"

nedjelja, 17. travnja 2016.









SASTOJCI
25 dag maslaca
50 dag brašna
2 dl milerama
1 jaje

 
2 žličice praška za pecivo

PRIPREMA
1.
Zamijesite tijesto od svih sastojaka.
2.
Razvaljajte  na pobrašnjenoj podlozi, napunite marmeladom po želji.

 
3.
Pecite ih na papiru za pečenje dok lagano ne porumene, oko 30 minuta.
4.
Pospite šećerom u prahu, ili ih narežite i uvaljajte u šećer u prahu.

Posluživanje
Ja sam ove tamnije punila marmeladom od šljiva, pomiješanom s mljevenim keksom, a svjetlije sjemenkama  suncokreta, arancinima i cimetom.    
http://www.coolinarika.com/








SASTOJCI
1 salica 250 ml.

TIJESTO:
100 gr. brasna
40gr. skrobnog brasna
1/2 salice secera u prahu
113 gr. hladnog putera
malo soli


 

FILL:
170gr. hladnog putera
100gr. smedeg secera
3 zlice meda
1/2 zlicice vanille extrakt
malo soli
2 zlice slatkog vrhnja
300gr. grubo sjeckanih oraha


 

PRIPREMA
1. U brasno dodajte skrobno brasno,secer u prahu,malo soli i isjeckani hladni puter.Mijesite sve zajedno da dobijete mrvicasto tijesto.
U pleh 23cm oblozen sa alu folijom  istresite smjesu.

2. Sa prstima pritiskajte i ravnomjerno rasporedite tijesto.
OSTAVITE U FRIDZ 15 minuta.
Ukljucite pecnicu na 180 C,izvadite tijesto iz fridza i stavite da se pece 17min.
Pecene tijesto ostavite sa strane.
NEMOJTE ISKLJUCIVATI PECNICU.

3. Orahe isjeckajte sa nozem na grubo.
U malo dubljoj serpici stavite isjeckani hladni puter,smedi secer,med,vanillu extrakt i malo soli.

4. Na srednjoj vatri mijesajte dok se secer sav ne otopi.

5. Zatim povecajte temperaturu neka  smjesa pocne kljucati.Ostavite tako da kljuca 2-3 minute uz povremeno mijesanje.

6. Zatim dodajte slatko vrhnje i orase.

7. Izmjesajte sve zajedno.

8. Fill istresite preko biskvite.Nema veze ako je mlak. Stavite sve zajedno da se pece 20min.

9. Potpuno hladan kolac izvadite zajedno sa alu folijom,odvojite foliju od stranica i sijecite na ploskice ili kocke. Ja sam ukrasila sa cokoladnom glazurom a vi po zelji.

Posluživanje
ploskice su odlicne i mogu jako dugo da odstoje...ako zelite vecu kolicinu povecajte sastojke...

Izvor: coolinarika.com







SASTOJCI
tijesto
oko 500 gr brašna
1 vrećica instant kvasca
prstohvat soli



50 gr šećera
1 jaje
250 ml tople vode
70 ml ulja

nadjev
100 gr putera
150 gr šećera
po ukusu cimeta
3 jabuke
po ukusu sjeckanih oraha



preliv
100 gr šećera u prahu
1 vanilin šećer
1 kašika otopljenog putera
3 kašike mlijeka

PRIRPEMA
Od navedenih sastojaka zamijesiti tijesto,pa ostaviti na toplom oko 40 minuta.Otopiti puter.

Tijesto na pobrašnjenoj podlozi razvaljati, pa premazati polovinom otopljenog putera. Zatim posuti cimetom, šećerom, pa preko naribati oguljene jabuke.

Preko jabuka posuti sjeckane orahe (može i bez oraha), pa zarolati.
Zarolano tijesto rezati na parčad,željene debljine.
Pleh premazati puterom, pa redati "rolatiće".

Prekriti i ostaviti na toplom još nekih pola sata. Posuti ostatkom otopljenog putera, pa peći na 180 C oko 25 minuta.

Sjediniti prah šećer, mlijeko, vanilin šećer i otopljeni puter u glatku smjesu. Preliti preliv preko vrućih rolnica.

Poslužiti tople!

