
JEDAN SAVJET:kuhajte srcem volite ono sto radite,neka vam kuhanje pricinjaje zadovoljstvo,to je glavni uslov da bi bili dobar kuhar a vasa jela bila izvrsna
SASTOJCI
• 1 pakiranje gotovih listova za baklavu od ½ kg
• 400 grama mljevenih oraha
• 100 grama nasjeckanih oraha
• 125 ml maslaca
• 50 ml biljnog ulja
• 500 grama šećera
• 75 grama šećera u prahu
• ½ litre vode
• 1 limun
PRIPREMA
1. Uštedite dragocjeno vrijeme i listove za baklavu kupite gotove u trgovini. Izrežite ih tako da odgovaraju veličini vašeg lima za pečenje.
2. Rastopite maslac, pomiješajte ga s toplim uljem, pa kistom dobro premažite svaki list za baklavu ovom mješavinom. (Uštedite vrijeme i ugrijte sastojke u mikrovalnoj pećnici!)
3. Mljevene orahe, nasjeckane orahe i šećer u prahu pomiješajte zajedno.
4. Rastopljenim maslacem ‘zalijepite’ po tri lista za baklavu, posipajte mješavinu slatkih oraha po površini listova, pa istim tempom nastavite dok ne potrošite sve sastojke.
5. Oštrim nožem zarežite gornji dio baklave gdje ćete kasnije rezati komade ove poslastice, a bilo bi poželjno vilicom ‘ispikati’ površinu po kojoj ćete kasnije prelijevati slatki sirup.
6. Napravite agdu odnosno preljev za baklavu: u lonac ulijte oko pola kilograma šećera, pola litre vode (voda bi trebala ići dva do tri prsta iznad površine šećera) te iscijeđeni sok jednog limuna. Pustite da se šećer rastopi oko 25 minuta na umjerenoj vatri tako da dobivena tekućina ima sirupastu teksturu. Ostavite da se ohladi.
7. Baklavu stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu 10 minuta na oko 220 stupnjeva Celzija da dobije lijepu svijetlosmeđu boju na vrhu, a potom smanjite temperaturu na 150 stupnjeva Celzija i pecite još 45 minuta da se svi sastojci dobro termički obrade i dehidriraju.
8. Vruću baklavu zalijte hladnim preljevom, i pustite da se dobro cijela ohladi prije posluživanja.
Savjet plus
Originalna turska baklava radi se od pistacija, a ako nemate orahe pri ruci ovaj recept možete zamijeniti i bademima.
Ako vam je nesto nejasno u vezi recepta slobodno se obratite i ostavite poruku u komentaru mi cemo se potruditi da vam pomognemo i otklonimo nejasnoce kolko je to u nasoj mogucnosti.
PRIJATNO i uzivajte u hrani
Izvor: zadovoljna.hr
0 komentari