srijeda, 17. veljače 2016.
LAŽNA KREMPITA
JEDAN SAVJET:kuhajte srcem volite ono sto radite,neka vam kuhanje pricinjaje zadovoljstvo,to je glavni uslov da bi bili dobar kuhar a vasa jela bila izvrsna
SASTOJCI
biskvit
5 bjelanaca
5 kašika šećera
2 kašike brašna
2 kašike kakaa
1 prašak za pecivo
malo sjeckanih oraha
krema 1
5 žumanaca
500 ml mlijeka
9 kašika šećera
7 kašika gustina
150 gr margarina
1 vanilin šećer
krema 2
250 ml vrhnja za šlag
10-15 komada petit keksa
malo mlijeka
PRIPREMA
Kalup ili pleh obložiti papirom za pečenje. Po papiru posuti sjeckane orahe.
Umutiti bjelanca sa šećerom, dodati dodati brašno, prašak za pecivo i kakao, pa pažljivo promiješati. Izliti preko oraha i peći u zagrijanoj pećnici na 200 C oko 20 minuta. Pečenu koru prohladiti, odstraniti papir i okrenuti koru, tako da orasi dođu sa gornje strane.
Staviti mlijeko da prokuha. Umutiti žumanca i šećer, dodati gustin i par kašika mlijeka. Sipati u ključalo mlijeko, miješajući svo vrijeme, da se ne stvore grudvice. Kada krem dobije potrebnu gustinu, maknuti sa vatre. Prohladiti kremu, pa dodati joj umućen margarin. Sipati kremu preko kore.
Umutiti vrhnje za šlag, pa staviti preko kreme. Petit kratko umočiti u hladno mlijeko, pa redati preko šlaga. Dobro ohladiti, pa rezati krempitu. Idealna je kad prenoći, jer tad keks potpuno omekša!
Ako vam je nesto nejasno u vezi recepta slobodno se obratite i ostavite poruku u komentaru mi cemo se potruditi da vam pomognemo i otklonimo nejasnoce kolko je to u nasoj mogucnosti.
PRIJATNO i uzivajte u hrani
izvor:www.coolinarika.com
0 komentari