četvrtak, 5. studenoga 2015.
PUNJENA POGAČA
SASTOJCI
za tijesto
2 dl mlijeka
1,5 dl jogurta
1 kom jaje
30 g svježeg kvasca
3 kašike ulja
1 kašikica šećera
1 kašikica soli
600 g brašna
za premazati loptice
50 g maslaca sobne temperature
za punjenje
8 kriški kulena
8 kockica tvrdog sira
1 kom žumance za premazivanje
po potrebi susam za posipanje
PRIPREMA
1.
Za tijesto podgrijati mlijeko da bude mlako i sa 1 dl preliti kvasac pomiješan sa 1 kašikicom šećera i ostaviti da naraste. Ostatak mlijeka i jogurt podgrijati da bude mlako. Umutiti jaje, dodati ulje, so, nadošli kvasac i mlijeko i jogurt. Postepeno dodavati brašno i umijesiti glatko tijesto. Pokriti krpom i ostaviti na toplom mjestu da naraste.
2.
Tijesto podijeliti na 12 jednakih dijelova. 8 loptica premijesiti i ostaviti sa strane.
3.
Preostale 4 loptice istanjiti, 3 premazati omekšalim maslacem, preko njih staviti 4-tu ne premazanu, pa istanjiti u krug prečnika 20-ak cm.
4.
Isjeći na 8 jednakih dijelova, pa svaki dio zasjeći po sredini tako da vrh trokuta ostane ne rasječen. Vrh trokuta provući 2 puta kroz rasječeni dio
5.
Uzeti jednu lopticu, malo je rukom pritisnuti, staviti kolut kulena i kockicu sira, krajeve pokupiti u sredinu i pritisnuti malo da se spoje
6.
staviti na širu stranu trokuta a usukani dio prebaciti preko loptice
7.
stavljati u pleh premazan sa malo ulja, tako raditi sa svih 8 loptica
8.
premazati umućenim žumancetom razmućenim sa malo ulja, posuti susamom i ostaviti da naraste
9.
Peći na 200 C da fino porumeni.
http://www.coolinarika.com/
0 komentari