"

petak, 1. travnja 2016.









Ako volite ovakve pite, svakako vam ju preporučam, oduševit će vas!
SASTOJCI
– 500g kore za savijače
– 1 srednja glavica crvenog luka
– 500g mlj. mesa po izboru
– 3 srednja krumpira
– začini po ukusu sol, vegeta, biber




PRELJEV
– 3 jaja
– 1 dc ulja
– 1 čvrsti jogurt
– 2 dc mineralne vode
– 1 žličica soli

PRIPREMA
Luk sitno isjeći i kratko popržiti na malo ulja.
U luk dodati mlj. meso, posoliti, povegetiti i pobiberiti po ukusu i nastaviti pirjati još koju minutu.
Dok se meso pirja, oguliti krumpire i izribati na krupniju ribež.
Krumpir pomješati s mesom i lukom, ako je potrebno još začiniti. Ostaviti da se malo prohladi.
Protvan vel. 35×25 premazati s malo ulja i staviti koru koje ste presavili na pola.



Tu koru premazite ponova s malo ulja i na nju stavite drugu koru, opet duplo.
Na tu drugu koru raširite malo nadjeva koji pokrijete novom korom, pa opet nadjev i tako redom dok nadjev ne potrošite. Zadnje dvije kore neka vam budu bez nadjeva kao što ste i započeli.
Sad pitu isjecite na željenu veličinu i zalijte pripremljenim zaljevom.
Nožem malo razmaknuti da pita bolje upije zaljev.
ZALJEV
Jaja izmiksati, dodati ulje, jogurt, mineralnu vodu i sol.
Ostaviti 30 min. da se listovi dobro natope a zatom staviti peći u zagrijanu pećnicu na 180C dok lijepo ne porumeni.
Ispečenu pitu ostavite da odstoji 15-ak min. i poslužite uz salatu po vašem izboru.
Dobar tek vam želim !








SASTOJCI
Kora
4 belanceta
prstohvat soli
80 g secera
20 g brasna
80 g pecenih, mlevenih lesnika


 
Fil
8 zumanaca
120 g secera
50 g brasna
170 g mleka
90 g cokolade za kuvanje
110 g putera

Ostalo
30-ak g pecenih, mlevenih lesnika


 
PRIPREMA
U belanca dodati prstohvat soli i dobro umutiti. Polako dadavati secer i dalje mutite dok ne dobijete cvrst sneg. Iskljuciti mikser. Lagano dodati mlevene, pecene lesnike i 20 g brasna. Umesati zicom.

Podmazati i brasnom posuti tepsiju cca. 30x20cm i sipati umucena belanca. Poravnati. Peci 20 minuta na 180 stepeni. Probati cackalicom da li je gotovo.

Za to vreme napraviti fil. Umutiti 8 zumanaca sa 120 g secera. Tome dodati 50 g brasna i 170 g mleka. Mozete ga kuvati na pari, ali ja volim direktno na ringli na jako slaboj vatri, uz neprestano mesanje zicom. Dodati 90 g cokolade za kuvanje. Kuvati dok se fil ne zgusne. Kada se ohladi dodati 110 g umucenog putera. Sve zajedno dobro umutite mikserom.

Premazati preko ohladjene kore i odozgo posuti sa 30-ak grama mlevenih pecenih lesnika. Ohladiti.

Iseci na stanglice ili kockice i uzivati. Prijatno! :)

Izvor:http://www.coolinarika.com/










Mekano i socno… cokolada u pekmezu sa keksima i sve zajedno u laganom desertu prelivenom opet cokoladom…,,,po ukusu podsjeca na medeno srce, osim sta je ovo mekano..

Sastojci:
Sastojci biskvit:
6 jaja
8 zlica brasna
6 zlica secera
12 zlica pekmeza od sljiva
6 zlica mljevenog keksa
1 prasak za pecivo
4 zlicice kakaa

 
malo ulja i malo maslaca
I jos:
200 g cokolade za kuhanje
maslac
Priprema:

 
Umutite bjelanjke. U posudu pomijesajte sastojke, tj brasno, secer, mljevene kekse, zumanjke, pekmez od sljiva, prasak za pecivo malo ulja i umucene bjelanjke. Stavite na papir za pecenje i na 180 zapecite dok ne porumeni.


Kad je peceno prelit cokoladom rastopljenom na malo maslaca, ili ulja, i odma izrezat tako da malo cokolade kapa sa svih strana, pa ohladit kolac.








