"

četvrtak, 29. listopada 2015.










SASTOJCI
1/2 kg kora za baklave
250 gr putera (margarina)
100 gr cokolade za kuvanje
200 gr mlevenih oraha




Za serbet:
2 solje (250 ml) secera
2 solje vode




PRIPREMA
1. Od maslaca (margarina) kasikom odvojiti jedan cosak (za dve kasike) i sa cokoladom na slaboj vatri otopiti. Skloniti i umesati orahe. Ta masa ne treba da bude suva, vec kompaktna, ako je suva dodajte jos malo maslaca (margarina).

2. E, sad se lepo smestite za sto, pustite neku muziku ili slusajte svoje misli i pocnite: od gomile kora ( meni je otislo 12) uzimajte jednu po jednu i filujte samo na pocetku kore ( kao u Minjinom receptu, ko se seca) praveci kao jednu traku od fila, i motajte na gore, ni cvrsto ni labavo, prenesite je u pleh ( ja sam u onaj veliki od rerne ) i tako svaku do kraja. Ako su duze od pleha samo ih malo naberite.

3. Uzmite najostriji noz sto imate i secite kako volite: na male parcice (najefektnije), malo vece ( kao ja ), pravo, koso...

4. Otopite preostali maslac ( margarin ) i zalijte baklavice.

5. Stavite da se peku ( ja sam na 170 stepeni 30 minuta ).

6. Stavite secer i vodu da se topi, lepo promesajte da se razbije secer i neka vrije oko 15
minuta.

7. Zalijte baklavu, neka bude ohladjen ili serbet ili baklava, sacekajte da upije tecnost i
navalite.

Izvor: coolinarika.com









SASTOJCI
biskvit
5 jaja
5 kašika šećera
2 kašike brašna
3 kašike mljevenih oraha
1/2 praška za pecivo



krema
500 gr šećera
10 kašika brašna (ili gustina)
1 l mlijeka
250 gr margarina

i još
4 banane
malo mljevenih oraha (za posipanje)



PRIPREMA
Odvojite bjelanca od žumanaca.Bjelanca umutite u čvrst snijeg.

Žumanca umutite sa šećerom.Sjedinite brašno,prašak za pecivo i mljevene orahe,pa dodajte u umućena žumanca.Zatim pažljivo sjedinite sa umućenim bjelancima.Smjesu sipajte u veliki pleh,obložen papirom za pečenje,pa pecite na 180 C oko 15 minuta.

Pečen biskvit odvojite od papira,pa zarolajte u vlažnu krpu.

KREMA
Karamelizujte 500 gr šećera.Zatim karamel prelijte sa 600 ml mlijeka,pa na laganoj vatri ostavite da se karamel otopi.Brašno (ili gustin) dobro umutite sa 400 ml mlijeka,pa sipajte u karamel-mlijeko,miješajući svo vrijeme,dok krema ne dobije potrebnu gustinu.

Karamel-kremu ohladite,pa dodajte margarin (omekšao na sobnoj temperaturi),pa dobro izmiksajte.Na biskvit nanesite 2/3 kreme,pa stavite 2 reda po 2 banane.Zarolajte!

Rolat stavite na tacnu,premažite ostatkom kreme,pospite mljevenim orasima,pa stavite da se hladi.

POSLUZIVANJE
Kada se ohladi,režite na parčad!

Izvor:http://www.coolinarika.com/









SASTOJCI
6 jaja
10 žlica šećera
1 limun šećer
5 žlica vode
10 žlica brašna
1 prašak za pecivo




KREMA
3 pudinga od čokolade
10 žlica šećera
1 rum šećer
1 l mlijeka
250 g margarina




ZA GLAZURU
100 g čokolade za kuhanje
3 žlice ulja (ili 1 žlica masti)

PRIPREMA
1. Jaja i šećer pjenasto izmutite, dodajte vodu i na kraju brašno sa pecilnim praškom.
Sve lagano izmiješajte i pecite u namašćenom limu u zagrijanoj pećnici, na 180 'C.
Čačkalicom provjerite da li je pečeno, ako je suha, to je to.

2. Pečeni biskvit ostavite da se ohladi, pa ga izrežite na kockice, otprilike 2x2 cm. Izrezani biskvit stavite u veću i duboku posudu.

3. Puding skuhajte po uputi na vrećici, pa u toplo dodajte margarin i miješajte dok se margarin ne otopi.

4. Toplu kremu lagano sipajte u posudu sa biskvitnim kockicama i lagano miješajte da se sve lijepo sjedini.

5. Uski rebrasti kalup obložite sa folijom, izlijte dobivenu smjesu i spremite u hladnjak da se dobro ohladi i stegne.

6. Ohlađeni kolač pažljivo preokrenite na tacnu, maknite foliju i prelijte čokoladnom glazurom.

Posluživanje
Možda je nekima ovaj recept nedostajao, ja se ispričavam što je naprasno nestao, pa sam ga zato opet napisala.

Izvor: coolinarika.com

srijeda, 28. listopada 2015.










