subota, 2. siječnja 2016.
PERFEKTNE PLETENICE SA SIROM I ŠUNKOM
JEDAN SAVJET:kuhajte srcem volite ono sto radite,neka vam kuhanje pricinjaje zadovoljstvo,to je glavni uslov da bi bili dobar kuhar a vasa jela bila izvrsna
Sastojci:
500 gr brasna
3,5 dcl mlijeka
15 grama svjezeg kvasca
1 zlicica secera
0,5 dcl ulja
250 grama svjezeg sira
1 dcl kiselog vrhnja
1 zlicica soli
2 jaja
Priprema:
Dici kvasac sa 1 dcl mlakog mlijeka i zlicicom secera.
Pripremiti 400 grama brasna, staviti ulje i pripremljeni kvasac.
Sa ostatkom mlakog mlijeka zamjesiti glatko tijesto.
Sa ostatkom brasna umijesiti tijesto do zeljene gustine.
Ostaviti tijesto na toplom da se digne.
Dignuto tijesto podijeliti na 2 lopte.Pletenice sa sirom – priprema /slika/357402/
Svaku loptu razvuci u pravokutnik.
Pomjesati sir sa vrhnjem i snijegom od 2 bjelanca.
Po sredini namazati sa polovinom pripremljenog sira.Pletenice sa sirom
Zavrnuti krace rubove 2 cm preko fila i isjeci sa obe strane trake sirine 2 cm.
Preklapati ukrizeno trake preko fila.
Kada je pletenica zavrsena sloziti u uljem podmazanu tepsiju.Pletenice sa sirom – priprema
Postupak ponoviti sa oba tijesta.
Premazati malo razrijedjenim zumanjcetom.
Peci dok ne porumeni.
Posluživanje
Mozete praviti fil po vlastitom izboru. Ja cesto pravim slatku sa kondenzovanim mlijekom (“leite condensado”), po njemu narezem banane na kolutove, pospem cimetom i zavijem kao pletenicu. U tom slucaju stavim u tijesto malo secera i korice od limuna.
Druga mogucnost je fil sa nareskom i trapistom….
Mozete filovati sa rendanim jabukama posutim secerom i malo cimeta…
Ako vam je nesto nejasno u vezi recepta slobodno se obratite i ostavite poruku u komentaru mi cemo se potruditi da vam pomognemo i otklonimo nejasnoce kolko je to u nasoj mogucnosti.
PRIJATNO i uzivajte u hrani
Izvor: coolinarika.com
0 komentari