SASTOJCI
Cokoladna podloga
200 gr cokoladnog keksa
80 gr maslaca


 
Kreme od sira
1 i pol vrecica zelatine
500 gr kremastog sira – ja sam koristila od Vindije, ABC krem sir ili Philladelphia
1/2 salice secera u prahu ( salica 250 ml )
1/2 salice mlijeka ( salica 250 ml )
150 gr otopljene bijele cokolade
150 gr otopljene tamne cokolade
1 i pol salica Dukat vrhnja za slag – salica je od 250 ml


 
Ukras
100 gr naribane mlijecne cokolade za ukras

PRIPREMA
Kalup sa mehanizmom od 24 cm.

Moj je bio 26 cm i samo sam povecala kolicinu keksa i maslaca, nadjev je po receptu.

Sameljite kekse( ja sam koristila Keks Pan Di Stelle od Barilla ) da dobijete mrvice i dodajte rastopljeni maslac, sve dobro izmijesajte. Ja sam sve to napravila u sjeckalici.

Prebacite mjesavinu keksa i maslaca u kalup i dobro utisnite prstima, tako da dobijete tvrdu koru. Stavite u hladnjak na nekih 20 – tak minuta.

Pripremite zelatinu prema uputama na vrecici – prelijte sa nekoliko zlica vode, ostavite 10 minuta da odstoji i zagrijte. Jedna vrecica zelatine je 10 grama, znaci vama ce trebati 15-tak grama!

Dok cekate da zelatina nabubri izmiksajte krem sir, secer u prahu i mlijeko u kremastu smjesu. Dobro je sir drzati na sobnoj temperaturi prije miksanja jer ce se puno bolje izraditi.

Izradite vrhnje za slag.

U zagrijanu zelatinu dodajte 2 zlice nadjeva od sira i dobro izmijesajte, pa sve skupa dodajte u ostatak sira i nastavite mijesati, te dodajte tuceno slatko vrhnje, pa sve lagano izmijesajte slikonskom spatulom.

Podijelite smjesu na dva dijela, te u jedan dio dodajte rastopljenu bijelu cokoladu, a u drugi rastopljenu tamnu cokoladu.

Na cokoladnu koru dodajte krem sir sa tamnom cokoladom i sve stavite na 10 minuta u zamrzivac, da se krema stisne.

Nakon 10 – minuta stavite krem sir sa bijelom cokoladom i ostavite u hladnjaku da se hladi.
Ukrasite naribanom mlijecnom cokoladom ili po zelji.

POSLUZIVANJE
Ova krema je zaista prekrasna, vise je nalik mousseu. Recept sam malo izmijenila jer mislim da ide previse zelatine, a nisam htjela dobiti gumeni bombon nego prekrasnu kremu i vjerujte mi vise od ove kolicine zelatine vam ne treba. Jedino mozete povecati kolicinu otopljene cokolade za nekih 30 – tak grama, s tim necete pogrijesti.

Izvor:http://www.coolinarika.com/








SASTOJCI
Kore (Sastojci su za 1 koru)
4 belanca
3 kašike meda
250 g zaslađenog kesten pirea
1 kašika mlevenih pečenih badema
3 kašičice ruma


 
Za oba fila
8 žumanaca
3 kašike meda
1 kesica burbon vanilin šećera
100 ml tečne slatke pavlake
200 g bele čokolade

Za fil od kestena
250 g zaslađenog kesten pirea
100 ml slatke pavlake
1 kašičica ruma

Za žuti fil
200 ml milerama (
0,5 flašice – oko 10 kapi arome buter vanile Dr Oetker


 
PRIPREMA
Kore
Uključiti rernu na 170 stepeni.
Belanca umutiti mikserom u čvrst šne, dodati med i kratko mešati mikserom da se belanca i med sjedine.
Dodati kesten pire i mikserom sjediniti.
Umešati bademe i rum.

Dno kalupa sa pokretnim stranama prečnika 26 cm obložiti pek papirom, postaviti strane kalupa i uliti smesu. Udariti nekoliko puta kalupom o radnu površinu i okretati kalup levo-desno da se smesa ujednačeno rasporedi.
Peći na 170 stepeni oko 30 minuta . Napomena: nakon 10 – 15 minuta pečenja, kada počne da se hvata korica po površini  kore, izbockati je čačkalicom da se ne bi nadimala i pucala.

Dok se peče prva kora početi pripremu za oba fila.

Pečenu koru izvaditi iz kalupa zajedno sa pek papirom i dok je još vrela pažljivo skinuti pek papir. Prekriti krpom i ostaviti da se prohladi.

Peći na isti način drugu koru. Sastojke umutiti neposredno pre pečenja, jer bi belanca stajanjem splasnula i druga kora bi bila tanja od prve ako bi se sastojci za obe kore istovremeno, na početku pripreme umutili.

