"

ponedjeljak, 28. prosinca 2015.





JEDAN SAVJET:kuhajte srcem volite ono sto radite,neka vam kuhanje pricinjaje zadovoljstvo,to je glavni uslov da bi bili dobar kuhar a vasa jela bila izvrsna








Sastojci:
Podloga:
300 g mljevenog keksa
oko 2 dl čokoladnog mlijeka
1 vanilin šećer
Bijeli krem:
300 ml vrhnja za šlag
3 kašike šećera
100 g bijele čokolade
0,5 vrećice želatine fix

Tamni krem:
300 ml vrhnja za šlag
100 g čokolade za kuvanje
3 kašike šećera
0,5 vrećice želatine fix
Dekoracija:
200 ml vrhnja za šlag,malo čokolade






Priprema:
Od mljevenog keksa, vanilin šećera i čokoladnog mlijeka napraviti koru, koju formiramo na tacni, tako da su ivice kalupa za tortu oko kore.Na pari otopimo bijelu čokoladu (ja sam koristila sa cappuccino punjenjem). Vrhnje za šlag (slatka pavlaka) i šećer umutimo, pa dodamo otopljenu čokoladu i želatinu fix. Izmiksamo da se sve dobro sjedini, pa izlijemo na koru. Zatim stavimo u frižider, da se stegne.Na pari otopimo crnu čokoladu. Vrhnje za šlag i šećer umutimo, pa dodamo otopljenu crnu čokoladu i želatinu fix. Dobro izmiksamo, pa stavimo preko bijele kreme.Ostavimo tortu u frižider bar sat vremena, pa skinemo ivice kalupa za tortu. Umutimo šlag, pa dekorišemo tortu. Po ukusu dekorišemo rendanom ili otopljenom čokoladom.
Ako vam je nesto nejasno u vezi recepta slobodno se obratite i ostavite poruku u komentaru mi cemo se potruditi da vam pomognemo i otklonimo nejasnoce kolko je to u nasoj mogucnosti.
PRIJATNO  i uzivajte u hrani.
Izvor:www.coolinarka.com



JEDAN SAVJET:kuhajte srcem volite ono sto radite,neka vam kuhanje pricinjaje zadovoljstvo,to je glavni uslov da bi bili dobar kuhar a vasa jela bila izvrsna










BISKVIT:
 6 jaja
, 6 žlica šećera,
 žlica ulja,
 žlica mlijeka,
prašak za pecivo,
 6 žlica brašna,
3 žlice kakaa,

Okrugli kalup promjera 26 cm sam koristila.
Za KREMU sam skuhala 2 pudinga od vanilije na litri mlijeka s 25 dag šećera i 20 dag kokosa, u vruće sam dodala 2 vrećice želatine (mogla je i jedna vrećica), a kad se krema ohladila, dodala sam joj 3 dl slatkog vrhnja izmiksanog u šlag.
Biskvit sam prerezala na 3 dijela i natopila ga s 3,5 dl čoko mlijeka.





GLAZURA: na laganoj vatri otopiti 20 dag čokolade i 5 dag margarina s 2 dl slatkog vrhnja. Kad se malo ohladi prelit po torti
Ako vam je nesto nejasno u vezi recepta slobodno se obratite i ostavite poruku u komentaru mi cemo se potruditi da vam pomognemo i otklonimo nejasnoce kolko je to u nasoj mogucnosti.
PRIJATNO  i uzivajte u hrani.
izvor:www.coolinarka.com



JEDAN SAVJET:kuhajte srcem volite ono sto radite,neka vam kuhanje pricinjaje zadovoljstvo,to je glavni uslov da bi bili dobar kuhar a vasa jela bila izvrsna









Sastojci
biskvit
6 žumanaca
180 g smeđeg šećera
1 paketić bourbon vanilije
30 g tamnog, gorkog kakaa
50 g tamne čokolade (80% kakaa)
30 g oštrog brašna
1 paketić praška za pecivo
1 poveći čep :) šljivovice
7 bjelanaca – snijeg
osnovna krema
250 ml mlijeka
100 ml vrhnja za kuhanje
1 žumance
1 jaje


30 g oštrog brašna
40 g škroba tapioke
30 g šećera
dodaci
200 g maslaca
50 g šećera u prahu
100 g čokolade za kuhanje
3 žlice amaretta
100 g bijele čokolade