Izvor:http://www.coolinarika.com/







Nešto fino, lagano, ne previše slatko a ukusno.Znam da će se i vama svidjeti, zato vam i preporučujem.
Sastojci
KREMA:
600 ml mlijeka
5 kašika šećera
4 kašike gustina
1 kašika maslaca
1 kom. Limun šećer Dolcela



1 kom Vanilin šećer Dolcela
50 gr kokosovog brašna
GLAZURA:
1 kom čokolada za kuhanje
2 kašike ulja,malo tople vode
kakao keksi petit ili po želji
đem od marelice(par kašika za premazati kekse)

Priprema
1.
Skuhati kremu.Odvojiti 2 dl mlijeka i dodati gustin.Umutiti ga .U ostatak mlijeka staviti šećer, vanilin šećer, limun šećer, kašiku maslaca i staviti da provre.U provrelo mlijeko dodati umućeni gustin, skuhati kremu.Malo je prohladiti i izliti u kalup od srnećih leđa, u koji smo prethodno stavili prozirnu foliju.Poravnati kremu i složiti jedan red keksa, premazati ih đemom od marelice.Složiti drugi red keksa, previti foliju i zategnutu  još jednim komadom folije.Kada se kolać ohladi , staviti ga u frižider, da se dobro stegne.(2-3 sata)



2.
Izvaditi kolač iz kalupa, skinuti foliju i staviti ga na tacnu.Napraviti glazuru i preliti kolač.Posuti ga kokosom i ukrasiti.Kolač držati u frižideru.









SASTOJCI
Biskvit tamni
4 žumanjka
12 žlica (120 g) šećera
10 žlica vrele vode
9 žlica(150 g) brašna
3 žlice (50 g) prosijanog gorkog kakaa
1/2 paketića praška za pecivo (3,5 g)
4 bjelanjka (snijeg)



Biskvit svijetli
2 žumanjka
6 žlica (60 g) šećera
5 žlica vrele vode
6 žlica (100g) brašna
1/2 žličice praška za pecivo
2 bjelanjka (snijeg)

Preljev i namaz za biskvite
2 dcl nekog voćnog čaja
3-4 žlice ruma
oko 100 g nekog kiselkastog džema(šljive, aronija)



Bijela krema
1/2 l mlijeka
4-5 žlica rižinog brašna
150 g maslaca
1oo g šećera
1 limun (sok i korica)
250 g Bananka (2 vrećice)

Glazura
100 g čokolade za kuhanje
1/2 dcl mlijeka
grudica maslaca

PRIRPEMA.
Priprema  tamnog biskvita
Istući bjelanjke u čvrst snijeg.
Žumanjke dobro istući s šećerom dok ne postanu pjenasti , tada  postepeno dodavati vrelu vodu,žlicu po žlicu.
Dodavati žlicu po žlicu prosijanog brašna s praškom za pecivo i kakaom .Na kraju ručno umiješati snijeg od bjelanjaka . Peći u dvije kore ili možete odjednom , pa prerezati , kako vam je lakše.

Staviti peći oko 15 minuta na 160°c .
Dok se peče tamni biskvit, na isti način pripremite i žuti biskvit.
Žuti biskvit staviti peći oko 8-10 minuta (jer je tanji ) i ne treba ga prerezati.
Pustiti biskvite da se hlade.

Pripremiti kremu kao da kuhate puding. Ugrijte mlijeko, od ukupne količine oduzmite nekoliko žlica mlijeka da dobro umutite rižino brašno i šećer, te ukuhajte u vrelo mlijeko. Kad se zgusne , maknite s vatre , umiješajte maslac koji će se lijepo otopiti,te limunov sok i koricu.
Neka vas ne brine što je mekano, krema se stisne u kalupu , kad se ohladi.

Slaganje kolača
Na dno kalupa stavite tamnu koru.Natopite je pomoću žlice preljevom čaja i ruma. Neka ne bude premokro, jer će postati gnjecavo i nećete moći razmazati džem.

Na tamnu koru namažite džem. Ja sam koristila pečeni domaći džem od šljiva bez dodanog šećera, a bilo bi jako fino i s aronijom.
Slijedeći sloj je bijela krema- pola količine.
U nju posložite i utisnite bananko u komadu.

Na sloj  kreme s banankom , položite žuti biskvit,te i  njega lijepo namočite preljevom.

Slijedeći je sloj opet džem , pa ostatak bijele kreme.Na kraju završite s drugim tamnim biskvitom.I njega obilno natopite , pospremite kolač u hladnjak da se sve dobro stisne i ohladi.

Glazuru pripremite tako, da u mlijeku otopite čokoladu, dodajte grudicu maslaca ili 1-2 žlice ulja i tako tekuće izlijte na vrh ohlađenog kolača.
Neka glazura ostane mekša, ljepše će se rezati.  Ukrasite po želji, ja sam je samo "počešljala " posebnom špatulicom.
Pustite da se stisne , onda skinite obruč i režite.

POSLUZIVANJE
Uživajte u poznatom okusu bananka i mekanog i mirisnog biskvita....uz čaj i obitelj!
Dimenzije kalupa u kojem sam slagala biskvit su: 30x25 cm, visina kolača je 8cm.

