subota, 20. veljače 2016.
LEDENA PAHULJICA
JEDAN SAVJET:kuhajte srcem volite ono sto radite,neka vam kuhanje pricinjaje zadovoljstvo,to je glavni uslov da bi bili dobar kuhar a vasa jela bila izvrsna
Sastojci
BISKVIT ZA ROLADU
60g brasna
1/2 kasicice praska za pecivo
prstohvat soli
30g kakao praha
3 veca jaja
100g smedjeg secera
1 kasicica ribane narandzine korice
KREMA ZA ROLADU
1 kasicica mljevene zelatine
175 ml hladne vode
180g suhih marelica
150 ml vrhnja za slag
PUNILICA
425g bijele cokolade
125 ml hladne vode
600 ml vrhnja za slag
2-3 kasike mlijeka
1 kasicica ribane narandzine korice
2 kasicice burbon-vanilija praha (ili arome vanilije)
2 kasicice cimeta
1 kasicica zelatine u prahu
Priprema
Uvertira
Draga moja Ninuska, malo je rijeci, malo je vremena da iskazem sve sto mi je glavom prostrujalo u onom trenu kad sam vidjela tvoju slicicu od jucer i rijeci ispod nje! Nanananana…moja mala barbiko pocele su usne pjevusiti… Nikad sebi ne bih mogla ni pomisliti da je ono lijepo lice moglo plakati i biti nesretno…ali drago mi je samo jedno, da vise nije tako !
Stoga, u mojim mislima uvijek si nasmijana i razdragana djevojcica, a ovo sve ostalo stavljam u jedan pretinac, u jednu kutijicu, tvoju, i pisem na njoj
“I andjeli ponekad placu…”!
Hvala ti sto si mi od pocetka bila uzor i podrska, ali bas od prvog pocetka, od moje prve slike dana…ja se sjecam, a ti?!
Vec odavno zelim da ti posvetim recept, ali shavatila sam da bez obzira na vrijeme i iskustvo, nijedan nece biti dovoljno dobar za tebe, pa u svoj mojoj skromnosti, evo nesto gdje bi se mozda mogla pronaci moja bijelo-cokoladna ljubimice…
1.
TIJESTO ZA ROLADU
Prosijati brasno i pomijesati ga sa praskom za pecivo, soli i kakaom. Sve skupa jos jednom prosijati i malo izmijesati. Jaja sa secerom umutiti pjenasto, a potom tuci na pari nekih 5-10 minuta. Skinuti sa vatre i dodati smjesu suhih sastojaka i koricu narandze. Metalnom kasikom izmijasati sve sastojke ( ne mutiti mikserom ni slucajno! )
Pleh od pecnice obloziti papirom za pecenje i izliti smjesu, ravnomjerno je rasporediti ali samo onoliko dokle doseze papir za pecenje (znaci ne mora bas skroz do stranica pleha). Peci u zagrijanoj pecnici 10-ak minuta na 200*C (moguce da vam bude trebalo i manje, ja sam zaboravila TACNO koliko sam pekla, u svakom slucaju ne duze od 10 min i biskvit vam ne smije potamniti i skoriti se po rubovima.Najjednostavnije, probajte cackalicom kad je gotovo). Kad je peceno ostaviti u plehu 2-3 minute, a zatim izvrnuti na novi komad papira za pecenje lagano posutog secerom. Papir za pecenje na kojem se biskvit pekao odvojiti i staviti opet preko biskvita (samo da ne ostane zalijepljeno!). Pazljivo umotati u roladu, ne stiscuci previse da ne ispuca i ostaviti da se tako ohladi.
2.
KREMA ZA ROLADU
Zelatinu potopiti sa dvije kasike hladne vode (uzeti od onih 175 ml), ostaviti da nabubri, a potom staiti posudu sa zelatinom u drugu posudu sa vrelom vodom i mijesati dok se zelatina istopi. Suhe marelice staviti u drugu posudu sa ostatkom vode od onih 175 ml i pokriveno kuhati na laganijoj vatri dok voda ne ispari i voce omeksa.Marelice i zelatinu skupa staviti u multipraktik i pirirati (ili sa stapnim mikserom). Dodati tecno slatko vrhnje i jos malo pirirati da se sve poveze. Biskvit odmotati, premazati ga pripremljenom kremom i ponovo zamotati, sad malo vise stezuci, zamotati u foliju i ostaviti u zamrzivac na 2 sata. Zamrznutu roladu sa ostrim nozem izrezati na taaanke snite (ca 0, 5-1 cm). Forma koju sam koristila za slaganje sarlote je zdjela promjera 24 cm, dubine 13cm i sve mi je SAVRSENO stalo. Znaci, formu potpuno obloziti prozirnom folijom, tako da krajevi nekih 10-ak cm vise preko rubova zdjele.Poslagati izrezane snite rolade stiscuci jednu uz drugu i gledajuci da ima sto manje slobodnih medjuprostora.
3.
PUNILICA
Cokoladu izlomiti i pomijesati je sa vodom. Otopiti skupa na pari i ostaviti da se ohladi. Vrhnje za slag umutiti ali ne previse cvrsto i u nekoliko navrata pomijesati sa ohladjenom cokoladom. Dodati 2-3 kasike mlijeka, te ostale zacine i koricu od narandze.Zelatinu pomijesati sa 2 kasike vode i ostaviti da nabubri. Ponovo je po istom postupku kao i gore otopiti i prvo ju pomijesati sa 4-5 kasika smjese, a potom sjediniti sve skupa sa ostatkom. Izliti u formu oblozenu biskvitom, poravnati i ostatkom snita rolade napraviti “dno” sarlote.
Prebaciti krajeve folije koji vise preko rubova tako da malo povucete sa svake strane da se folija malo zategne, a time i sama sarlota. Ostaviti u frizider preko noci prije rezanja.
Ako vam je nesto nejasno u vezi recepta slobodno se obratite i ostavite poruku u komentaru mi cemo se potruditi da vam pomognemo i otklonimo nejasnoce kolko je to u nasoj mogucnosti.
PRIJATNO i uzivajte u hrani
izvor:www.coolinarika.com
0 komentari