subota, 2. siječnja 2016.
BAJADERA TORTA
JEDAN SAVJET:kuhajte srcem volite ono sto radite,neka vam kuhanje pricinjaje zadovoljstvo,to je glavni uslov da bi bili dobar kuhar a vasa jela bila izvrsna
SASTOJCI
Biskvit
8 jaja
8 zlica kristal secera
3 zlice kakaa
5 zlica ostrog brasna
Nadev
300gr mlevenog keksa plazma
300ml mlakog mleka
250gr maslaca
250gr secera u prahu
150gr proprzenih mlevenih lesnika
2 paketica vanilin secera
Glazura
5 zlica secera
5 zlica mleka
5 zlica vode
1 zlica ulja
20gr maslaca
4 zlice kakaa
PRIPREMA
Priprema biskvita
1. U šam od bjelanaca i šecera dodaj žumanca i lagano špatulom umiješaj prosijano brašno i kakao.
2. Peci u kalupu na papiru za pecenje i peci u zagrijanoj rerni na 180 C dok se biskvit ne odvoji od
stranice kalupa. Ohladi i isjeci na 3 dijela.
Priprema nadjeva
1. Nadjev pripremi tako što ceš pjenasto umutiti maslac sa šecerom u prahu, te dodati mu keks koji si
prelio/la sa mlakim mlijekom i u koji si dodao/la vanilin šecer.
2. U ovu smjesu dodaj mljevene lješnjake koje si prije toga malo propržio/la u tavici (bez masnoce).
3. Prerezani biskvit nafilovati i ostaviti ga oko sat vremena u frižideru da se nadjev stegne.
Priprema glazure
1. U meduvremenu pripremi glazuru od pomenutih sastojaka (sve zajedno stavi u posudu i zagrij do
vrenja), te mlakom glazurom prelij tortu i ostavi je par sati u frižideru, da se i glazura stegne.
Posluživanje
gore napisani recept je kopija originala
na slici torte koju sam napravila je sve isto kao u originalu sem glazure koja je mix tecne slatke pavlake sa gorkom cokoladom (250ml – 300gr srazmerno)
Ako vam je nesto nejasno u vezi recepta slobodno se obratite i ostavite poruku u komentaru mi cemo se potruditi da vam pomognemo i otklonimo nejasnoce kolko je to u nasoj mogucnosti.
PRIJATNO i uzivajte u hrani
Izvor: coolinarika.com
0 komentari