"

petak, 1. siječnja 2016.



JEDAN SAVJET:kuhajte srcem volite ono sto radite,neka vam kuhanje pricinjaje zadovoljstvo,to je glavni uslov da bi bili dobar kuhar a vasa jela bila izvrsna






SASTOJCI
Beze kore:
6 bjelanjaka
250 grama šećera
1 žlica gustina
1 žlica soka od limuna

KREMA
250 grama mascarpone sira
250 ml vrhnja za šlag
2 žličice instant kave (nescafe)
4 žlice šećera




PRIPREMA
1.


Izmiksajte bjelanjke, postepeno dodavajte šećer i na kraju gustin i limunov sok.
Stavite na pek papir u veliki protvan od pećnice i pecite sat vremena na 140 stupnjeva.
2.
Šlag takodjer izmiksajte sa šećerom pa u njega dodajte nescafe koji ste razmutili u žlici tople vode, i mascarpone pa sve rukom i polako izmješajte.
3.
Pečenu i ohlađenu koru prerežite na tri dijela pa nafilujte kremom i stavite u frižider da se dobro ohladi.
Ako vam je nesto nejasno u vezi recepta slobodno se obratite i ostavite poruku u komentaru mi cemo se potruditi da vam pomognemo i otklonimo nejasnoce kolko je to u nasoj mogucnosti.
PRIJATNO  i uzivajte u hrani
http://www.coolinarika.com/


JEDAN SAVJET:kuhajte srcem volite ono sto radite,neka vam kuhanje pricinjaje zadovoljstvo,to je glavni uslov da bi bili dobar kuhar a vasa jela bila izvrsna







SASTOJCI

TIJESTO
25 dag brašna
20 dag šećera
4 jaja
2 žlice kakaa
1.5 dl ulja
1.5 dl vode
1 prašak za pecivo
KREMA
25 dag šećera u prahu
25 dag margarina
3 dl mlijeka
1 puding od vanilije
OSTALO
1 rebro čokolade za kuhanje




PRIPREMA1.
Dvije velike tepsije veličine pećnice obložiti papirom za pečenje i upaliti pećnicu na 180 st.C.
2.
Miksati biskvit od žutanjaka, vode i šećera dodajući ulje, brašno s praškom za pecivo i snijeg od bjelanjaka.
3.

Polovinu tijesta izliti u jednu tepsiju, a u drugu polovinu umiješati kakao pa izliti u drugu tepsiju.
4.
Biskvite ispeći na 180 st.C te za to vrijeme skuhati puding, ohladiti ga pa primiješati pjenasto izrađen maslac sa šećerom u prahu.
5.
Pečeno tijesto izrezati na trake i nadjenuti nadjevom. Isto tako premazati i stranice kolača te posuti naribanom čokoladom. Trake slagati crne preko žutih.
6.
Kolač rezati koso.
Ako vam je nesto nejasno u vezi recepta slobodno se obratite i ostavite poruku u komentaru mi cemo se potruditi da vam pomognemo i otklonimo nejasnoce kolko je to u nasoj mogucnosti.
PRIJATNO  i uzivajte u hrani
izvor:www.coolinarika.com



JEDAN SAVJET:kuhajte srcem volite ono sto radite,neka vam kuhanje pricinjaje zadovoljstvo,to je glavni uslov da bi bili dobar kuhar a vasa jela bila izvrsna







Sastojci
Za smjesu potrebno je:
300 gr mlevenog keksa
100 gr maslaca
100 gr mlevenih oraha
50 gr seckanih oraha
100 gr cokolade za kuvanje
100 gr suvog grozdja
100 ml mlijeka
2 supene kasike ruma
Za uvaljanje potrebno je
100 gr kokosovog brasna




Priprema
1.
Omeksan maslac na sobnoj temperaturi pomesati sa mlevenim keksom. Dodati mlijeko, istopljenu cokoladu, mlevene i seckane orase, rum i suvo grozdje.
2.
Smjesu dobro pomesati i ako je potrebno dodati jos mlijeka. Smjesa nesme biti meka ni mnogo tvrda.
3.
Smjesu staviti u hladnjak. Nakon 15 minuta od smjese napraviti loptice.
4.

