"

srijeda, 2. prosinca 2015.













SASTOJCI
Masa od badema
250 gr. badema
250 gr. secera kristal
100 ml vode
malo crvenog extrakta ili crvene boje
1 kasicica margarina


 

Masa od oraha
250 gr. oraha
200 gr. secera
100 ml. vode
malo zelene prehrambene boje

Bijela masa
odvojiti cetvrtinu od gore mase od badema


 

PRIPREMA
1. Skuvati sirup od secera i vode za obe mase .Zamjesiti masu sa bademima i posebno sa orasima.U masu sa bademima dodati komadic margarina. Odvojiti odmah cetvrtinu od bijele mase sa bademima i ostaviti sa strane. Ostatak bademove mase obojiti crveno i podijeliti na pet loptica.

2. To isto uraditi sa masom od oraha: zamjesiti orahe sa secernim sirupom i dodati zelenu boju (samo malo na cackalicu boje).Podijeliti na pet loptica.

3. Izmedju plasticne folije ravaljati jednu bijelu koricu pa obmotati crvenu i to isto uraditi sa zelenom i obmotati preko bijele.

4. Loptice ostaviti u frizider da se stegne do sutradan. Onda izrezati na kriskice i ako treba povrsine izglacati sa nozem ili nekim glatkim predmetom.Pomocu cackalice dodati kospice od malo rastopljene cokolade.

Posluživanje
Izgleda da ima posla ali vrijedi vrlo su dekorativne.

Izvor: coolinarika.com














SASTOJCI
9 belanaca
100gr oraha
2 kasike prezle
100gr brasna
1 kesica praska za pecivo
100ml ulja
200gr secera
50gr cokolade



Fil
9 zumanaca
2 kesice pudinga od vanile
2 kasike brasna
10-12 kasika secera
2 kasike mleka u prah
1l mleka
150gr maragrina



PRIPREMA
Izmiksati belanca sa secerom ,ali ipak ne preteravati,da rolat ne bih bio suh.Dodati ulje.Kada se sve sjedini dodati suhe sastojke(cokoladu narendati) i sve izmesati spatulom.Smesu uliti u pleh koi je oblozen papirom za pecenje i peci u zagrejanu rernu na 200stepeni.Ostavi koru da miruje koi minut,pa je uviti u rolat.Kora je meka i nece imati potreba stavljati je medju vlazne krpe.

Za fil staviti 6 dl mleka da se zagreva,a u ostatak mleka umesajte ostale sastojke(osim margarina).Kada mleko provre ukuhajte fil.U hladan fil dodajte umucen margarin.

Sada odvijte koru i premazite je 2/3 fila,na kraj rolata stavite 2 banane i uvijte rolat.Gotov rolat premazite ostalom 1/3 fila..i dekorisite rolat.
Ohladite.

prijatno!

Izvor:http://www.coolinarika.com/











SASTOJCI
Rolade (sastojci za 1 roladu) - izraditi 2 rolade
4 jaja
80 g šećera u prahu
100 ml ulja
50 g gustina
50 g glatkog brašna
2 jušne žlice kakaa
1/2 praška za pecivo


 
Krema za rolade
400 ml mlijeka
150 g šećera
4 jušne žlice oštrog brašna
150 g margarina

Krema
500 g mascarponea
2 jušne žlice šećera u prahu
500 ml vrhnja za šlag
150 g bijele čokolade
100 g mliječne čokolade
50 g čokolade za kuhanje


 
PRIPREMA
Rolade
Jaja pjenasto izmiješajte sa šećerom. Postepeno dodajte ulje u tankom mlazu.
Zajedno promiješajte gustin, brašno, prašak za pecivo i kakao te ručno umiješajte u smjesu od jaja.
Pecite oko 12 minuta na 180 stupnjeva u plehu veličine 28x39cm obloženom papirom za pečenje.

S pečenog tijesta skinite papir za pečenje i zarolajte po dužini zajedno s krpom posipanom šećerom.
Ostavite da se ohladi.

Ispeći dvije takve rolade.
Ohlađene rolade ne preobilno premazati bijelom kremom za roladu.

Krema za rolade
300 ml mlijeka sa šećerom zagrijte do vrenja, a brašno s preostalih 100 ml izmiješajte kako ne bi nastale grudice. Smanjite vatru i u mlijeko dodajte razmućeno brašno s mlijekom te kuhajte dok se krema zgusne i počinje odvajati od dna. Ohladite kremu.

Margarin pjenasto izradite i dodajte ohlađenu kremu od brašna.
Sve zajedno dobro mikserom izmiješajte.