1 paketić bourbon vanilije

Priprema
1.
Pjenasto izmiksati žumanca sa šećerom i bourbon vanilijom. Umiksati istopljenu čokoladu, fino prosijano brašno s kakaom i praškom za pecivo, dooobro izmiksati ; dodati rakiju.
2.
Istući čvrst snijeg od bjelanaca, zatim oduzeti 3 žlice snijega i olakšati smjesu za biskvit, potom ostatak snijega lagano špatulicom umiješati u smjesu. Neka se vide sitni komadići snijega :)
3.
Razmazati smjesu u veći lim (otprilike 31×32cm) obložen papirom za pečenje. Čut će se nešto poput laganog šuma valova :)
4.
Peći na 170*C cca 20-25 minuta. Ohladiti ga, preokrenuti na podlogu, pažljivo odvojiti papir, potom ga umotati u vlažnu kuhinjsku krpu (ne pretjerivati s omekšivačem za rublje, hehe).
5.
Skuhati gustu kremu od navedenih sastojaka, podijeliti u dvije posude, prekriti površinu kreme (ne ivice posuda!) prozirnom folijom, ohladiti.
6.
Pjenasto istući maslac sa šećerom u prahu, podijeliti na dva djela i umiksati u kreme.
7.
U prvu polovicu dodati istopljenu čokoladu za kuhanje i amaretto, u drugu polovicu istopljenu bijelu čokoladu i bourbon vaniliju.
8.
Biskvit premazati svijetlom kremom i staviti u hladnjak na cca 30 minuta da se stisne. Potom premazati tamnom kremom i vratiti u hladnjak na još pola sata. Pošto su kreme mekane dok se mažu, ovako je kasnije lakše rolati.
9.
Urolati u roladu! :)
Dobro rashladiti i uživati.
Ako vam je nesto nejasno u vezi recepta slobodno se obratite i ostavite poruku u komentaru mi cemo se potruditi da vam pomognemo i otklonimo nejasnoce kolko je to u nasoj mogucnosti.
PRIJATNO  i uzivajte u hrani.
http://www.coolinarika.com/


JEDAN SAVJET:kuhajte srcem volite ono sto radite,neka vam kuhanje pricinjaje zadovoljstvo,to je glavni uslov da bi bili dobar kuhar a vasa jela bila izvrsna







Sastojci
250 g šećera
250 ml slatke pavlake
30 g putera
60 g meda


ekstrakt vanile

Priprema
1.
Kalup veličine 20X20 cm obložiti papirom za pečenje i premazati tankim slojem ulja.
2.
U šerpu staviti šećer, pavlaku, puter, ekstrakt vanile i med. Dobro promešati i zagrevati polako da se šećer rastopi i na tihoj vatri sve sastojke kuvati dok masa ne dobije karamel boju i onako vidno se zgusne.
3.


Sirup odmah sipati na papir i ostaviti da se prohladi. Jos mlaku, ali već stegnutu masu, pažjivo odlepiti od papira pa vratiti na papir i nauljenim nožem polako seći na kockice 2×2 cm pa vratiti u frizider da se stegne.
4.
Svaku “bombonicu” staviti u korpicu od papira ili umotati u celofan.
5.
Ako vam je nesto nejasno u vezi recepta slobodno se obratite i ostavite poruku u komentaru mi cemo se potruditi da vam pomognemo i otklonimo nejasnoce kolko je to u nasoj mogucnosti.
PRIJATNO  i uzivajte u hrani.
izvor:www.coolinarika.com




JEDAN SAVJET:kuhajte srcem volite ono sto radite,neka vam kuhanje pricinjaje zadovoljstvo,to je glavni uslov da bi bili dobar kuhar a vasa jela bila izvrsna




Sastojci
Podloga
400 g smrvljenih tamnih keksića od čokolade ili kakaa, ginger keksići, speculaas i sl.
100 g maslaca
Krema
220 g svježeg posnog sira
115 ml jogurta
135 g šećera


500 g mascarpone sira
80 ml vrhnja za šlag
malo kristalnog šećera za posipati pleh

Priprema
1.
U multipraktiku razmrvite keksiće i dodajte im otopljeni maslac i sve dobro promiješajte.
2.
Kalup za tortu promjera 24 cm posipajte sa malo kristalnog šećera.
3.
Pola smjese utisnite prstima u pleh.
4.
Sir, jogurt i šećer miksajte dok smjesa ne bude glatka.
5.


Dodajte mascarpone i vrhnje za šlag i miksajte dok smjesa ne postane čvrsta.
6.
Pola smjese pažljivo istresite na smjesu od keksića i polako poravnajte. Budite pažljivi jer se krema lijepi za keksiće pa da vam se sve ne pomiješa.
7.
Pola smjese od preostalih keksića rasporedite po kremi i zatim istresite pažljivo ostatak kreme i poravnajte.
8.
Završite s preostalim mrvicama od keksića.
9.
Prekrijte kalup prozirnom folijom i ostavite u hladnjaku preko noći.
10.
Idući dan maknite prsten od kalupa i poslužite.
Ako vam je nesto nejasno u vezi recepta slobodno se obratite i ostavite poruku u komentaru mi cemo se potruditi da vam pomognemo i otklonimo nejasnoce kolko je to u nasoj mogucnosti.
PRIJATNO  i uzivajte u hrani.
http://www.coolinarika.com/



JEDAN SAVJET:kuhajte srcem volite ono sto radite,neka vam kuhanje pricinjaje zadovoljstvo,to je glavni uslov da bi bili dobar kuhar a vasa jela bila izvrsna






SASTOJCI
Kora
8 jaja
250 gr šećera
250 gr brašna
4 kašike vode
2 kašike ulja
1/2 pak prašak za pecivo
10 gr kako prah




Fil
200 gr brašna
400 gr šećera
1 l mlijeka
300 gr maslaca
1 aroma ruma




Ukrašavanje
100 gr kokosa
100 gr mljevenih orasa
100 gr čokolade za kuhanje
50 gr maslaca

PRIPREMA
Razdvojite bjelanca od žumanjaka.
Umutite bjelanke u čvrst snijeg te dodajte žumanjke.
Dodajte vodu, ulje i šećer te dobro umutite sa mikserom.
Pomješajte brašno, prašak za pecivo i kakao prah te dodajte sve zajedno u smjesu sa jajima.
Umutite dok vam svi sastojci nisu dobro sjedinjeni.