Svaku lopticu uvaljati u kokosovo brasno i redjati u posudu za posluzivanje.
5.
Dok ne sluzite bombice drzati u hladnjaku.
Posluživanje
Bombice je dobro praviti dan ranije, jer pri tome mleveni keks upija vlaznost od sastojaka.
Ako ne volite rum, za aromatizaciju bombica mozete dodati 2 supene kasike praska za kapucino, vanilin secer, ili neki drugi koncentrat mirisa. Ja ih pravim sa rumom.
Mesto kokosovog brasna bombice mozete uvaljati i u mlevene orahe. Za to vam je potrebna odredjena kolicina oraha.
Mesto oraha u sastoju mozete koristiti mlevene i sjeckane lesnjake ili bademe.
Bombice su pogodne i za zamrzavanje. Prilikom sluzenja ostaviti da se same odmrznu na sobnoj temperaturi.
Ako vam je nesto nejasno u vezi recepta slobodno se obratite i ostavite poruku u komentaru mi cemo se potruditi da vam pomognemo i otklonimo nejasnoce kolko je to u nasoj mogucnosti.
PRIJATNO  i uzivajte u hrani
izvor:www.coolinarika.com


JEDAN SAVJET:kuhajte srcem volite ono sto radite,neka vam kuhanje pricinjaje zadovoljstvo,to je glavni uslov da bi bili dobar kuhar a vasa jela bila izvrsna








Ovo je kolač broj 1 u mojoj obitelji. Mojim dečkima najdraži. Recept sam dobila od g-đe Marcele majke najbolje prijateljice iz razreda prije više od 20 godina. Kad sam ga prvi put jela oduševio me i odmah sam zatražila recept. Ljubazna gospođa se potrudila i prevela mi ga sa češkog. Od tada sam ga radila stvarno nebrojeno puta i uvijek svi traže baš taj kolač da donesem na njihove fešte i slavlja.





Sastojci
Tijesto:
1 cijelo jaje
150 g šećera
1 žličica sode bikarbone
50 g margarina
2 žlice mlijeka
2 žlice meda
450 g glatkog brašna
1 žlica kakao
Krema:
4 dl mlijeka
2 i 1/2 žlice glatkog brašna
2 žlice šećera
1 vanilin šećer
2 žlice mljevenog šećera (ne prepune)
150 g margarina
Čokoladna glazura:
100 g čokolade za kuhanje
3 žlice ulja




Priprema
1.
Svi sastojci osim brašna izmiješaju se mikserom u zdjeli koja smije na peć, jer se tijesto prvo mora zagrijati. Stavi se na laganu vatru i stalno miješa sve dok se soda ne zapijeni. Tad se makne i umiješa brašno. Zamijesti se glatko tijesto, koje je gumenkasto zbog meda i vrlo se lako razvlaći u kore veličine lima od pećnice.
2.
Tijesto se podijeli u četiri jednaka dijela i odmah se razvlaće kore, jer puno lakše ide kad je tijesto toplo nego dok se ohladi. Ja radim na četiri kore, vi probajte, ali vam savjetujem da za prvi put probate na tri, bit će vam lakše razvaljati na malo deblje kore. Moje su jako tanke.
3.
Svaka kora se razvalja u velićini lima od pećnice i namota na valjak i prenese na preokreniti lim pobrašnjen brašnom. To ide bez problema jer tijesto ne puca, ali ako se vi bojite tako, slobodno razvaljajte na papiru za pećenje pa prenesite sa papirom. Kad je kora na limu ja je malo dotjeram odrežem višak tijesta.
4.
Kore se peku na 180 stupnjeva nekih 5 – 8 min, kad se rubovi poćinju zapecati vade se van. Lagano se prođe nožem za rezanje kruha ispod kore i odvoji od lima i lagano spusti na krpu.
5.


