"

subota, 27. veljače 2016.



JEDAN SAVJET:kuhajte srcem volite ono sto radite,neka vam kuhanje pricinjaje zadovoljstvo,to je glavni uslov da bi bili dobar kuhar a vasa jela bila izvrsna







Sastojci
2 kutije noblica (ili moto keksića)
2 dl soka od narandže
4 dl kisele pavlake 20%mm
3 kašike šećera u prahu
za fil
1 l mlijeka



5 pudinga od vanilije
200 g šećera
500 g margarina
150 g čokolade za kuvanje
5 dl vrhnja za šlag

Priprema
1.
U malo hladnog mlijeka razmutiti puding. Ostatak mlijeka i šećer staviti da prokuva pa sipati puding i miješati da se zgusne.
Kad se puding ohladi sjediniti sa umućenim margarinom (ja sam umutila vrhnje u šlag i 3-4 kašike sam umiješala u kremu). Čokoladu narendati na krupnoj strani rende i umiješati u kremu.(kašikom, ne mikserom )



1 kutiju noblica umakati u sok i redati na tacnu u kružnom obliku.
Izmiješati kašikom kiselu pavlaku i šećer u prahu pa 1/2 premazati preko noblica.
Staviti 1/2 fila od pudinga i poravnati.
Drugu kutiju noblica umakati u sok, poslagati preko fila pa ih premazati sa ostatkom kisele pavlake.
Staviti drugu polovinu fila od pudinga i poravnati.
Vrhnje umutiti u šlag i ukrasiti tortu.
Ako vam je nesto nejasno u vezi recepta slobodno se obratite i ostavite poruku u komentaru mi cemo se potruditi da vam pomognemo i otklonimo nejasnoce kolko je to u nasoj mogucnosti.


PRIJATNO  i uzivajte u hrani


izvor:www.coolinarika.com



JEDAN SAVJET:kuhajte srcem volite ono sto radite,neka vam kuhanje pricinjaje zadovoljstvo,to je glavni uslov da bi bili dobar kuhar a vasa jela bila izvrsna






Sastojci
1 l mlijeka
2 dl šećera
2 dl grisa
1 žumanjak
2 vanil šećera
1 margarin
1/2 l tučenog vrhnja
keksi
čokolada za kuhanje




Priprema
1.
U litri mlijeka skuhaj šećer i gris(dodati još u hladno mlijeko), kuhati oko 10 min.
2.
Kad se smjesa zgusne dodati 1 žumanjak, 2 vanil šećera i sve to promiješati. U hladno dodati 1 margarin.
3.
Podijeliti fil na dva dijela, u jedan dodati čokoladu, ako nemate za kuhanje može i čokolada u prahu.
4.



Istući pola l sl tučenog vrhnja, može i manje, i slaži: keksi—bijeli fil—keksi—tamni fil—šlag—ribana čokolada.
5.
Voila!
Posluživanje
Između fila ne moraju ići keksi, ostaviti u hladnjaku da se ohladi.,ako ste bez ideje za brzu poslasticu, pred vama je
Ako vam je nesto nejasno u vezi recepta slobodno se obratite i ostavite poruku u komentaru mi cemo se potruditi da vam pomognemo i otklonimo nejasnoce kolko je to u nasoj mogucnosti.


PRIJATNO  i uzivajte u hrani


izvor:www.coolinarika.com



JEDAN SAVJET:kuhajte srcem volite ono sto radite,neka vam kuhanje pricinjaje zadovoljstvo,to je glavni uslov da bi bili dobar kuhar a vasa jela bila izvrsna






Sastojci za koru:
1 čaša čvrstog jogurta
100 ml ulja
7 kašika brašna
2 kašike tamnog kakaa
4 kašike šećera
1 vanilin šećer
kašičica sode bikarbone



100 ml hladnog mlijeka
izrendana kora 2 narandže
Sastojci za kremu:
0,5 l mlijeka
300ml vode
5 kašika šećera
3 pudinga od čokolade
100 gr tamne čokolade
Za politi koru:
sok od 2 narandže

Priprema:
Umutiti sve sastojke za tijesto, izliti u pleh i peći na 200 stepeni 15-20 min.
Iscjeđen sok od narandže preliti preko kore i pustiti da upije.



