"

utorak, 1. ožujka 2016.

e371394db41027fe858434ad4fd26f73_view_l

JEDAN SAVJET:kuhajte srcem volite ono sto radite,neka vam kuhanje pricinjaje zadovoljstvo,to je glavni uslov da bi bili dobar kuhar a vasa jela bila izvrsna







Sastojci
Za koru:
4 belanca
2 kašike šećera
2 kašičice vanilin šećera
4 žumanca
3 kašike mlevenih oraha
1 kašika prosejanog kakaa
Za fil:
100 ml slatke pavlake
100 gr mlečne čokolade
2 kašike Lino lade nougat
1 kašika meda





Priprema
1.
Prvo pripremamo fil:
U šerpicu usuti slatku pavlaku i čokoladu izlomljenu na kockice, pa staviti na tihu vatru da se greje, uz mešanje, da se čokolada potpuno otopi. Pre tačke ključanja skinuti sa vatre i ostaviti na hladno da se potpuno ohladi i stegne.
U hladan krem dodati kašiku meda i izmiksirati a onda staviti i lino ladu i dobro izmešati.
2.
Priprema kore:
Umutiti belanca u čvrst šne sa šećerom i vanilin šećerom, dodati žumanca, orahe i prosejan kakao.
Pek papir premazati maslacem i njime obložiti pleh u kome će se korica peći (dim. 32×30).
Izliti smesu na pek-papir i peći u rerni na 180 stepeni, vodeći računa da se korica ne prepeče, da ne bi bila suva – kod mene se ispeče za deset minuta.
3.
Čim se korica ispeče, odlepiti je sa pek-papira i blago uviti u rolat još dok je topla. Kada se prohladi, namazati je filom (ostaviti 3-4 kašike da se premaže uvijeni rolat) i uviti. Ceo rolat premazati ostatkom fila a može se i samo posuti šećerom u prahu ili kakaom.
Ostaviti ga u frižider da se dobro ohladi pa iseći na rolatiće i servirati.
Posluživanje
Ovo je manji rolatić, koji se može servirati i sa sitnim kolačima. Ukoliko vam je potrebna veća količina kolača, savetujem da ipak napravite duplu meru, tj. dva rolatića :))
 Ako vam je nesto nejasno u vezi recepta slobodno se obratite i ostavite poruku u komentaru mi cemo se potruditi da vam pomognemo i otklonimo nejasnoce kolko je to u nasoj mogucnosti.


PRIJATNO  i uzivajte u hrani


izvor:www.coolinarika.com


JEDAN SAVJET:kuhajte srcem volite ono sto radite,neka vam kuhanje pricinjaje zadovoljstvo,to je glavni uslov da bi bili dobar kuhar a vasa jela bila izvrsna







Plazma torta:
SASTOJCI:
Za kore:
18 belanaca
30 kašika šećera
3 kašike sirćeta
3 kašike ulja
3 kašike brašna
15 kašika mlevene plazme

Za fil:
500 g margarina
18 žumanaca
200 g šećera u prahu
400 g mlevene plazme

Ostalo:
500 g šlaga





PRIPREMA:

U odgovarajućoj posudi umutiti 6 belanaca sa 10 kašika šećera i kašikom sirćeta. Dodati kašiku ulja, kašiku brašna i 5 kašika mlevene plazme. Smesu sipati u pleh obložen papirom za pečenje i ispeći koru. Isti postupak ponoviti još 2 puta. U posudi umutiti margarin pa uz neprestano mešanje postepeno dodavati žumanca i šećer u prahu.


Na kraju dodati 400 g mlevene plazme i promešati. Posebno umutiti 500 g šlaga. 5. Tortu filovati sledećim redosledom: kora, fil, šlag, kora, fil, šlag, kora, fil, šlag.
 Ako vam je nesto nejasno u vezi recepta slobodno se obratite i ostavite poruku u komentaru mi cemo se potruditi da vam pomognemo i otklonimo nejasnoce kolko je to u nasoj mogucnosti.