Kreme ima dosta za premazivanje obje rolade. Nemojte premazivati rolade preobilno, a ostatak kreme iskoristite za ukrašavanje torte nakon hlađenja.

Krema
Mascarpone pomiješajte sa šećerom u prahu u jednoj posudi, a u drugoj vrhnje istucite u šlag (pazite da ne pretjerate s miješanjem kako ne biste dobili maslac). Šlag i mascarpone lagano zajedno promiješajte, pa razdvojite na dva jednaka dijela.

U jednu polovicu pjenjačom umiješajte otopljenu bijelu čokoladu, a u drugu polovicu otopljenu mliječnu čokoladu i čokoladu za kuhanje.

Slaganje torte
Okrugli kalup za torte (26 cm)obložite prijanjajućom folijom, a na dno stavite papir za pečenje.

Rolade narežite na ploške otprilike 1,5 centimetar široke. Brišite nakon svakog rezanja nož ubrusom kako se rolade ne bi previše isprljale kremom (možete rolade staviti i na neko vrijeme u hladnjak pa će se lakše rezati i manje razmazivati krema).
Kalup za torte obložite narezanim ploškama rolade. Prvo ploškama obložite rub okvira za torte tako da stavljate plošku do ploške okomito, pa zatim vodoravno polegnite preostale ploške.

U pripremljeni kalup za tortu obložen ploškama rolade prvo stavite kremu s bijelom čokoladom, poravnajte, pa premažite kremom s tamnim čokoladama.

Stavite u hladnjak na barem 4 sata kako bi se torta dobro ohladila i stisnula. Nakon hlađenja skinite obruč i foliju te ukrasite preostalom kremom od rolada.

Izvor:http://www.coolinarika.com/












SASTOJCI
1 kg čajnih kolutića Kraš
1/2 l slatkog vrhnja


 
400 gr.+100 gr čokolade za kuhanje
100 gr.kokosovog brašna
za umakanje:malo ruma i 1/2 l mlijeka


 
PRIPREMA
Krema:otopiti vrhnje za šlag i čokoladu,ne smije zakipiti, neka se samo otopi. Dobro ohladiti i izmiksati.

Umakati kekse u mlijeko u koji ste dodali rum i filati kremom. Nemojte kekse puno močiti jer će se raspasti.

Uvaljajte okolo u kokos brašno. U svaku rupicu ulijte malo otopljene čokolade. Dobro ohladiti, najbolje u hladnjaku preko noći.

U slast!

Izvor:http://www.coolinarika.com/

utorak, 1. prosinca 2015.












U mojoj staroj zadaći recepata zovu se orah bombice. To im je po mom, bila prva mana, jer više volim lješnjak, a onda sam promijenila i neke druge sastojke. Nakon novih izmjena bombice su predobre!

SASTOJCI
200 gr petite-beure keksa
10 dkg čokolade za kuhanje
15 dkg popečenih i oguljenih lješnjaka
1 rum šećer
5 dkg maslaca
1 dcl slatkog vrhnja
1 žličica ruma (po želji)

I još
10-ak dkg popečenih i oguljenih lješnjaka za utisnuti u bombice
kokos, nastrugana čokolada, mljeveni lješnjaci, mljeveni keksi…za valjanje bombica



PRIPREMA
U ovom koraku bi idealno bilo da imate par muških ruka , mene najviše umori dok naribam čokoladu. Dakle naribajte čokoladu na sitnu stranu ribeža.
U mulipraktik (ili u mašinicu za meljenje) sameljite kekse, pa onda lješnjake.
Stavite samljevene kekse, lješnjake i čokoladu u posudu, dodajte rum- šećer, omekšali maslac sa sobne temperature,malo ruma(ako volite, jer je i sami rum-šećer dosta jak) i 1 dcl slatkog vrhnja. Smjesu dobro sjedinite rukama. Napravit će se kugla.

Čistim rukama odvajajte i radite male kuglice. U svaku kuglicu utisnite po jedan popečeni i oguljeni lješnjak. Kuglice uvaljajte u posip po želji : mljeveni lješnjak, kokos, naribanu čokoladu, kakao, krupni šećer…

Stavite kuglice u posudu s poklopcem i u hladnjak da se hlade.

POSLUZIVANJE
Kuglice bi bilo dobro izvaditi nekih pola sata prije posluživanja iz hladnjaka, Stavite ih , ako imate, u ukrasne košarice i uživajte u okusu!
U mom starom receptu, koji mi je davnooo, dala tetka, išlo je sirovo jaje umjesto slatkog vrhnja, to mi je uvijek smetalo. I išli su orasi umjesto lješnjaka, sve drugo je isto.
U slast!

