srijeda, 4. studenoga 2015.
Ljesnik-Cimt zamotuljci
Sastojci
Tjesto:
600 g Brasna
70 g Maslaca
1 Jaje
70 g Secera
300 ml mljeka
20 g Kvasca
1.Punjenje
3 Velike kasike secera
40 g Maslaca
1 Mala kasika cimta
2.punjenje:
40 g Maslaca
3 Velike kasike secera
2 Velike kasike mljevenih ljesnika
Za preko:
1 zumance
1 Velika kasika mljeka
Priprema
1.
Tjesto:Maslac zagrijati zajedno sa mljekom,da Bude mlako,nikako prevruce te to izruciti u posudu u kojoj cete umjesiti tjesto.Prvo dodati secer,kvasac i izradjivati dok se sav kvasac ne istopi,sad dodati brasno i dobro umjesiti u glatko tjesto.Ostaviti pokriveno da miruje oko 30 minuta.
2.
Punjenje:Maslac istopiti,suhe sastojke sjediniti.tako isto uraditi sa drugim punjenjem.
Pripremiti 2 pleha oblozena sa papirom za pecenje.
Tjesto izruciti na malo pobrasnjenu povrsinu,kratko izraditi i podjeliti ga na dva djela.
3.
Razviti tjesto 30×45 cm,premazati sa istopljenim maslacem, posuti suhim sastojcima,i zaviti u tolat,ivice malo priteci da se sljepi.
Isto tako uraditi sa drugim djelom tjesta.Ostaviti zamotuljke da miruju oko 15 minuta.
4.
Ukljuciti pecnicu da se zagrije na 180°C
Zamotuljke premazati mjesavinom zumanca i mljeka te ih staviti da se peku 20 minuta.Odlicni su i topli i hladni.
0 komentari