PRIJATNO  i uzivajte u hrani


izvor:www.coolinarika.com



JEDAN SAVJET:kuhajte srcem volite ono sto radite,neka vam kuhanje pricinjaje zadovoljstvo,to je glavni uslov da bi bili dobar kuhar a vasa jela bila izvrsna







Sastojci 4 osobe
4 kom pilećih fileta/600g
250g graška
250g krumpira
2 srednje mrkve
1 luk
2 češnja bijelog luka
1žlica nasjeckanog peršina
2žlice maslinovog ulja

Marinada:
3 žlice maslinovog ulja
1žličica timijana
1žličica cumina
1žličica mljevenog pimenta
sol,papar

Ostalo:
2dl vode
1žličica koncentrata rajčice




Priprema
1.
Narezite krupir na kockice ,isto napravite i sa mrkvom.Stavite povrce kuhati u slnu vodu desetak minuta,prije kraja kuhanja dodajte smt+rznuti grasak.Dobro ocijedite stavite u zdjelu.
Narezite pileca prsa na snicle.

2.
U posudu stavite maslinovo ulje ,sol,papar,mljevenu slatku papariku /moze i malo ljute po uksusu ,mljeveni kumin i mljeveni piment.Sve dobro dobro promijesajte .Marinierajte pilece filete u marinatu nekih 15 min.

3.
Na sitno nasjeckajte luk ,cesnjak i persin dodajte u kuhanu mrkvu i krumpir ,lagano pososlite ,poparite pa pokapajte sa malo maslinovog ulja .Promijesajte.
U svaki filet dodajte zlicu -dviju nadjeva od povrca ,zavijte u roladicu .Stavite u lagano nauljeni protvan ,ostatak povrca stavite oko mesa .
U zdjelicu stavite vodu i koncentrat rajcice razmutite pa prelijte meso i povrce.
Pecite oko 30 min/200C/dok meso ne dobije finu boju.

4.
Servirajte toplo uz neku salaticu.
Povrce povecavajte ili smanjujte po ukusu.
 Ako vam je nesto nejasno u vezi recepta slobodno se obratite i ostavite poruku u komentaru mi cemo se potruditi da vam pomognemo i otklonimo nejasnoce kolko je to u nasoj mogucnosti.


PRIJATNO  i uzivajte u hrani


izvor:www.coolinarika.com



JEDAN SAVJET:kuhajte srcem volite ono sto radite,neka vam kuhanje pricinjaje zadovoljstvo,to je glavni uslov da bi bili dobar kuhar a vasa jela bila izvrsna





Sastojci 6 osoba
Biskvit:
3 jaja
12 zlica secera
15 zlica ulja
15 zlica mlijeka
15 zlica brasna
1 prasak za pecivo
malo kakaa
3 zlice mlijeka za drugi dio biskvita

Krema:
7 dcl mlijeka
2 pudinga od vanilije i 6 kasika secera
150 g maslaca
1 staklenka kompota od visanja bez kostica

Ganache krema
200 ml vrhnja za šlag
200 g cokolade za kuhanje




Priprema
1.
Umutiti snijeg od 3 bjelanjka dodati secer i dobro izmutiti te u to dodati 3 zumanjka. Umijesati ulje, mlijeko, te lagano umutiti brasno s jednim praskom za pecivo.
2.

Smjesu podijeliti u 2 dijela u jedan dio staviti malo kakaa i 3 zlice mlijeka.
3.
Prvu smjesu staviti peci 10 min dok se lagano ne uhvati korica, izvaditi iz rerne i posuti po kolacu iscijedjene visnje iz kompota te preliti preostali tamni biskvit. Staviti ispeci do kraja.
4.
Kad je gotovo na vruce preliti sok iz kompota moze s malo ruma, al ne mora.
5.
Za to vrijeme skuhati puding u mlijeku, onako kako pise na vrecici, sa secerom, staviti ohladiti i u skoro ohladjeno umijesati maslac. Kremu staviti na biskvit i preliti s ganache kremom, koju napravite tako da stavite vrhnje za kuhanje na vatru da pusti jedan do dva kljuca, skinete s vatre i umijesate cokoladu, te prelijete preko kolaca.
 Ako vam je nesto nejasno u vezi recepta slobodno se obratite i ostavite poruku u komentaru mi cemo se potruditi da vam pomognemo i otklonimo nejasnoce kolko je to u nasoj mogucnosti.