Mlijeko staviti da zavre sa šećerom, u vodu umutiti puding i skuhati u mlijeku.
Kada je kuhan puding, izlomiti čokoladu i izmješati da se otopi, vruću kremu sipati odmah preko kore i pustiti kolač da se skroz ohladi na sobnoj temp.
Zatim u frižider, a kada se ohladi rezati ga na kocke i uživati
Ako vam je nesto nejasno u vezi recepta slobodno se obratite i ostavite poruku u komentaru mi cemo se potruditi da vam pomognemo i otklonimo nejasnoce kolko je to u nasoj mogucnosti.


PRIJATNO  i uzivajte u hrani


izvor:www.coolinarika.com



JEDAN SAVJET:kuhajte srcem volite ono sto radite,neka vam kuhanje pricinjaje zadovoljstvo,to je glavni uslov da bi bili dobar kuhar a vasa jela bila izvrsna




Sastojci
500 gr miješanog mljevenog mesa
1 vrečica podravka fant za kosani odrezak
200 gr šunke za pizzu



200 gr sira (gauda,edamac...)
1 paket lisnatog tijesta
1 jaje za premazivanje

Priprema
1.
Na lisnato tijesto stavite mljeveno meso koje ste pomiješali s fantom za kosani odrezak...
2.
...po mesu naslažite šunku za pizzu i sir...
3.



..lijepo zarolajte...
4.
...premažite jajem i ako volite možete posipati sezamom....
5.
...i ispecite u pečnici na 180°C oko 40 minuta...
6.
...možete je poslužiti i toplu i hladnu ...
Ako vam je nesto nejasno u vezi recepta slobodno se obratite i ostavite poruku u komentaru mi cemo se potruditi da vam pomognemo i otklonimo nejasnoce kolko je to u nasoj mogucnosti.


PRIJATNO  i uzivajte u hrani


izvor:www.coolinarika.com


JEDAN SAVJET:kuhajte srcem volite ono sto radite,neka vam kuhanje pricinjaje zadovoljstvo,to je glavni uslov da bi bili dobar kuhar a vasa jela bila izvrsna






SASTOJCI
Biskvit:
4 jaja
80 grama šećera
1 vrećica vanili šećera
prstohvat soli
120 grama glatkog brašna
1/2 čajne žličice praška za pecivo




Preljev od čokolade:
3 žlice kakaa
5 žlica šećera u prahu
125 grama rastopljenog margarina
1 vrećica želatine
5 žlica kiselog vrhnja




Krema:
500 grama svježeg sira
120 grama šećera u prahu
1 vrećica vanili šećera
1 vrećica želatine u prahu
2-3 žlice kiselog vrhnja
250 ml vrhnja za šlag

Preljev za biskvit:
2 dcl kuhane crne kave

PRIPREMA
1. Pjenasto izmješajte žumanjke sa šećerom pa dodajte izmiksani snijeg pa lagano brašno i prašak za pecivo.

2. Stavite u tepsiju veličine 30x40 pek papir pa smjesu ravnomjerno  rasporedite.
Pecite na 170 stupnjeva oko 15 min.
Pečeni biskvit natopite ohlađenom skuhanom kavom.

3. Za glazuru u rastopljeni i malo ohlađeni margarin, dodajte šećer, kakao, kiselo vrhnje i želatinu koju ste pripremili po uputama na vrećici.
Na ohlađeni biskvit razmažite glazuru pa kad se ohladi i dobro stisne  prerežite na tri jednaka dijela.

4. Sir protisnite kroz cjedilo da nema grudica pa dodajte šećer, izmiksani šlag i želatinu.
Podjelite kremu na tri jednaka dijela pa svaku traku namažite kremom i poklopite. Na vrh također stavite kremu.
 Ako vam je nesto nejasno u vezi recepta slobodno se obratite i ostavite poruku u komentaru mi cemo se potruditi da vam pomognemo i otklonimo nejasnoce kolko je to u nasoj mogucnosti.


PRIJATNO  i uzivajte u hrani


izvor:www.coolinarika.com


JEDAN SAVJET:kuhajte srcem volite ono sto radite,neka vam kuhanje pricinjaje zadovoljstvo,to je glavni uslov da bi bili dobar kuhar a vasa jela bila izvrsna





SASTOJCI
80 g tamne čokolade (50-60% kakaa)
20 g mliječne čokolade
100 g zaslađenog kondenziranog mlijeka
30 g maslaca



40 g izlomljenih petit beurre keksa
3 žlice mljevenih badema
30 g grubo nasjeckanih lješnjaka (ili badema ili pistacija)
1 žlica suhih borovnica ili ribizla



PRIPREMA
Stavite u šerpicu nakidanu čokoladu (tamnu i mliječnu), kondenzirano mlijeko i maslac.
Otopite sve skupa miješajući na niskoj temperaturi.
Maknite s vatre i izmiješajte dobro pjenjačom da smjesa postane glatka i ujednačena.