Pripremite veliku tepsiju za pečenje (kako mi kažemo od električnog šporeta) ili pecite koru dva puta u tepsiji veličine 25 cm sa 35 cm.Pecite na 220 stepeni oko 15 minuta zavisno od pećnice.

Za fil pomješajte šećer i brašno sa malo mlijeka te dobro umutite sa mikserom.Zagrijte ostatak mlijeka samo malo bez da bude previse toplo te dodajte smjesu sa šećerom i brašnom.
Kuhajte dok vam se dobro ne zgusne između 8 i 10 minuta.
Kada ste fil ukuhali ostavite da se ohladi uz konstantno mješanje.


Kada se fil ohladio umutite maslac i postepeno dodavajte skuhan fil u maslac.Mutite lagano i dodajte aromu ruma.

Mješajte sa mikserom oko 10 minuta dok ne dobijete pjenastu i čvrstu pjenastu masu.

Kada je kora pečena iskružite sa čašom na željenu veličinu te počnite da filujete šubarice.
Filujte šubarice kao na videu sa dosta fila bez da ih pritišćete previse.
Oblikujte fil lijepo te uvaljajte u kokos ili mljevene orase.

Pomješajte čokoladu i maslac te dodajte po kašikicu čokolade na šubaricu.Ostavite da odstoji bar 1 dan u frižideru pre posluživanja.
Ako vam je nesto nejasno u vezi recepta slobodno se obratite i ostavite poruku u komentaru mi cemo se potruditi da vam pomognemo i otklonimo nejasnoce kolko je to u nasoj mogucnosti.
PRIJATNO  i uzivajte u hrani.
Izvor: coolinarika.com


JEDAN SAVJET:kuhajte srcem volite ono sto radite,neka vam kuhanje pricinjaje zadovoljstvo,to je glavni uslov da bi bili dobar kuhar a vasa jela bila izvrsna









SASTOJCI
BISKVIT
1 naranča
3 jaja
200g šećera
50 ml ulja
50 ml mlijeka
150 g mljevenih oraha
1 žličica praška za pecivo
1 žličica sode bikarbone
2 velike žlice tamnog kakaa




GANASH
150g tamne čokolade
100g mliječne čokolade
250 ml slatkog vrhnja




BIJELA KREMA
100g mascarpone
150 ml slatko vrhnje
1 burbon šečer ili vanili šečer

PRIPREMA
Torta je promjera 20 za 26 duplajte sastojke

Ganash
Nasjeckajte  čokolade, možete i samo tamnu ako tako volite, zagrijte vrhnje do pred vrenje i prelijte po čokoladi, ostavite minut ili dva i nakon toga počnite miješati dok ne dobijete lijepu kremu.

Biskvit
Cijeli naranču stavite kuhati, pustite da vrije oko 5 minuta, bacite vodu i to ponovite još dva puta. Time izbjegavajte gorčinu. Za ovo obavezno koristite provjerene naranče, ja ih imam u vrtu.
Kad se ohladi prerežite je izvadite kostice i cijelu je izmiksajte.
Jaja miješajte sa šečerom, dugo, dugo, 15 minuta, lagano dodajte ulje mlijeko i naranču skroz miješajući na lagano. Na kraju ručno umiješajte orahe, prašak za pecivo i prosijani kakao.
Stavite peći oko 40 i više  minuta na 180C ( sa ventilatorom). Morate paziti, sami znate svoju pečnicu i niposto bar 25 minuta ne otvarajte pečnicu. Provjerite klasično sa čačkalicom.
Kad je gotovo izvadite van i ostavite da se ohladi.
Hladno prerežite na pola

Umiksajte slatko vrhnje sa burbon šećerom, (ako koristite biljno tada bez šećera) i dodajte mascarpone, lagano sve promiješajte da dobijete finu kremu.

Na prerezani dio stavite pola ganasha, na njega 2/3 bijele kreme pa biskvit. Ja sam cijelu premazala bijelom kremom i 1/3 ganacha polila po vrhu.

U frizider na nekoliko sati.
Torta je izuzetno sočna.

Ja skuham po nekoliko naranči i spremim u duboko, tako da samo vadim po potrebi.
Ako vam je nesto nejasno u vezi recepta slobodno se obratite i ostavite poruku u komentaru mi cemo se potruditi da vam pomognemo i otklonimo nejasnoce kolko je to u nasoj mogucnosti.
PRIJATNO  i uzivajte u hrani.
Izvor: coolinarika.com