nedjelja, 29. studenoga 2015.
ŽARBO KOCKE GOTOVE ZA POLA SATA
SASTOJCI
Tijesto
• 60 dag glatkog brašna
• 10 dag štaub-šećera
• 35 dag maslaca
• 2 dcl mlijeka
• 1 jaje
• pola vrećice praška za pecivo
• vanilin-šećer
• ribana limunova korica
Nadjev
• 35 dag mljevenih oraha
• 25 dag smeđeg šećera
• vanilin-šećer
• rum za poškropiti po nadjevu
• 40 dag džema od višanja (po mogućnosti domaćeg)
PRIPREMA
1. Odmah na početku da Vam kažem (jer obično to zaboravim) da se ovaj kolač radi u većem plehu od el.peći-dimenzija oko 35×40cm.A sada da krenem sa postupkom pravljenja.
2. Brašno,šećer, začine i prašak za pecivo dobro izmiješamo (na suho),najbolje rukom.Zatim dodamo maslac izrezan na komadiće, jaje i mlijeko.Nisam napomenula da maslac mora biti sobne temperature, tako da se može dobro povezati sa suhim sastojcima, odnosno kada se omijesi da bude tijesto glatko.
3. Sada lijepo ručicama izradimo tijesto, kao što sam već i napomenula, i ostavimo ga da se malo “odmori” u frižideru(oko 15-ak minuta).
4. U međuvremenu dok se tijesto odmara, pripremimo nadjev.
5. Mljevene orahe,šećer i vanilin-šećer izmiješamo zajedno(opet na suho).
6. Sada tijesto izvadimo iz friza van, razdijelimo na 3 dijela i krećemo sa valjanjem prvog dijela u veličini tepsije.
7. Tepsiju obložimo papirom za pečenje, položimo prvi dio tijesta, izbodemo ga vilicom, premažemo sa džemom i posipamo sa polovicom smjese od oraha i šećera, poškropimo sa rumom i poklopimo sa drugim dijelom razvaljanog tijesta.
8. Sada opet premažemo džemom, posipamo orasima i poklopimo sa trećim dijelom tijesta.E, sada lijepo, kolač izbodemo još jednom vilicom i sa rukama ga dobro pritišćemo odozgora da može izaći zrak koji se našao između oraha i tijesta.
9. Kolač stavimo peći u ugrijanu pećnicu na 180 stupnjeva C oko 40-ak minuta…
10. Pečeni kolač ohladimo i po želji prelijemo čokoladnom glazurom ili posipamo sa mljevenim šećerom.
11. I u slast drage moje!!!!
Izvor: http://www.coolinarika.com/
0 komentari