Priprema za oba fila
Otopiti belu čokoladu (ja sam je topila u mikrotalasnoj pećnici).

Žumanca, med i burbon vanilin šećer kratko umutiti mikserom u šerpi. Dodati slatku pavlaku. Izmešati žicom i staviti na jaču vatru. Zagrevati uz neprestano mešanje žicom, dok se masa ne počne zgušnjavati (oko 5 minuta). Skinuti sa vatre i mešati dok masa ne prestane da se zgušnjava. Vratiti na najslabiju vatru i uz mešanje zagrevati još oko 5 minuta dok se ne dobije masa gusta kao puding. Paziti da ne počne da ključa (po potrebi sklanjati sa vatre), jer će se žumanca zgrudvati.
Skinuti sa vatre. Dodati otopljenu belu čokoladu i još malo zagrevati uz mešanje da se dobije ujednačena glatka masa.

Ostaviti da se hladi na sobnoj temperaturi. Ni slučajno vrelu masu ne iznositi na hladan vazduh, jer će se stvoriti grudvice.

Dok se smesa hladi umutiti sastojke za drugu koru i staviti je da se peče.

Ohlađenu smesu od žumanaca podeliti na dva jednaka dela.

Fil od kestena
Slatku pavlaku mikserom umutiti u čvrst šlag. Dodati rum.
Polovini smese od žumanaca dodati kesten pire i umućenu slatku pavlaku. Kratko umutiti mikserom u ujednačen fil.

Žuti fil
Drugoj polovini smese od žumanaca dodati 200 ml milerama i aromu vanile i kratko umutiti mikserom u ujednačen fil.
Ovaj fil će biti strukture kao ređi šlag, ali će hlađenjem u frižideru očvrsnuti

Slaganje torte
Prvu koru preneti na tacnu i preko kore staviti obruč od kalupa za torte prečnika 24 cm.
Kore su se pekle u većem kalupu jer se u toku pečenja skupe i taman stanu u ovaj manji kalup.
Premazati filom od kestena, poravnati, udariti nekoliko puta o radnu površinu da se fil izravna. Ohladiti u fižideru 15-ak minuta.
Preko fila od kestena staviti, pažljivo drugu, prohlađenu koru i blago pritisnuti da se izravna (prekriti je masnim papirom jer se korica lepi za ruke kada se pritiska). Premazati koru svetlim filom, poravnati, udariti nekoliko puta o radnu površinu da se fil izravna.  Ostaviti u frižideru preko noći. Ne prekrivati alu folijom.

NAPOMENA
1. Za filove sam koristila slatku pavlaku "Šlag Dolcela 5+" i Dukat-ov mileram.

2. Kesten pire koji sam koristila je bio zaslađen i već je imao ruma u sebi, pa rum  nisam dodatno  dodavala kao što piše u receptu. Količina ruma iz recepta je samo predlog, a vi je prilagodite sopstvenom ukusu.

3. Kestenje za dekoraciju sam pravila od 250 g zaslađenog kesten pirea, 3 kašičice ruma, 50 ml umućene slatke pavlake i 5 kašika mlevenog keksa – Plazma. Nakon pola sata hlađenja u frižideru, oblikovane su kuglice i umakane u otopljenu čokoladu za kuvanje. Dobila sam oko 20 kestenčića.

Izvor:http://www.coolinarika.com/











SASTOJCI
Kora
12 jaja
12 zlica secera
2 dcl ulja
12 zlica brasna
4 zlice kakaoa
1 prasak za pecivo
2 dcl mlijeka



Fil
8 dcl mlijeka
8 zlica brasna
20 dkg secera
25 dkg margarina
+
oko 1 kg kivija
2 bezbojna preljeva za tortu



PRIPREMA
Kora
Umutiti jaja sa secerom, dodati ulje, a zatim brasno pomijesano s praskom za pecivo i kakao. Pecen biskvit poprskati sa 2 dcl prokuhanog mlijeka.

Fil
Odvojiti malo mlijeka i razmutiti brasno, a potom ukuhati u preostalo mlijeko sa secerom. U ohladjeno dodati razmuceni margarin.

