utorak, 23. veljače 2016.
ČOKOLADNO MALINASTI OBLAK
JEDAN SAVJET:kuhajte srcem volite ono sto radite,neka vam kuhanje pricinjaje zadovoljstvo,to je glavni uslov da bi bili dobar kuhar a vasa jela bila izvrsna
SASTOJCI
Biskvit
5 jaja
10 kašika šećera
9 kašika ne prepunih brašna
50 ml mlijeka
50 ml ulja
4 kašike pune kvalitetnog kakaa
1 prašak za pecivo
Krema
500ml mlijeka
1 kesica praška za puding nougat premium
6 kašika šećera
100g čokolade za kuhanje
10 g mljevene želatine
I još
300ml vrhnja za šlag
Ganache
200 ml vrhnja za šlag
150 g čokolade za kuhanje
i još
300-400g svježih malina
PRIPREMA
Biskvit
Pripremimo okrugli kalup za tortu br.26 i obložimo dno sa papirom za pečenje.Rernu ugrijemo na 180 stepeni.
Cijela jaja mutimo sa šećerom dok ne pobijele i u njih dodamo ulje i mlijeko.Brašno pomiješamo sa praškom za pecivo i prosijemo u smjesu od jaja.Dodamo još i kakao i sve sjedinimo miješajući ručno žicom za mućenje.
Smjesu izlijemo u kalup i pečemo na 180 stepeni 25 do 30 minuta .Probamo da li je biskvit gotov tako što ga ubodemo sa čačkalicom i ako je suha vadimo iz rerne .Pokriti al folijom i neka se malo ohladi.
Prohlađeni biskvit izvadimo iz kalupa i prerežemo ga na dva dijela .Jedan stavimo na tanjir na kome ćemo slagati tortu i vratimo obruč oko njega.
Krema
Za kremu stavimo mlijeko na ringlu s tim da 1dl ostavimo za razmutit puding. U zdjelicu istresemo puding i 6 kašika šećera pa izmiješamo sa mlijekom .Kada mlijeko na ringli prokuha sjedinimo ga sa pudingom i vratimo na vatru i smanjimo temperaturu .Skuhamo kremu i u gotovu dodamo 100g čokolade za kuhanje,stalno miješajući da se otopi.Želatin sjediniti sa 3 kašike vode i sačekati da nabubri i umješati u vruć puding.Sve dobro sjediniti i ostaviti da se ohladi.Vrhnje umutiti i pomiješati ga sa ohlađenim pudingom .Sve zajedno dobro izraditi i dobiće se fina lagana krema .
Ganache
Vrhnje ugrijati na ringli ,ali paziti da ne dođe do tačke vrenja ,smaketi ga sa vatre pa umiješati čokoladu.Energičnim pokretima stalno miješati da se čokolade istopi .Ostaviti i to da se ohladi.
Tortu slažemo tako da na prvi dio biskvita stavimo maline ,količina po želji ,pa na njih 3/4 kreme pa drugi dio biskvita .Lagano pritisnemo rukama i od ostatka kreme pola namažemo po torti ,a pola ostavimo za ukras.Ganache izlijemo na kremu.Tortu ostavimo preko noći u frižideru.JA sam ostavila i dvije do tri kašike ganache pa pomiješala sa kremom od pudinga i time sutra ukrasila toru.Znači idući dan kada se torta dobro ohladila i stegla skinula sam obruč i tortu ukrasila ovom kremom i malinama.Koristila sam svježe maline za tortu,a smrznutim sam ukrašavala.Vi uradite po vašoj volji.
Poslužiti dobro ohlađeno!
Ako vam je nesto nejasno u vezi recepta slobodno se obratite i ostavite poruku u komentaru mi cemo se potruditi da vam pomognemo i otklonimo nejasnoce kolko je to u nasoj mogucnosti.
PRIJATNO i uzivajte u hrani
izvor:www.coolinarika.com
0 komentari