Torta je pogodna za slavlja, dosta je velika.
Ako vam je nesto nejasno u vezi recepta slobodno se obratite i ostavite poruku u komentaru mi cemo se potruditi da vam pomognemo i otklonimo nejasnoce kolko je to u nasoj mogucnosti.
PRIJATNO i uzivajte u hrani
izvor:www.coolinarika.com
0 komentari