ponedjeljak, 22. veljače 2016.
BRZI VOĆNI KOLAČ
JEDAN SAVJET:kuhajte srcem volite ono sto radite,neka vam kuhanje pricinjaje zadovoljstvo,to je glavni uslov da bi bili dobar kuhar a vasa jela bila izvrsna
Sastojci
Biskvit
3 jaja
10 žlica (punih) šećera
12 žlica brašna
12 žlica mlijeka
6 žlica ulja
1/2 praška za pecivo
Fil
2 vrećice pudinga od vanilije
8 dl mlijeka
1 žlica (puna) gustina
2 vanilin šećera
3 dl vrhnja za šlag (više prema ukusu)
1/2 kg voća (jagode, banane, kiwi, višnje….)
5 žlica šećera (za puding)
Priprema
1.
Uključiti pećnicu da se grije na 180 stupnjeva
2.
Prvo izmiksati jaja i šećer dok se šećer potpuno rastopi (umočiti prst u smjesu i protrljati između palca i kažiprsta, ako se ne osjete kristalići pod prstima fotovo je)
3.
Dodati ulje, mlijeko, brašno i prašak za pecivo i izmiksati da dobijete glatku relativno gustu smjesu
4.
Smjesu za biskvit istresti u namašćen i nabrašnjen kalup za torte ili tepsiju (oko 30×20 cm) i peći oko 30 minuta na 180 C. Pečen biskvit istresti iz kalupa na rešetku i ostaviti da se hladi
Fil:
1.
Staviti mlijeko sa vanilin šećerom da zakipi
2.
U mlijeko umiješati prah za puding izmiješan sa 5 punih jušnih žlica šećera, punom žlicom gustina i 6-7 žlica hladnog mlijeka te kuhati na laganoj vatri dok se ne zgusne
3.
Posudu s gotovim pudingom staviti u sudoper napunjen hladnom vodom i uz stalno miješanje ohladiti puding (oko 15 minuta će vam trebati)
4.
Umutiti vrhnje za šlag u čvrsti šlag i polovinu šlaga umiješati u ohlađeni puding (polovicu ostaviti za ukrašavanje)
Slaganje torte/kolača:
1.
Dok vam se biskvit pekao vi ste pripremili fil. Dok se biskvit hladio pripremili ste voće (ono koje ste izabrali nasjekli ste na ploškice ili manje komade)
2.
Ohlađeni biskvit presjeći vodoravno na dva dijela. Prvi staviti na podlogu na kojoj će se servirati, poškropiti sa nekoliko žlica mlijeka, na tu koru staviti malo manje od pola fila, na fil slagati voće, preko voća drugi dio fila i na kraju preklopiti s drugom korom biskvita (Ne zaboravite na tu drugu polovicu kao neki)
3.
Izvana premazati kolač/tortu ili filom pa ukrašavati šlagom ili samo sa šlagom. Ako ćete samo sa šlagom ukrašavati trebat će vam više od navedena 3 dl u receptu, a ako ćete premazati dijelom fila (koji ste odvojili prije filovanja kolača) pa samo ukrase od šlaga praviti onda je dovoljno 3 dl vrhnja za šlag
4.
Izrezan – neukrašen i samo s jagodama
Izrezan – ukrašen, s jagodama i bananama
Posluživanje
Izrezani kolač na prvoj slici je pravljen samo sa jagodama, pečen je u manjoj tepsiji za kolače i nisam dobro proračunala koliko šlaga će mi trebati, a ni fila nisam izdvojila za premazivanje tako da sam dobila “Goli kolač” koji ničim izvana nije premazan.. Možda nije lijep ali je zaista preukusan.
Slika cijelog kolača je od prije nekih tjedan dana. Tada sam kombinirala banane i jagode i imala u frižideru viška vrhnja za šlag pa sam imala s čim ukrasiti :)
Ako volite slađe kolače povećajte količinu šećera u biskvitu i filu jer ja uvijek smanujem količinu šećera u kolačima. Ovo je zaista blag, lagan i apsolutno ne presladak kolač tako da okusom dominira voće.
Varijaciju možete napraviti tako što u biskvit možete dodati kakao/čokoladu u prahu, šaku-dvije sitno sjeckanih orašastih plodova, isto tako u fil možete dodati otopljene čokolade, mljevene kekse, kokos – ovisno o tome kakav okus kolača želite. Evo i verzija od Venere74 i od Liv sa kakaom u biskvitu
Ako vam je nesto nejasno u vezi recepta slobodno se obratite i ostavite poruku u komentaru mi cemo se potruditi da vam pomognemo i otklonimo nejasnoce kolko je to u nasoj mogucnosti.
PRIJATNO i uzivajte u hrani
izvor:www.coolinarika.com
0 komentari