Za kremu se brašno (dvije i pol žlice brašna na vrh, ne ravne), 2 žlice šećera i vanilin šećer skuhaju u mlijeku ko puding. Kad se ohladi umiješa se u margarin izrađen sa mljevenim šećerom i dobro izmiksa da bude lijepa glatka krema.
6.
Krema se podijeli u tri jednaka dijela i mažu se kore. Na zadnju ide čokoladna glazura.
7.
Ja uvijek čokoladu rastopim na pari i dobro izmiješam sa ulje i prelijem preko kolača.
8.
Kore su tvrde kad se premazuju kremom, zato treba nježno pritiskati da se ne polome. Nakon nekoliko sati one već otpuste i režu se bez problema, a u ustima se tope, doslovno. Potrebno je kore premazati isti dan, jer ja jednom nisam, ostavila sam za sutra i tada se nisu otpustile, bile su krckave do zadnje kockice.
Posluživanje
Možda izgleda komplicirano, ali kažem vam nije uopće. Kore se razvlaće bez problema, ne pucaju, a kolač poslije otpusti i reže se u oblike kakve želite, a okus je nezaboravan to vam mogu potvrditi moji sinovi i svi moji prijatelji.
Kolača ispadne puno, ali brzo i nestane.
Ako vam je nesto nejasno u vezi recepta slobodno se obratite i ostavite poruku u komentaru mi cemo se potruditi da vam pomognemo i otklonimo nejasnoce kolko je to u nasoj mogucnosti.
PRIJATNO  i uzivajte u hrani
http://www.coolinarika.com/


JEDAN SAVJET:kuhajte srcem volite ono sto radite,neka vam kuhanje pricinjaje zadovoljstvo,to je glavni uslov da bi bili dobar kuhar a vasa jela bila izvrsna








SASTOJCI
Kora:
• 5 jaja
• 5 kasika secera
• 5 kasika brasna
• 3 kasike kakaa
• 3 kasike ulja
• 1 prasak za pecivo
• preliv za koru:
• 3dcl. vode
• 300gr. secera




Fil:
• 500ml. mleka
• 2 pudinga od vanile
• 5 zumanaca
• 10 kasika secera
• 2dcl. slatke pavlake
• 100gr. plazma keksa
• 4 "mars"cokoladice

Glazura:
• 2dcl. slatke pavlake
• 200gr. cokolade




PRIPREMA
Za koru prvo umutiti belanca sa secerom,pa dodavati jedno po jedno zumance.Zatim dodati i ostale sastojke,pa ih polako sjediniti sa kasikom.Smesu izliti u pleh(30x20)oblozen papirom i peci koru na 200C oko 25min.

Za preliv kuvati secer i vodu oko 10min od kad provri na slabijoj vatri.Prohladjenu koru vratiti u pleh u kojem se pekla i preliti sa prohladjenim prelivom.

Za fil staviti 4dcl.mleka da provri sa secerom,a sa ostatkom mleka razmutiti puding i zumanca,pa ih skuvati u vrijuce  mleko.Posebno umutiti 2dcl.slatke pavlake,pa je dodati u prohladjen fil.U fil dodati i izlomljenu plazmu i sitno seckanu "mars"cokoladicu,polako sjediniti sa kasikom,pa premazati preko kore.

