"

nedjelja, 21. veljače 2016.

FULL CHOCOLATE- TORTA




JEDAN SAVJET:kuhajte srcem volite ono sto radite,neka vam kuhanje pricinjaje zadovoljstvo,to je glavni uslov da bi bili dobar kuhar a vasa jela bila izvrsna






SASTOJCI
Biskvit
9 jaja
180 g šećera
160 g maslaca
200 g tamne čokolade
200 g prženih lješnjaka
50 g mljevenog keksa ili mrvica



4 velike žlice tamnog gorkog kakaa
80 ml ruma
2 male žličice praška za pecivo
pola žličice cimeta
pola žličice instant kave
1 žlica vanilija ekstrakta (Ili šećera)

Krema
500 ml slatkog vrhnja za šlag
200 g čokolade s puno kakaa(60-70%)
2 velike žlice gorkog kakaa
100 g Nutelle
1/2 vrećice želatine u prahu
2 žlice ruma



Preljev za biskvit
oko 2 dcl mlijeka
3 žlice ruma
1 žličica ekstrakta vanilije

PRIPREMA
Najprije napravimo kremu.
Zagrijte  slatko vrhnje za šlag skoro do vrenja , ali nemojte pustiti da vrije. Razmutite gorki kakao s malo vrhnja da se poveže i umutite u toplo vrhnje. Razlomite čokoladu za kuhanje (moja je imala 54% kakaa) na kockice  i lagano miješajući ,otopite je u vrhnju.
Otopite pola vrećice želatine u prahu s 2 žlice vode , pustite da nabubri 1o-tak minuta , te je onda lagano zagrijte da se otopi i umiješajte u kremu. Pustite da se dobro ohladi.
Kad se  ohladilo i stisnulo, dodajte Nutellu (ili sličan namaz) i rum, sve lagano izmiksajte da se poveže.

Ja obično kremu  napravim uveče , pa tek ujutro , kad se sve dobro ohladi mažem i filam tortu.
Možda nije potrebno uopće dodavati želatinu,  krema je izgledala dosta čvrsta ,ali budući da nema maslaca u njoj - nisam htjela riskirati, pa sam je ipak stavila .

Popržite lješnjake na tavi ili u pećnici, zbog intenzivnijeg okusa. Dok su topli  skinite kožicu trljajući ih između kuhinjske krpe.Sameljite ih , ako ne volite osjetiti grublju teksturu , sameljite ih  2 puta.
Smrvite kekse u prah.
Otopite čokoladu s maslacem u kupelji.
Odvojite žumanjke  i bjelanjke .
Od bjelanjaka s malo soli istucite snijeg.
Žumanjke istucite s šećerom, dodajte otopljenu čokoladu s maslacem, kekse, lješnjake , 2 male žličice praška za pecivo, cimeta ,instant kave i rum, te sve dobro izmiješajte.
Kava se dodaje ,jer pojačava okus čokolade.
Na kraju ručno umiješajte bjelanjke pazeći da smjesa ne splasne(nemojte previše energično miješati).

Obložite kalup za torte (28-30 cm)papirom za pečenje . Ulijte smjesu i stavite je lagano peći na 160 ° oko 45 minuta. Ovo ovisi o pećnici,moja je na ventilator i najbolje probajte da li je biskvit pečen probavajući drvenim štapićem na kojem ne smije ostati ništa . Ipak , ne prepecite biskvit- on ostaje dosta sočan i vlažan.Pustite ga da se potpuno ohladi prije rezanja.

Prerežite biskvit  dva puta , da dobijete tri lista , najljepši ostavite za vrh.
Kremu podijelite na tri dijela , ako ćete tortu omazati kremom.
Svaki biskvit natopite preljevom , premažite kremom , poravnajte lopaticom , pritisnite i zatim tortu ukrasite po želji.

Ja sam je namazala kremom izvana i sa strane jer je bilo dovoljno , rubove posula lješnjacima , a gornju površinu "počešljala" špatulicom sa zupcima.
Ukrasila sam gotovim pralinama koje moj sin jako voli! I to je to.
Ima mnogo mogućnosti za ukrašavanje , s šlagom, šlag kremom, čokoladnom glazurom, fondanom  itd.

POSLUZIVANJE
Torta je vrlo jaka, zasitna i velika.
Možete je poslužiti uz preljev od šumskog voća , ili šlaga.Uživajte!
Ako vam je nesto nejasno u vezi recepta slobodno se obratite i ostavite poruku u komentaru mi cemo se potruditi da vam pomognemo i otklonimo nejasnoce kolko je to u nasoj mogucnosti.


PRIJATNO  i uzivajte u hrani


izvor:www.coolinarika.com

0 komentari