Izovr:http://www.coolinarika.com/











SASTOJCI
3 kom. jaja
100 ml. ulja
100 ml. mleko
1 paketic prasak za pecivo
1 paketic Vanilin šećer Dolcela


 

250 gr. secera
310 gr. brasno
5-6 zlica marmalade od cresanja (ili bilo koji drugi)
400 ml. vrhnje za slag
po potrebi nesquika
3 zlice secera


 

PRIPREMA
1. U posudu u kojoj ce te mutiti stavite jaja i secer.Miksajte mikserom dok se sve lepo poveze i blago jaja pobele.

2. Dodajte ulje,mleko i vanilin secer,te ponovo sve izmiksati dok se poveze.Na kraju dodajte prasak za pecivo i brasno.Ponovo sve lepo izmiksati.Dobicete guscu masu od mase za palacinke.

3. U pleh 30x35 oblozite pek papirom.Izmijte masu,zagladite povrsinu te stavite peci kolac u predhodno zagrejanoj pecnici na 200 stepeni 25-30 minuta.Najbolje proveriti cackalicom.

4. Izvadite kolac iz kalupa,te ostavite da se ohladi.Za to vreme izmiksajte vrhnje za slag sa secerom,dok postane cvrst.

5. Kada se kolac ohladijo,premazite ga marmaladom te odozgo naneti slag.Zagladite povrsinu,te pospite obilato nesquikom.

6. Ostavite u hladnjak najbolje preko noci,potom posluzite.

Prijato!

Posluživanje
Posluzite uz kaficu.

Izvor: coolinarika.com














Sastojci
kora(sastojci za jednu koru):
50gr. mlevenog posnog plazma keksa
50gr. mlevenih lesnika
100gr. brasna
7 kasika secera
2dcl. kisele vode
0,5dcl. ulja

 
1/2 kesice praska za pecivo
50gr. krupnije seckanih lesnika

fil I;
1,5l. palminog(ili sojinog)mleka
300gr. secera
4 vanil secera
220gr. pudinga od vanile
1 kasika gustina
250gr. posnog margarina
100gr. posne bele cokolade
100gr. posnog mleka u prahu
100gr. posne crne cokolade
100gr. sojinog slaga
1dcl. kisele vode

fil II:
300gr. sojinog slaga

 
5dcl. kisele vode
jos je potrebno:
300gr. posnog plazma keksa za koru II
300gr. posnog krema
1dcl. sojinog(ili palminog)mleka za natapanje piskota

Priprema
1.
U ciniju pomesati sve sastojke za koru,osim krupnije mlevenih lesnika,pa sjediniti sa kasikom.Pleh(35x25)obloziti papirom za pecenje,pa po njemu rasporediti krupnije mlevene lesnike.Preko njih polako sipati smesu za koru,formirati koru i peci je u zagrejanoj rerni na 200C 15min.Na isti nacin napraviti jos jednu koru.Svaku koru premazati sa po 150gr.posnog krema.
2.
Za fil I staviti 1,3dcl.mleka da provri sa secerom i vanil secerom,a sa ostatkom mleka razmutiti prah za puding i gustin.U vrijuce mleko skuvati puding.Kada se prohladi(da bude mlak)dodati prethodno izmucen margarin.Posebno umutiti i 100gr.sojinog slaga sa kiselom vodom,pa i njega dodati u fil,pa polako sjediniti,a zatim fil podeliti na 1/3 i 2/3.U 1/3 fila dodati 100gr.otopljene posne bele cokolade i 100gr.palminog mleka u prahu,pa sve sjediniti mikserom.U 2/3 fila dodati 100gr.otopljene posne crne cokolade,pa sjediniti sa mikserom.
Za fil II izmutiti sojino mleko sa kiselom vodom.
3.

FILOVATI:kora I premazana sa kremom,1/2 crnog fila,slag.Za koru II poredjati posni plazma keks prethodno natopljen na kratko u mlako palmino mleko.Preko plazma keksa naneti sav fil sa belom cokoladom,pa slag.Zatim staviti drugu koru premazanu sa kremom,tako da krem bude sa donje strane.Sa ostatko crnog krema premazati celu tortu,a sa ostatkom slaga dekorisati.

Posluživanje
P.S.Palmino mleko,sojin slag i posni krem mozete pronaci u prodavnicama zdrave hrane.Tortu napraviti malo ranije,da bi se lepo opustile kore i stopile sa filom.

http://www.coolinarika.com/