Za glazuru staviti na slabijoj temperaturi da se zagreje slatka pavlaka,ne da provri,pa dodati izlomljenu cokoladu.Mesati dok se cokolada ne rastopi,pa priliti preko fila.Ostaviti u frizider da se ohladi i stegne,najbolje preko noci.
Ako vam je nesto nejasno u vezi recepta slobodno se obratite i ostavite poruku u komentaru mi cemo se potruditi da vam pomognemo i otklonimo nejasnoce kolko je to u nasoj mogucnosti.
PRIJATNO  i uzivajte u hrani
Izvor: http://www.coolinarika.com/


JEDAN SAVJET:kuhajte srcem volite ono sto radite,neka vam kuhanje pricinjaje zadovoljstvo,to je glavni uslov da bi bili dobar kuhar a vasa jela bila izvrsna







Sjećam se nedjelja moga djetinjstva kada sam odlazila kod svoje najbolje prijateljice, a njezina bi mama, teta Kata, ponudila ovaj kolač. Sjećanja su tako jaka da i sada osjetim onaj isti okus u ustima…!
SASTOJCI:
10-15 jabuka
10 dag mljevenih oraha


1 žlica šećera
biskvit
5 jaja
5 žlica šećera


7 žlica brašna
1 vrećica praška za pecivo
4 žlice tople vode
2 vrećice šlag pjene
PRIPREMA:


Najbolje je uzeti sitnije jabuke i poredati ih u gusto, tako da, kada režete kolač, na svakom komadu imate jabuke i oraha. Jabuke oguliti i izdubiti im sredinu. Vrelim mlijekom popuriti orahe pomiješane sa žlicom šećera. Jabuke poslagati u lim premazan margarinom, napuniti ih orasima i staviti u pećnicu ugrijanu na 200 stupnjeva da se peku 20-ak minuta.


Kada dobiju žutu boju, preliti ih smjesom za biskvit. Peći još 20-ak minuta, provjeriti čačkalicom kada je biskvit pečen. Na hladno staviti šlag i držati u hladnjaku.
Ako vam je nesto nejasno u vezi recepta slobodno se obratite i ostavite poruku u komentaru mi cemo se potruditi da vam pomognemo i otklonimo nejasnoce kolko je to u nasoj mogucnosti.
PRIJATNO  i uzivajte u hrani
http://www.coolinarika.com/


JEDAN SAVJET:kuhajte srcem volite ono sto radite,neka vam kuhanje pricinjaje zadovoljstvo,to je glavni uslov da bi bili dobar kuhar a vasa jela bila izvrsna








Sastojci:
    fil sa šljivama:
    oko 500 g šljiva
    4 kašike šećera
    4 kašike džema od šljiva
    4 kašike pšeničnog griza
    40 g margarina
      1 vanilin šećer


    20 g čokolade
    po ukusu cimeta

  krema:
    900 ml mlijeka
    3 pudinga od vanilije
    7 kašika šećera
    200 g margarina
    250 ml vrhnja za šlag
      i još:
    32 komada petit keksa
    200 ml vrhnja za šlag
    malo bijele čokolade
Priprema:


Narezane šljive (ja sam koristila smrznute) i šećer kratko prodinstati, pa dodati džem od šljiva i pšenični griz. Miješati svo vrijeme, dok krema ne dobije gustinu. Maknuti sa vatre, dodati čokoladu i margarin, kao i cimet, po ukusu (može i bez)! Prohladiti!
 U pleh staviti 16 komada petit keksa, pa preko staviti fil sa šljivama.
Preko staviti red petit keksa (16 komada)! Krema: Pripremiti puding od vanilije, pa kad je gotov, maknuti sa vatre. Dodati margarin, pa sve izmiksati. Prohladiti, pa dodati i umućeno vrhnje. Sve dobro izmiksati, pa premazati preko keksa. Ostaviti u frižider da se ohladi i stegne.
Premazati umućenim vrhnjem za šlag ili šlag pjenom, naribati čokoladu, pa rezati na parčad.
Ako vam je nesto nejasno u vezi recepta slobodno se obratite i ostavite poruku u komentaru mi cemo se potruditi da vam pomognemo i otklonimo nejasnoce kolko je to u nasoj mogucnosti.
PRIJATNO  i uzivajte u hrani
http://www.coolinarika.com/