Kora, na koru namazati fil, narezati kivi na kolutove i poslagati na fil, a zatim preliti preljevom za torte. (preljev napraviti prema uputi sa vrecice)

Mjera je za onu najvecu tepsiju od stednjaka. Ako vam je puno, uvijek mozete prepoloviti mjeru… :)

Izvor:http://www.coolinarika.com/









SASTOJCI
Za biskvit
60 gr maslaca
30 gr prah secera
60 ml neutralna mlecna tecna pavlaka za slag
3 kom zumanca (jaja velicine XL)
3 kom belanca
35 gr secera
1 stapic vanile
60 gr brasno tip 400-ostro
40 gr listica badema


 

Za cokoladni ganas
450 gr cokolade za kuvanje minimum 40% kakao
400 ml neutralne mlecne pavlake za slag
60 gr secera
140 gr putera


 

Za zele od malina
800 gr maline (moze i smrznuta)
200 gr secera
20 gr zelatina

Za marcipan koru
300 gr marcipan mase
Za dekoraciju
14 kom cele maline
2-3 kasike seckanih pistaca ili listica badema
50 gr cokoladni ganas (odvojiti od vec napravljenog)

i jos
1sup, kasika prah secera za razvijanje marcipana

PRIPREMA
Za biskvit
Prvo listice badema ispecite da budu hrskavi i zlatno zute boje.
Posebno u vecoj posudi umutite belanca sa secerom da masa bude cvrsta. U drugoj posudi umutite puter i prah secer da budu penasti a zatim dodajte jedno po jedno zumance , pavlaku, srz vanile i sve dobro sjedinite a zatim tu masu postepeno dodajte umucenim belancima. Kada ste ih sjedinili kroz sito dodajte brasno lagano mesajuci i na kraju listice od badema.
Peci u okruglom plehu za torte 26 cm, 20 minuta na 180c. Dno pleha i stranice predhodno oblozite hartijom za pecenje.

Za cokoladni ganas
Zagrejati pavlaku do kljucanja ali da ne provri i sa njom preliti cokoladu, secer i puter.Ja to radim tako sto u vatrostalnu posudu koja je iznad serpe sa vrelom vodom ubacim cokoladu i ostale sastojke, prelijem vrelom pavlakom i mesam sve dok se secer ne otopi. Od ove mase treba oduzeti 50 gr za dekoraciju a ostatak se podeli na 3 dela. Ja pravim za svaki red posebno ganas jer do sad nisam nikad uspela da ih podelim tako da mi svi redovi budu iste debljine.

Za  zele od malina
Maline i secer kuvati 10 minuta a zatim ih propasirati kroz, recimo cediljku za supu da bi se odstranile semenke. Ako u masi nema ni jedne semenke dodati jednu kafenu kasicicu istih radi vizuelnog efekta. Pripremiti zelatin prema uputstvu proizvodjaca i dodati ga u propasirane maline i sve drzati na sobnoj temperaturi da se prohladi ali i ne stegne.

Za marcipan koru
marcipan rastanjite na velicinu kruga precnika vaseg kalupa.( 26 cm) To mozete uraditi na hartiji za pecenje po kojoj ste posuli malo prah secera i pokrijte ga sa providnom folijom da se ne bi isusio do momenta upotrebe.

Slaganje torte
Kada ste ispekli biskvit, ostavite ga da se prohladi ali neka ostane na dnu od kalupa. Stranice kalupa oblozite cvrscom plasticnom folijom da bi spoljni zid torte bio gladak jer se ova torta ne premazuje i ne dekorise sa strane vec joj se trebaju videti redovi a to je po meni najtezi deo ove price. Kod mene uvek izgleda rusticno jer ja kalup oblozim providnom samolepivom folijom.
Preko biskvita sipa se 1/3 cokoladnog ganasa i stavi se u frizider 10-tak minuta da se ganas stegne.
Preko ganasa se izlije zele od maline i po pravilu bi trebao da se hladi 3-4 sata. To vreme ja skratim tako sto tortu stavim u zamrzivac i povremeno bockam cackalicom da proverim da li se ceo zele stegao a to je otprilike oko 15-20 minuta.

Preko zelea ide nov sloj 1/3 cokoladnog ganasa, sacekajte par minuta i dok se nije sasvim stegao stavite preko njega koru od marcipana. Blago je pritisnite da se zalepi za ganas ispod sebe.

Sada stavite i poslednji sloj cokoladnog ganasa i odlozite tortu u frizider.
Pre dekoracije tortu dobro rashladite.

Napomena
Ako pravite ganas odjedanput, moracete ga dogrevati svaki put pre nanosenja novog reda na tortu.
Originalno bi trebalo koristiti cokoladu Lindt Excellence Mild 70%

Posluživanje
Sluziti uvek hladnu, koliko god da lepo izgleda nije predvidjena za dugo stajanje na toplom. Neposredno pre jela izneti je na sto.

Izvor: coolinarika.com