"

četvrtak, 25. veljače 2016.

TORTA OD BIJELE I TAMNE ČOKOLADE SA ŠUMSKIM VOĆEM



JEDAN SAVJET:kuhajte srcem volite ono sto radite,neka vam kuhanje pricinjaje zadovoljstvo,to je glavni uslov da bi bili dobar kuhar a vasa jela bila izvrsna







SASTOJCI
BISKVIT
100 g maslaca /margarina
100 g tamne čokolade (ja sam koristila onu od 75% kakaa)
60 g glatkog brašna
40 g gorkog kakaa (kakao za kolače)
1 žličica praška za pecivo
4 jaja
150 g šećer
1 vanilin šećer



VOĆNI FIL
450 g voća po želji (ja sam koristila Ledo smrznuto šumsko voće)
cca. 80 g smeđeg šećera (ovisi o slatkoći voća i soka)
1 puding od Bourbon vanilije (ili obične vanilije)
1 sok od POLA limuna
3 dcl soka od šumskog voća (dodatje sok koji paše uz vaše voće)
10 g želatine

ČOKOLADNI KRAJ
500 ml vrhnje za šlag
500 g bijele čokolade
80 g maslaca / margarina
10 g želatine



I JOŠ
čokoladne mrvice, mrvljeni orašasti plodovi, šlag... Ukrasite po želji!

PRIPREMA
BISKVIT
Maslac otopiti na pari. Dodati tamnu čokoladu i miješati dok se ne otopi.
U drugu posudu pomiješati brašno sa kakaom i praškom za pecivo.
U još jednoj posudi miksati jaja, šećer i vanilin šećer do pjenastog.
U smjesu od jaja i šećera umiješati polako čokoladu s maslacem (s kuhačom), te na kraju postepeno dodavati smjesu brašna i kakaa. Miješati dok ne dobijete jednoličnu smjesu.
Smjesu izlijte u kalup za torte i pecite na 180°, otprilike 30 minuta. Ja sam koristila kalup promjera 28 cm pa sam dobila malo deblji biskvit, ako volite tanji, smanjite sastojke ili izlijte u veći kalup. Kada mislite da je gotovo, probajte čačkalicom ubosti biskvit u sredinu - čačkalica mora biti suha ako je biskvit gotov. Izvadite i ostavite da se hladi.

VOĆNI FIL
Pripremite želatinu po uputama s vrećice (stavite je u vodu da nabubri).

U lonac staviti sok (samo 2 dcl), šećer, dodati voće (ja sam koristila smrznuto - bilo bi odlično ako imate i svježe), istisnite limunov sok i dodajte nabubrenu želatinu.
U ostatku soka (1 dcl), u drugoj posudi, razmutite puding (ne kuhani - u prahu), te ga ulijte u lonac sa pripremljenom smjesom.
Na laganoj vatri kuhajte dok se smjesa ne zgusne i dok se voće ne raskuha koliko želite. Ja uvijek kuham da se većina skroz raskuha - ostane tek tu i tamo koja bobica voća za gušt. :)
Ostavite da se malo pohladi pa izlijte u kalup preko biskvita.
Sada ostavite da se ohladi na sobnu temperaturu pa onda stavite u frižider dok se želatina ne stisne kako se slojevi nebi pomiješali.

ČOKOLADNI KRAJ
Vrhnje za šlag staviti u lonac i kuhati do vrenja. Dodati maslac i čokoladu te miješati dok se ne pretvori u jednoličnu smjesu.
Ostaviti da se malo pohladi (kako nebi rastopilo donji sloj), te izliti na voćni fil.
Kada se ohladi na sobnu temperaturu, staviti u frižider.
Na kraju možete posipati čokoladnim mrvicama (to sam ja napravila) ili ukrasiti po želji.

POSLUZIVANJE
Torta sama po sebi nije uopće zahtjevna niti zahtjeva puno vremena za pripremu. Jedino što oduzima vrijeme su ove pauze za hlađenje svakog sloja. Stoga je moja preporuka da je radite dan ranije pa da za kraj još odstoji u frižideru - drugi dan je savršena za posluživanje i odlično ohlađena.
Nemojte zaboraviti svaki sloj POSEBNO rashladiti kako se nebi pomiješali.
 Ako vam je nesto nejasno u vezi recepta slobodno se obratite i ostavite poruku u komentaru mi cemo se potruditi da vam pomognemo i otklonimo nejasnoce kolko je to u nasoj mogucnosti.


PRIJATNO  i uzivajte u hrani


izvor:www.coolinarika.com

0 komentari