SASTOJCI
PRHKA KORA
125g mekog brasna
10g kakaa (extra tamnog, gorkog)
na vrhu noza praska za pecivo
50g secera
1 vrecica vanilin-secera
1 kasika visnjevace ili Kirschwasser
75g maslaca + 1 kasika masnijeg kiselog vrhnja






BISKVITNE KORE
4 jaja
1 vrecica vanilin-secera
70g secera
20g meda
170g tamne cokolade
70g brasna
30g skrobnog brasna (gustina)
20g griza
1/2 vrecice praska za pecivo
1/2 kasicice sode bikarbone
1 kasicica cimeta
0,5 dl suncokretovog ulja
1,5 dl kipuce vode
3 kasike ruma

PRELJEV ZA BISKVITE
100ml mlijeka
100ml cokoladnog likera (u nedostatku zamijeniti mlijekom)
2-3 kasike visnjevace ili Kirschwasser
2 kasike Milka choco drink, Nesquika ili slicnog instant kako praha

KREMA
100g bijele cokolade
125ml slatkog vrhnja


800ml slatkog vrhnja
2 vrecice vanilin-secera
zelatina*

FIL SA VISNJAMA
500-600 g visanja
300-400 ml kompota od visanja (ili soka)
1 pakovanje pudinga od vanilije ili sa okusom slatkog vrhnja
2 pune kasike gustina
3 kasike visnjevace ili Kirschwasser
50g maslaca
secer

PRIPREMA
1.
Za prhku koru prosijati brasno,kakao, dodati secer,hladan maslac narezati na listice preko toga i dodati kasiku vrhnja. Umijesiti tijesto pomocu miksera, pa onda rukama kratko jos formirati kompaktno i glatko.
Razvaljati u krug promjera 28 cm, prebaciti na papir za pecenje i peci na obrnutoj strani pleha na 200*C, 10-ak minuta. Kad pocne hvatati boju po rubovima, gotovo je
2.
Za biskvitne kore jaja, secer i med umutiti pjenasto mikserom, a zatim prebaciti u posudu u kojoj cete tu smjesu jos 10-ak minuta mutiti na pari, ja sam mijesala pjenjacom. Skinuti sa vatre i dodati na komadice nalomljenu cokoladu, te mijesati da se istopi.Dodati u laganom mlazu, mijesajuci, ulje i kipucu vodu, te rum. "Praskaste" sastojke prosijati sve zajedno u jednu posudu i mijesajuci polako pjenjacom ili drvenom kasikom. Masu sipati u kalup promjera 28 cm i peci u prethodno ugrijanoj pecnici 20-ak minuta na 180*C (provjeriti cackalicom!)
Pecen biskvit izvaditi iz kalupa na resetku i ostaviti da se potpuno ohladi.
3.
Visnje procijediti i sacuvati sok. Kod mene je kompot bio dovoljno sladak, tako da nisam morala dodavati secer, vi probajte. Ako koristite svjeze visnje, pospite ih secerom i ostavite neko vrijeme da odstoje da bi pustile sok. U jednom dijelu kompota razmutiti puding i gustin, te zakuhati u ostataku kompota.Kad se zgusnulo umijesati visnje, maslac i visnjevacu. Ostaviti da se ohladi da bude mlako.
4.
125ml slatkog vrhnja ugrijati do vrenja, skloniti sa vatre i preliti preko nalomljene cokolade. Mijesati da se rastopi, te ostaviti da se ohladi.Ohladeno umutiti. Sve sastojke za preljev zakuhati i ostaviti da se potpuno ohlade.
Slatko vrhnje umutit cvrsto sa vanilin secerom, te mu lagano dodati pripremljenu kremu od bijele cokolade. Sve lijepo sjediniti.
* Zelatinu dodati ako je potrebno, vidjet cete i sami po cvrstoci kreme. Ja ovdje nemam dobro slatko vrhnje, nikad se ne moze umutiti onako cvrsto kao nase i najcesce moram dodati par listova zelatine da mi krema bude kompaktna. Ovdje sam dodala 3 lista, jer je ganache od bijele cokolade malo "stegnuo" vrhnje.





5.
Prhku koru poloziti na pladanj za tortu, okolo staviti obruc.Premazati polovinom visnjastog fila, te staviti na 5-10 minuta u hladnjak. Kremu od slatkog vrhnja podijeliti na 3 dijela, te prvi dio premazati preko visanja.
Biskvitnu koru prerezati na dva jednaka dijela. Prvu koru staviti preko kreme od slatkog vrhnja. Obilno natopiti preljevom, rasporediti drugi dio visnjastog fila, staviti opet kratko u zamrzivac, premazati slijedecim dijelom kreme od slatkog vrhnja, prekriti slijedecim biskvitom, opet natopiti preljevom, te premazati ostatkom kreme od slatkog vrhnja.
6.
Ostaviti da se sve lijepo stegne, najbolje preko noci. Obruc odvojiti i ostatak torte ukrasiti umucenim slatkim vrhnjem, ribanom cokoladom i , po zelji, sa nekoliko visanja.
Posluživanje
Torta se divno reze, biskvitne kore su poput kreme, a prhka korica joj daje stabilnost. Po zelji, visnjasti fil mozete rasporediti samo izmedju prhke i biskvitne kore, a kremu izmedju ostalih, ja volim u kombinaciji :)
Recept za ovaj biskvit sam davno, jos prije moje coolinaricarske karijere prepisala negdje sa neta, stvarno ne znam ni odakle, ni ciji je, zapisala sam ga u jednu od mojih prastarih biljeznica. Ako je neciji od vas, molim vas da mi kazete, rado cu povezati sa receptom.