Izvor:http://www.coolinarika.com/









Naziv ovom kolaču dala je ,naravno ,a tko drugi ,nego moja princeza ! Lagana i fina....to je "Forestina "

Sastojci
10 jaja
14 velikih žlica šećera
5 velikih žlica brašna
20 dkg mljevenih badema
20 dkg šećera u prahu
5 dcl mlijeka
2 vrećice pudinga od slatkog vrhnja
25 dkg margarina

 
450 dkg smrznutog šumskog voća
1 limun

Priprema
Prvo  da se bacimo na izradu kora. Odvojite u dvije zasebne plastične posude po 5 bjelanjaca, u manje plastične posudice po 5 žlica šećera,a za kraj u još dvije manje posudice odvojite u svaku po 2 žlice brašna i 10 dkg badema. Meni je tako bilo lakše jer sam prvo izmiksala jednu rundu polako dodajući sastojke iz posudica  pa onda drugu. Miksajući tih 5 bjelanjca polako dodavajte 5 žlica šećera.Kada je smjesa od bjelanjaka dovoljno čvrsta polako kuhačom ili žlicom umiješajte smjesu od

 
 badema i brašna (nisam imala samljevene bademe nego samo badem- listiće pa sam ih prvo samljela i odvojila dva puta po 10 dkg) I to napravite dva puta za dvije kore. Na obratne strane 2  lima iz pećnice(dimnezija 45#35)stavite pek-papir i po njemu raširite ravnomjerno smjese .Pecite na 180°C jedno 15-20 minuta (ovisi o vašoj pećnici)Kad su kore pečene i lagano ohlađene prerežite iz po dužini da dobijete 4 duge trake. Sad se možete bacit na kuhanje prve( puding ) kreme.
Onih 10 žutanjka koji su vam ostali izmiksajte sa 20 dkg šećera u prahu. Od pola litre mlijeka odvojite 1 dcl u koji izmiksate 1 puding od slatkog vrhnja i 1 žlicu brašna . Kada mlijeko zavri maknite ga sa vatre i ulijte u njega tu smjesu  i neprekidno  miješajući vratite na vatru. Mješajte minutu na vatri,a onda opet maknite i izmiksajte mikserom(meni je krema na taj način bez grudica i baš onako finooooo kremasta )Krema je brzo gotova ...za 3-4 minute.Umješajte žlicom sok 1 limuna i stavite na hlađenje . Dok se ova krema hladi vi se bacite na izradu voćne kreme. Ova voćna krema je jako slična onoj iz Pleasura (ta mi je baš onako po guštu pa ju ne mijenjam) Znači 45 dkg smrznutog šumskog voća stavite sa 4 žlice šećera na kuhanje. Kada se šećer počeo topiti smanjite vatru i miješajte po prilici 6-7 minuta (vidjet ćete kada vam krema počinje nalikovat pekmezu) . U posebnoj posudici izmiješajte 3 dcl vode i 1 puding od slatkog vrhnja i sada tu smjesu ulijte u zdjelu sa "pekmezastim" voćem. Kuhajte minutu,dvije pa umiješajte koricu jednog limuna i maknite sa vatre . Ona prva krema vam se do sada taman rashladila da u nju umikstae 25 dkg margarina. Znači ,sad imate 4 gotove kore i dvije savršene kreme i možete se bacit na slaganje.Ja sam si i tu kreme odvojila po posudicama.....prvu kremu u 4 posudice ,a drugu(voćnu) u 3 . Znači... prvo ide kora - prva krema- voćna krema - pa opet kora-prva krema-voćna krema ...i tako dok ne namažete tri kore. Na zadnju četvrt koru ide samo puding krema koju razmažete i unaokolo. S obzirom da sam ja definitivno antitalenat za ukrašavanje kod mene je tako i ostalo. Vi možete gotov kolač ukrasiti kako god želite...možete po njemu zaliti ganache...posipati ga krokantom.... Kod mene je ostala takva kakva je na slikama jer je kao i , manje više ,svi  moji kolači namjenjena mojoj princezi ....

Izvor:http://www.coolinarika.com/recept/forestina/?meta_refresh=1








Sastojci:
desetak kriški suvog hleba
100 g kajmaka
1 jaje
1 kašika tvrdog sira

 
1 Donkafe šolja mleka (oko 2 dcl)
100 g kulena
300 g mocarele
kečap
origano, so, biber
Priprema:
Tepsiju podmazati uljem i složiti kriške hleba, tako da se popune sve eventualne praznine.
U sud razbiti jaje, pa dodati kajmak, mleko, sir, so.

 
Sve umutiti i preliti preko hleba. Krugove kulena složiti na picu. Mocarelu deblje iseći, pa staviti na picu.
Od gore posuti origanom i biberom, pa našarati kečapom.
Ostaviti pola sata da hleb upije sastojke, pa peći na 220°C oko 20 minuta.