"

petak, 26. veljače 2016.

BALONČIĆI- ŠPRIC KROFNE: ZA OVIM SU DECA NAPROSTO LUDA JUČE PRAVILA DANAS TRAŽE NOVU TURU




JEDAN SAVJET:kuhajte srcem volite ono sto radite,neka vam kuhanje pricinjaje zadovoljstvo,to je glavni uslov da bi bili dobar kuhar a vasa jela bila izvrsna






Sastojci
200 g brašna
250 ml vode
4 jaja
50 g putera
1 supena kašika šećera
prstohvat soli



I JOŠ:
25 g šećera u prahu
1 kesica vanilin šećera
ulje za prženje

Priprema
1.
U šerpu izliti vodu, dodati puter i prstohvat soli. Zagrijati do vrenja.
2.
Smanjiti temperaturu i postepeno dodavati brašno, neprestano miješajući drvenom kašikom. Kada se potroši brašno i sve fino sjedini, šerpu skloniti s vatre. Ostaviti da se malo ohladi.
3.
Jaja dodavati jedno po jedno. Kada se doda prvo jaje, žestoko promiješati drvenom kašikom da se smjesa spoji koliko god je moguće. Nastaviti dodavati jaje po jaje, ali miješajući mikserom. Svaki put kada se doda jaje, smjesa se mora dobro promiješati, pa tek onda dodavati sljedeće.
4.
Nakon toga, smjesu jako miješati drvenom kašikom oko 5 minuta. Prestati kada se na tijestu pojave mali plikovi zraka.
5.
Dodati šećer i još jednom jako promiješati. Šerpu pokriti krpom i ostaviti da stoji 30 minuta.
6.
Slastičarsku vrećicu bez nastavka napuniti tijestom.
Uzeti vrećicu u jednu, a makaze u drugu ruku. Iznad šerpe, iz slastičarske vrećice istiskati tijesto po otprilike 5 cm i prekidati makazama da spada u ulje. Balončiće pržiti u dubokom vrućem ( ne vrelom ) ulju.
7.



Balončiće odmah početi prevrtati i miješati po ulju šupljikavom kašikom. Miješati ih i prevrtati sve dok ne dobiju lijepu boju, otprilike dvadesetak sekundi.
8.
Vaditi ih šupljikavom kašikom na papirni ubrus. Spuštati ih tako da se svi fino ocijede od viška ulja, na neki veliki pladanj. Na slici su već okapani, nemasni balončići.
9.
Promiješati šećer u prahu i vanilin šećer i time posipati balončiće.

NAPOMENA:
Po želji, može se koristiti zvjezdani nastavak za vrećicu, pa će balončići izgledati kao tulumbice. Također, tijesto se jednostavno može vaditi i čajnom kašikom, ali tada će imati nešto nepravilniji oblik.
Posluživanje
Služiti vruće ili tople. Kada se ohlade, blago ispušu ( i tada su odlični ).
 Ako vam je nesto nejasno u vezi recepta slobodno se obratite i ostavite poruku u komentaru mi cemo se potruditi da vam pomognemo i otklonimo nejasnoce kolko je to u nasoj mogucnosti.


PRIJATNO  i uzivajte u hrani


izvor:www.coolinarika.com

0 komentari