www.coolinarika.com








Sastojci za kore:
1 lisnato tjesto ledovo
Fil:
3 pudinga od vanilije
2 žumanjka
200g masla
200 g margarina
200g šećera
1 šlag pjena
1 l mlika







Priprema:
1.
FIL1:Ulitri mljeka ukuhajte žumanjke i pudinge i pustite da se ohlade
2.
FIL2:Maslac i margarin smiksajte zajedno sa šećerom
3.
Povežite fil1 i fil2 skupa
4.








KORE:Lisnato tjesto razvaljajte u dva lima (najveća)
Neka se kore peku dok ne porumene(prethodno ih nabockajte vilicom)
5.
Kada su se kore ispekle podjelite ih po pola tako da dobijete četri kore
Sa svake kore sastružite ispupčenja i spremite strugotine jer će vam služiti za posip
6.
Tri kore namažite filom a četvrtu šlagom pospite ih strugotinama

coolinarka.com








Za pravo čokoladno ljetno osvježenje.
Sastojci
podloga
20 dkg mljevenih petit keksa
15 dkg otopljenog maslaca
crni nadjev
7,5 dcl mlijeka
7 dkg(oko 3 pune žlice) gustine
7 punih žlica šećera
10 dkg tamne čokolade

1-2žlice kakaa
bijeli nadjev
7,5 dcl mlijeka
7 dkg gustine
6 žlica šećera
10 dkg bijele čokolade
+ 4-5 komada banana
+čokoladna glazura
Priprema
1.
Za podlogu dobro promiješati mljevene kekse sa otopljenim i prohlađenim maslacem te dobro utisnuti u kalup ili tepsiju(oko 36×23)
2.
Za prvi nadjev sa malo mlijeka od navedene količine razmutiti gustin a ostatak staviti sa šećerom nek kuha.U zavrelo dodati umućen gustin,tamnu čokoladu i kakao.Kuhati dok se ne zgusne te ODMAH vruće istresti na podlogu.
3.
Zatim poslagati banane izrezane po dužini i odmah kuhati bijeli nadjev po postupku kao i tamni samo dodati 10 dkg bijele čokolade.Kad se zgusne ODMAH i njega preliti po bananama.

Za glazuru:
10 dkg tamne čokolade otopiti na pari sa 3dkg maslaca i preliti po kolaču.(ili glazuru koju inače radite)
#Dobro ohladiti i tek onda poslužiti,najbolje sutradan.
#Da glazura ne bi pucala,nož mora biti oštar ili kolač ostavite prije rezanja malo vani da glazura popusti(ako frižider jako hladi)..
http://www.coolinarika.com








SASTOJCI
PODLOGA
250G četvrtastih keksa (kao Ptit beure)

BIJELI DIO
1l mlijeka
5 velikih žlica šećera
7 vrhom punih žlica grisa (griz, pšenična krupica)

 
2 kom DOLCELA vanil šećera burbon
4 bjelanjka

ŽUTI DIO
1l mlijeka
2 kom. DOLCELA vanil pudinga
6 velikih žlica šećera
4 žumanjka
0,5 l slatkog tučenog ili biljnog vrhnja, može

 
ili 3 vrećice šlag pjene DOLCELA (sa vodom)

PRIPREMA
1.
U tepsiju (veličine oko 35×20 cm) poslažite kekse. O veličini tepsije ovisi i visina kolača, ako stavite u onu najveću (veličine pečnice) trebat će vam više keksi, a kolač bude tanji. U litri mlijeka skuhate gris sa 5 žlica šećera, a na kraju u vurću smjesu umiksate snijeg od 4 bjelanjca. Da bi snijeg bio čvršći odvojite dvije žlice šećera pa ga umiksajte sa bjelanjcima. Izlijte gris na kekse.
2.
U drugoj litri mlijeka skuhate puding koji ste prethodno umutili sa malo mlijeka, šećera i žumanjcima. Vruće izlijte na gris. Kada se ohladi premažite sa vrhnjem kojim želite, nama se najviše dopada šlag umućen vodom. Odozgora po želji ukrasite ribanom čokoladom ili raznobojnim mrvicama. Ja za svakodnevnu upotrebu ne stignem ukrašavati, mora se turbo hladiti u zamrzivaču!

http://www.coolinarika.com/