PRIJATNO  i uzivajte u hrani


izvor:www.coolinarika.com



JEDAN SAVJET:kuhajte srcem volite ono sto radite,neka vam kuhanje pricinjaje zadovoljstvo,to je glavni uslov da bi bili dobar kuhar a vasa jela bila izvrsna







Sastojci
biskvit
4 cijela jaja
8 žlica šećera
6 žlica brašna
mala šalica ulja
mala šalica hladne kave
malo kakaa radi boje
1 vanili šećer
1 pecilni prašak

Krema
1l mlijeka
7 žlica oštrog brašna
15 dag šećera
15 dag margarina
10 dag kokosa
+kokos za popsipanje




Priprema
1.
Istucite cijela jaja sa šećerom i vanili šećerom.
2.

Polako dodavajte brašno i pecilni prašak.
3.
Nakon toga dodajte ohlađenu skuhanu kavu i ulje.
4.
Umiješajte kakao i smjesu izlijte u lim obložen papirom za pečenje.Pecite na 200 stupnjeva 15 do 20 minuta.
5.
Za kremu u 3 dl mlijeka umiješajte 7 žlica oštrog brašna,jednu po jednu.
6.
Ostatak mlijeka stavite kuhati s 15 dag šećera. Kad zakipi umiješajte mlijeko s brašnom i kuhajte stalno miješajući dok se ne zgusne.
7.
U ohlađenu kremu smiksajte margarin i 10 dag kokosa.
8.
Premažite biskvit s kremom i gore posipajte s kokosom.
Posluživanje
Kolač stavite u hladnjak i poslužite dobro rashlađen.
 Ako vam je nesto nejasno u vezi recepta slobodno se obratite i ostavite poruku u komentaru mi cemo se potruditi da vam pomognemo i otklonimo nejasnoce kolko je to u nasoj mogucnosti.


PRIJATNO  i uzivajte u hrani


izvor:www.coolinarika.com


JEDAN SAVJET:kuhajte srcem volite ono sto radite,neka vam kuhanje pricinjaje zadovoljstvo,to je glavni uslov da bi bili dobar kuhar a vasa jela bila izvrsna






Sastojci
Za rolice:
500 g zamrznutog lisnatog tijesta
maslac za kalupe
1 jaje
Za kremu:
1 Želatina Dolcela
50 ml vode
500 ml mlijeka
1 Prašak za puding vanilin Dolcela
1 žlica Gussnela Dolcela



3 žumanjka
150 g šećera
1 Vanilin šećer Dolcela
200 ml vrhnja za šlag
Za posluživanje:
šećer u prahu

Priprema
Za rolice:
1.
Odmrznuto lisnato tijesto na pobrašnjenoj ravnoj površini tanje razvaljajte tako da od svakog dijela tijesta dobijete po 12 trakica (24 kalupa).
2.
Kalupe za rolice lagano namažite maslacem i na svaki zarolajte po 1 trakicu.
3.
Tako pripremljene rolice posložite na lim na papir za pečenje. Premažite razmućenim jajetom i pecite na 200 °C oko 20 minuta.
4.
Kad su rolice pečene, vruče ih maknite s kalupa i pustite da se rolice ohlade.

Za kremu:
1.
Želatinu stavite u zdjelicu, zalijte hladnom vodom i ostavite da nabubri 10-ak minuta.
2.
Oko 400 ml mlijeka stavite u posudu i pustite da zakuha.
3.
Puding i Gussnel pomiješajte s ostatkom mlijeka.
4.
U posudu stavite žumanjke, šećer, vanilin šećer i dobro pjenasto izmiješajte.
5.
Dodajte razmućeni puding s Gussnelom i ponovo dobro promiješajte. Lagano usipajte vruće mlijeko neprestano miješajući.
6.
Dobivenu smjesu stavite na vatru i lagano miješajte dok ne zakuha.
7.



