
Sastojci
tijesto
300 g oštrog brašna
100 g šećera
pola paketića praška za pecivo
1 žumanjak
60 g masti
3 žlice meda
po potrebi, mlijeka
fil I
100 g prženih, mljevenih lješnjaka
100 g mljevenog rogača
100 g mljevenog keksa
100 g krušnih mrvica
100 g šećera
2,5-3 dcl vrelog mlijeka
2 žlice ruma
3 žlice meda
2 žumanca
3 bjelanca (čvrst snijeg)
fil II
4 jabuke (srednje veličine)
50 g šećera
50 g mljevenog keksa
50 g pšenične krupice (grisa)
cimet
PRIPREMA
1.
Umjesiti gipko tijesto od navedenih sastojaka, umotati ga u foliju i ostaviti kratko u hladnjaku.
2.
Za fil I – pomiješati sve suhe satojke, preliti ih vrelim mlijekom, rumom i medom te energično izmiješati. Umiješati umućene žumanjke te čvrst snijeg od bjelanaca.
3.
Za fil II – oguliti jabuke, naribati ih i pomiješati sa malčice cimeta i ostalim sastojcima.
4.
Razvaljati polovinu tijesta, položiti ga u dublji lim za pečenje premazan maslacem (veličine cca 21×32cm), rasporediti polovinu fila I, na kojeg rasporediti fil II, zatim drugu polovinu fila I.
5.
Razvaljati i drugu polovinu tijesta i pokriti kolač.
6.
Lagano potisnuti, na nekoliko mjesta izbockati vilicom i staviti peći na 190 stupnjeva oko 40-45 minuta.
7.
Negdje usred pečenja otvoriti pećnicu i lagano premazati pitu s uljem (pomoću kista), te isto ponoviti kad je pita netom pečena.
8.
Pokriti čistom krpom i ostaviti da odahne…
9.
Potom uživati u raskošnoj aromi pite, po mogućnosti uz šalicu toplog napitka :)
http://www.coolinarika.com/
0 komentari