"

petak, 1. travnja 2016.

KESTEN MANIJA









SASTOJCI
Kore (Sastojci su za 1 koru)
4 belanca
3 kašike meda
250 g zaslađenog kesten pirea
1 kašika mlevenih pečenih badema
3 kašičice ruma


 
Za oba fila
8 žumanaca
3 kašike meda
1 kesica burbon vanilin šećera
100 ml tečne slatke pavlake
200 g bele čokolade

Za fil od kestena
250 g zaslađenog kesten pirea
100 ml slatke pavlake
1 kašičica ruma

Za žuti fil
200 ml milerama (
0,5 flašice – oko 10 kapi arome buter vanile Dr Oetker


 
PRIPREMA
Kore
Uključiti rernu na 170 stepeni.
Belanca umutiti mikserom u čvrst šne, dodati med i kratko mešati mikserom da se belanca i med sjedine.
Dodati kesten pire i mikserom sjediniti.
Umešati bademe i rum.

Dno kalupa sa pokretnim stranama prečnika 26 cm obložiti pek papirom, postaviti strane kalupa i uliti smesu. Udariti nekoliko puta kalupom o radnu površinu i okretati kalup levo-desno da se smesa ujednačeno rasporedi.
Peći na 170 stepeni oko 30 minuta . Napomena: nakon 10 – 15 minuta pečenja, kada počne da se hvata korica po površini  kore, izbockati je čačkalicom da se ne bi nadimala i pucala.

Dok se peče prva kora početi pripremu za oba fila.

Pečenu koru izvaditi iz kalupa zajedno sa pek papirom i dok je još vrela pažljivo skinuti pek papir. Prekriti krpom i ostaviti da se prohladi.

Peći na isti način drugu koru. Sastojke umutiti neposredno pre pečenja, jer bi belanca stajanjem splasnula i druga kora bi bila tanja od prve ako bi se sastojci za obe kore istovremeno, na početku pripreme umutili.

Priprema za oba fila
Otopiti belu čokoladu (ja sam je topila u mikrotalasnoj pećnici).

Žumanca, med i burbon vanilin šećer kratko umutiti mikserom u šerpi. Dodati slatku pavlaku. Izmešati žicom i staviti na jaču vatru. Zagrevati uz neprestano mešanje žicom, dok se masa ne počne zgušnjavati (oko 5 minuta). Skinuti sa vatre i mešati dok masa ne prestane da se zgušnjava. Vratiti na najslabiju vatru i uz mešanje zagrevati još oko 5 minuta dok se ne dobije masa gusta kao puding. Paziti da ne počne da ključa (po potrebi sklanjati sa vatre), jer će se žumanca zgrudvati.
Skinuti sa vatre. Dodati otopljenu belu čokoladu i još malo zagrevati uz mešanje da se dobije ujednačena glatka masa.

Ostaviti da se hladi na sobnoj temperaturi. Ni slučajno vrelu masu ne iznositi na hladan vazduh, jer će se stvoriti grudvice.

Dok se smesa hladi umutiti sastojke za drugu koru i staviti je da se peče.

Ohlađenu smesu od žumanaca podeliti na dva jednaka dela.

Fil od kestena
Slatku pavlaku mikserom umutiti u čvrst šlag. Dodati rum.
Polovini smese od žumanaca dodati kesten pire i umućenu slatku pavlaku. Kratko umutiti mikserom u ujednačen fil.

Žuti fil
Drugoj polovini smese od žumanaca dodati 200 ml milerama i aromu vanile i kratko umutiti mikserom u ujednačen fil.
Ovaj fil će biti strukture kao ređi šlag, ali će hlađenjem u frižideru očvrsnuti

Slaganje torte
Prvu koru preneti na tacnu i preko kore staviti obruč od kalupa za torte prečnika 24 cm.
Kore su se pekle u većem kalupu jer se u toku pečenja skupe i taman stanu u ovaj manji kalup.
Premazati filom od kestena, poravnati, udariti nekoliko puta o radnu površinu da se fil izravna. Ohladiti u fižideru 15-ak minuta.
Preko fila od kestena staviti, pažljivo drugu, prohlađenu koru i blago pritisnuti da se izravna (prekriti je masnim papirom jer se korica lepi za ruke kada se pritiska). Premazati koru svetlim filom, poravnati, udariti nekoliko puta o radnu površinu da se fil izravna.  Ostaviti u frižideru preko noći. Ne prekrivati alu folijom.

NAPOMENA
1. Za filove sam koristila slatku pavlaku "Šlag Dolcela 5+" i Dukat-ov mileram.

2. Kesten pire koji sam koristila je bio zaslađen i već je imao ruma u sebi, pa rum  nisam dodatno  dodavala kao što piše u receptu. Količina ruma iz recepta je samo predlog, a vi je prilagodite sopstvenom ukusu.

3. Kestenje za dekoraciju sam pravila od 250 g zaslađenog kesten pirea, 3 kašičice ruma, 50 ml umućene slatke pavlake i 5 kašika mlevenog keksa – Plazma. Nakon pola sata hlađenja u frižideru, oblikovane su kuglice i umakane u otopljenu čokoladu za kuvanje. Dobila sam oko 20 kestenčića.

Izvor:http://www.coolinarika.com/

0 komentari