Maknite s vatre, dodajte nabubrenu želatinu i lagano miješajte dok se želatina ne otopi.
8.
Kremu pustite da se u potpunosti ohladi pa umiješajte čvrsto tučeno vrhnje za šlag. Smjesu stavite malo u hladnjak da se stisne.
9.
Prebacite je u vrećicu za ukrašavanje i njome ispunite pripremljene rolice.
10.
Ovako izgledaju kalupi.
A ako nemate ovakve kalupiće...evo na ovom blogu (kod Minje) imate super ideju kako napravit kalupiće :)

A evo još jedna ideja kako napravit kalupiće od naše TROVE :)
11.
Slika pripreme ;)
Posluživanje
Pospite šećerom u prahu i poslužite.
Savjet
Nemojte sve rolice stiskati u jedan lim za pečenje, nego ih pecite u istom limu u dva navrata.
 Ako vam je nesto nejasno u vezi recepta slobodno se obratite i ostavite poruku u komentaru mi cemo se potruditi da vam pomognemo i otklonimo nejasnoce kolko je to u nasoj mogucnosti.


PRIJATNO  i uzivajte u hrani


izvor:www.coolinarika.com


JEDAN SAVJET:kuhajte srcem volite ono sto radite,neka vam kuhanje pricinjaje zadovoljstvo,to je glavni uslov da bi bili dobar kuhar a vasa jela bila izvrsna







Sastojci:
Beze korica:
5 belanaca
250 g secera
1 kasika sirceta (octa)
1 ravna kasika brasna
Fil 1.
300 g oraha
2 dl mleka ili vode
naribana korica narance


8 kasika secera
2 vanil secera
100 g cokolade
125 g maslaca
Fil 2.
500 g slag pene (u prahu)
250 g krokanta od oraha ili lesnika
Za dekoraciju:
200 g slag pene
200 g cokolade (za premazivanje beze korica)
 Priprema:


Umutiti cvrstu penu od belanaca, dodati postepeno secer i na kraju kasiku brasna i sirceta. Smesu poravnati u velikom plehu od pecnice, koji je oblozen masnim papirom. Koricu vise susiti nego peci, na 125 C oko 1, 5 sat. Ohladjenu koricu podeliti na 2 lente i premazati rastopljenom cokoladom (nije obavezno). Za prvi fil, mlevene orahe popariti sirupom od secera ili vrelim mlekom, u koji smo dodali naribanu koricu nrandze. U jos toplu smesu dodati cokoladu i mesati dok se ne otopi, a kad se prohladi umesati maslac.

Za drugi fil, umutiti slag penu (u prahu) sa vodom ili mlekom (oko 7, 5 dl) i dodati usitnjeni krokant. Staviti prvo fil sa orasima a preko njega fil sa krokantom, i ukrasiti preostalim slagom.  Dobro rashladiti pre sluzenja, i po zelji posuti listicima badema, vidi presek .
Krokant – rastopiti 125 g secera kao karamel i dodati 125 g oraha ili lesnika. Izmesati i sipati na nauljeni tanjir. Kad se ohladi, usitniti u avanu/muzaru.

Posluživanje:
Ovu ledenu poslasticu mozete posluziti kao kolac (dobijate dve izdasne lente) ili torticu, tako sto cete jednu nafilovanu lentu staviti na drugu…cuvati na hladnom, a odlicna je i zamrznuta….poput sladoleda.;))) Slag penu u prahu mozete zameniti ulupanim slatkim vrhnjem.
 Ako vam je nesto nejasno u vezi recepta slobodno se obratite i ostavite poruku u komentaru mi cemo se potruditi da vam pomognemo i otklonimo nejasnoce kolko je to u nasoj mogucnosti.


PRIJATNO  i uzivajte u hrani


izvor:www.coolinarika.com