"

subota, 27. veljače 2016.

ČOKOLADNI POLJUBAC




JEDAN SAVJET:kuhajte srcem volite ono sto radite,neka vam kuhanje pricinjaje zadovoljstvo,to je glavni uslov da bi bili dobar kuhar a vasa jela bila izvrsna





SASTOJCI:
biskvit:
3 jajeta
4 kašike šećera
1 kašika Milka ili nekog drugog čokoladnog napitka (prah)
1 kašika kakaa
3 kašike brašna
1/3 praška za pecivo
  sirup:
1 šolja (od 1,5 dl) šećera
1 šolja vode
1 vanilin šećer
krema:


2 jajeta
4 kašike šećera
150 gr čokolade za kuhanje
100 gr margarina
3 šlag kreme od čokolade
300 ml čokoladnog mlijeka
150 ml mlijeka
1 vrećica želatine fix
za dekoraciju:
po želji malo čokolade ili šlag
PRIPREMA:

Odvojiti bjelanca od žumanaca.Bjelanca umutiti sa 4 kašike šećera,pa dodavati jedno po jedno žumance.Zatim dodati i Milka čokoladni prah i kakao,brašno i prašak za pecivo.Smjesu pažljivo sjediniti,pa sipati u kalup,obložen papirom za pečenje.Kalup je 24 cm.Peći na 200 C,oko 20 minuta.Pečenu koru izbockati,pa preliti sirupom (1 šolja od 1,5 dl šećera,1 šolja vode i 1 vanilin šećer kuhati oko 5 minuta)! 2 bjelanca umutiti sa 2 kašike šećera u čvrst snijeg. Na pari umutiti 2 žumanca i 2 kašike šećera.


 Čokoladu otopiti na pari sa 100 gr margarina.Toplu čokoladu sjediniti sa žumancima,pa izmiksati.Zatim dodati i snijeg od bjelanaca. 3 šlag kreme od čokolade umutiti sa 300 ml čokoladnog i 150 ml običnog mlijeka.Kad je krema čvrsta dodati i želatinu fix,kratko miksati,pa sjediniti sa kremom od čokolade i jaja.Sve dobro izmiksati! Oko biskvita staviti ivice kalupa za tortu,pa preko sipati čokoladnu kremu. Ostaviti par sati u frižider.Kad se krema stegne,skinuti ivice kalupa.Dekorisati tortu po želji…čokoladom,šlagom… Rezati na parčad i uživati u cool ukusu!
Ako vam je nesto nejasno u vezi recepta slobodno se obratite i ostavite poruku u komentaru mi cemo se potruditi da vam pomognemo i otklonimo nejasnoce kolko je to u nasoj mogucnosti.


PRIJATNO  i uzivajte u hrani


izvor:www.coolinarika.com

0 komentari