
JEDAN SAVJET:kuhajte srcem volite ono sto radite,neka vam kuhanje pricinjaje zadovoljstvo,to je glavni uslov da bi bili dobar kuhar a vasa jela bila izvrsna
SASTOJCI
250 ml toplog mleka
1 kocka svežeg kvasca
1 kašičica šećera
250 ml tople vode
1 kašičica soli
150 ml ulja
1 kašika sirćeta
1 kg brašna
fil za pužiće
malo kobasice
3 kašike ljutenice
fil za ružice
1/4 velike pikantne kobasice (malo ljutkaste)
1 jaje
1 kocka feta sira
premaz
1 žumanac
1 kašika mleka
PRIPREMA
U toplom mleku rastvorite kvasac i šećer, polako dodajte toplu vodu, so, ulje, sirće i uz postepeni dodatak brašna zamesite mekano testo.
Pokrijte krpom i ostavite 1h da nadodje.
Nadošlo testo podelite na dva dela, oblikujte lagano lopte i ostavite još 15-ak min da odmaraju.
Za to vreme pripremite fil.
Za pužiće iseckajte malo kobasice, ja sam uzela gurmansku, ona je malo ljutkasta, pa je uz ljutenicu baš lepo legla. Odložite sa strane.
Za ružice umutite jaje sa kockom fete, pa dodajte naseckanu kobasicu, promešajte i to ostavite sa strane.
Prvo napravite pužiće. Razvijte koru u pravougaonik i premažite je ljutenicom i pospite odozgo seckanu kobasicu.Možete i malo više nego što sam ja, ali ne preterujte da ne bi ispadalo kad sečete.
Rolat isecite na komade debljine oko 2 cm.
Naredjajte na papir u pleh sa razmakom izmedju jer će dobro da nadodju. Oblikujte ih malo rukom da budu okrugli. Ostavite pužiće da nadolaze dok vi napravite ružice.
Za ružice, presecite onu loptu od testa na 4 dela, pa svaki deo oblikujte u male rolnice da bi ih lakše presekli na približno jednake delove. Znači, svaku rolnicu presecite na 4 dela da dobijete ukupno 16 malih loptica.
Svaku lopticu lupnite malo dlanom odozgo i oklagijom je razvucite u krug prečnika oko 15 cm, pa napravite 4 reza oko 3-4 cm u dubinu. Stavite po kašičicu fila na sredinu i preklopite jednim krakom, ali ne skroz odozgo, fil treba da se vidi, malo pritisnite sa strane pa isto tako uradite i sa suprotnim krakom, razvucite mu malo krajeve okolo, a onda isto tako uradite i sa trećim i četvrtim krakom i podvucite malo ispod da se ne bi razlistalo prilikom pečenja, Vidi se na slici postupak, nadam se ;)
Gotove ružice stavljajte na pleh, takodje sa razmakom i ostavite da još malo nadodju.
Za to vreme su pužići već nadošli, premažite ih žumancetom umućenim sa kašikom mleka, (ostavite malo i za ružice) i stavite u zagrejanu rernu na 180 st. da se peku oko 15 minuta.
Ružice takodje premažite i ispecite na istoj temperaturi dok lepo ne porumene, 15 min je sasvim dovoljno.
POSLUZIVANJE
Za ružice treba malo vremena i truda, ali krajnji rezultat je jako dekorativan, pa se isplati ;)
Meni je ostalo malo fila, sutra ću taman da ga uklopim u neke slane mafine ili kiflice :D
Izvor:http://www.coolinarika.com/
0 komentari