
Mak i vanila u obliku krofnica sa glazurom koja neodoljivo mirisi na vanilu
SASTOJCI
520 g mekog brasna
100 g vanil pudinga(prasak, ne skuvani puding :) )
150 g secera
1 kasicica arome vanile
25g kvasca
2 kasike masti
150g krem sira
250 ml mleka
1 jaje
2 zumanca
60 g maka
Glazura
130 g kisele pavlake
70g secera u prahu
1 kasika mleka
1 kasicica arome vanile
mak za posipanje
PRIPREMA
U 150 ml mlakog mleka dodati 3 kasike secera (od onih 150 g secera ), pola kockice svezeg kvasca i cekati da nadodje. U posudu staviti jaje i zumanca, preostali secer, aromu vanile pa promesati zicom, zatim dodati preostalih 100ml mleka, vanil puding, mast, krem sir i sve dobro izmesati u jednu homogenu smesu bez grudvica. Kad se kvasac aktivirao, dodati ga ovoj smesi, i onda postepeno dodavati brasno, dok ne dobijete mekano testo koje se ne lepi za prste. * Meni je za ovo trebalo tacno 520 g mekog brasna :) Na kraju dodajte mak i mesite da se ravnomerno rasporedi. Kad ste formirali kuglicu od testa, premazite je celu sa uljem i ostavite na toplo mesto da udvostruci svoju zapreminu, pokriveno krpom.
Kad je testo naraslo, premesite ga i razvijte na debljinu 1-1,5 cm otprilike, vadite velike krugove soljom za caj, i male krugove casicom za rakiju ;) Ukljucite rernu na 180 C da se greje dok ne napravite sve krofnice. Redjajte ih na pleh oblozen pek papirom, i pecite na 180 C oko 15-20 min, tj.dok ne porumene.( Kod mene je to vec na 15 min, ali ja inace moram da skracujem vreme pecenja svega) Ostavite da se ohlade.
Glazura
Samo pomesajte sve sastojke za glazuru kasikom :) Sad je vreme za ukrasavanje ;) Malo glazure pa posip od maka, iiii uzivajte! :)
NAPOMENA
ako ih napravite kao krofnice i ostavite da odmore 30min pre pecenja pokrivene krpom i tek onda pecete, bice mekse i nece popucati nijedna ;)
POSLUZIVANJE
Mozete umesto ove glazure koristiti glazuru od 100 g bele cokolade i 3 kasike ulja i naravno posuti makom od gore :)
Izvor:http://www.coolinarika.com/
0 komentari