Dodajte sve ostale sastojke - mljevene bademe, nasjeckane lješnjake, suhe borovnice i izlomljeni keks.
Izmiješajte žlicom i ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi.

Istresite ohlađenu smjesu na komad prozirne folije, omotajte smjesu i kroz foliju oblikujte salamicu promjera 3-4 cm.
Stavite u hladnjak na pola do sat vremena.
Kad se smjesa stisnula izvadite salamicu iz hladnjaka i uvaljajte u šećer u prahu.
Možete radi ukrasa ili da se našalite s mesoljupcima, uvezati salamu kuhinjskom špagom, izgledat će poput prave sušene kobase.
Čuvajte je u hladnjaku i poslužite narezanu na kriške.

* Izgleda jako lijepo i napravljena s bijelom čokoladom - posebno ako je napravite s pistacijama i sušenim brusnicama npr. (prebrzo smo je pojeli pa nisam stigla slikati).
* Ako nemate zaslađeno kondenzirano mlijeko pripremite smjesu sa 130 g maslaca + 100 g šećera.
 Ako vam je nesto nejasno u vezi recepta slobodno se obratite i ostavite poruku u komentaru mi cemo se potruditi da vam pomognemo i otklonimo nejasnoce kolko je to u nasoj mogucnosti.


PRIJATNO  i uzivajte u hrani


izvor:www.coolinarika.com


JEDAN SAVJET:kuhajte srcem volite ono sto radite,neka vam kuhanje pricinjaje zadovoljstvo,to je glavni uslov da bi bili dobar kuhar a vasa jela bila izvrsna






SASTOJCI
Kora
6 bjelanjaka
6 kašika šećera
5 kašika oštrog brašna
4 ravne kašike kakaoa



1 prašaka za pecivo
6 kašika milerama
70 gr crne čokolade
1 kašika instant kafe
2 kašike vrele vode

Fil
8 dl mlijeka
10 kašika šećera
6 žumanaca
2 pudinga od lješnjaka
15 gr želatina u prahu
4 dl slatke pavlake



Još
150 gr piškota
2 dl crne kafe
2 krem šlaga od čokolade

PRIPREMA
Čokoladu otopiti na pari, a zatim je ostaviti da se prohladi.

Umutiti bjelanjke sa šećerom u čvrst šam. Dodati u njega brašno, kakao i prašak za pecivo pa umutiti mikserom. Potom dodati otopljenu čokoladu, mileram i instant kafu razmućenu sa vrelom vodom i sve zajedno umtiti.
Odgovarajuću tepsiju obložiti papirom za pečenje i sipati u nju pripremljenu smjesu za koru. Peći u zagrijanoj rerni na 180°C oko 20 minuta.

U šerpu sipati 6 dl mlijeka, dodati šećer i ostaviti da proključa.
Posebno umutiti preostalo mlijeko sa žumancima i pudingom od lješnjaka pa sipati u ključalo mlijeko. Kuvati na umjerenoj temperaturi uz lagano mješanje dok se ne zgusne.
Slatku pavlaku umutiti u čvrst šlag te dodati u ohlađeni fil i promješati varjačom. Na kraju dodati nabubreli želatin i promješati. (želatin razmutiti sa 6 kašika hladne vode)

Koru premazati sa pola fila. Potom piškote ( ja sam koristila petit keks) umakati u kafu i njima prekriti fil, a preko piškota ravnomjerno rasporedit preostali fil.

Krem šlag od čokolade umutiti prema upustvu sa kesice i njime dekorisati kolač.
Kolač ostaviti u frižideru da se stegne, azatim ga isjeći na kocke.
 Ako vam je nesto nejasno u vezi recepta slobodno se obratite i ostavite poruku u komentaru mi cemo se potruditi da vam pomognemo i otklonimo nejasnoce kolko je to u nasoj mogucnosti.


PRIJATNO  i uzivajte u hrani


izvor:www.coolinarika.com