"

ponedjeljak, 2. studenoga 2015.









Sastojci
Prvi dio:
250 gr šećera u prahu
2 jaja
100 gr lješnjak karamela
1/2 margarina
250 gr mljevenog keksa
Drugi dio:
250 gr šećera

 

  1dl vode
1/2 margarina
250 gr mlijeka u prahu
Glazura:
100 gr bijele čokolade
Priprema
Prvi dio:
1.
Šećer u prahu umutiti sa dva jajeta, pa kuvati na pari. Kad je kuvano u vruće dodati lješnjak karamele, mješati da se istope. Zatim dodati margarin da se i on istopi. Dodati mljeveni keks, sve izmješati pa sve to jednako rastanjiti u plehu.
Drugi dio:
1.
Šećer i vodu staviti na vatru da se šećer dobro istopi. Sklonuti sa vatre pa dodati margarin da se istopi. Zatim dodati mlijeko u prahu, izmješati i sipati preko prvog dijela pa izravnati.

 

  2.
Po želji preliti sa glazurom od bijele čokolade a može i bez nje.
3.
Mali savjet: U prvom dijelu jaja i šećer ne treba kuvati da bude previše čvrsto, bolje da se doda još malo mljevenog keksa ako procjenite da je potrebno.
U drugom dijelu: najbolje da se koristi mlijeko u prahu Slovenačke proizvodnje u plavoj kutiji ( to kupujrm ovdje u BIH) i ako vam se desi da vam masa bude malo rjeđa dodati kašiku pudinga od vanilije ili još mlijeka u prahu.
Mačje oči s Milkom :)








Sastojci
Tijesto
5 jaja
1 čaša (2 dl) kristal šećera
1 vanilin šećer
3 žlice brašna
3 žlice čokolade u prahu
pola praška za pecivo
1 žlica vode

 

  1 žlica ulja
Krema
3 jaja
1 čaša (2dl) kristal šećera
10 dag čokolade Milka
20 dag maslaca
Ostalo
4 banane

Priprema
1.
Veliku tepsiju veličine pećnice obložiti papirom za pečenje i upaliti pećnicu na 180 st.C.
2.
Miksati biskvit od žutanjaka, vode, šećera i vanilin šećera dodajući ulje, brašno s praškom za pecivo, čokoladu i snijeg od bjelanjaka.

  3.


  Tijesto izliti u tepsiju i peći 15-20 minuta na 180 st.C. Kad je pečeno, zajedno sa papirom prebaciti na mokru krpu, zarolati suprotne krajeve prema sredini i ostaviti da se hladi.
4.
Za kremu mutiti jaja i šećer na pari te kad počne gusnuti dodavati kockice čokolade Milka, miksati dalje dok se čokolada potpuno otopi (ukupno cca 15-20 minuta) pa maknuti da se hladi. Dok se hladi krema će se zgusnuti pa povremeno treba promiješati. U ohlađenu kremu dodati pjenasto umućen maslac (ili margarin).
5.
Odmotati tijesto, premazati kremom, staviti banane na suprotne strane i zarolati svaki kraj tijesta prema srediti. Okrenuti roladu tako da spojevi budu na donjem dijelu te premazati ostatkom kreme.
Screenshot_40







Sastojci
Za tamni deo
300 gr. crne cokolade
3 kasike crnog eurokrema
100 gr. margarina
150 gr. pahuljice od riza i kukuruza sa kakaom
Za bjeli deo
300 gr. bjele cokolade
3 kasike bjelog eurokrema

 

  100 gr. maslaca
100 gr. ekspandiranog riza
Za nadjev
150 gr. mlecne cokolade
2 kasike ulja

Priprema
1. Na tihoj vatri, ili na pari, otopiti crnu cokoladu, margarin i eurokrem.Skloniti sa vatre pa dodati pahuljice.Dobro sojediniti.

 

  2. Kalup obloziti papirom za pecenje, sipati smesu i poravnati.
3. Ponovite isti postupak i sa bjele cokolade, pa naneti nad prvog dela.
4. Na kraju sljedi otopljena mlecna cokolada.








Čuli ste za zebra kolač, zebra torta,zebra kolačiće , a što ne bi moglo da ima i zebra palačinke ??
Sastojci

Palačinke:
500 ml. mlijeka
2 jaja
prstohvat soli
1 žlicu rastopljene margarine
1 dcl. mineralne vode
brašno po potrebi dok ne postane kremasto i gusto

  1 žlica kakao ( ide u 1/4 tijesta)
1 pumpica za šaranje
Priprema

 
1.
Palačinke zna da radi svak ..čak i djeca.
Izmješajte smjesu za tijesto, brašno dodavajte dok ne bude kremasto i srednje gusto ( več znate, pravili ste 1000 puta).
2.
Od smjese odvojite 1/4 u drugu zdijelu i dodajte kakao i izmiksajte da se kakao promješa.Sipajte u pumpicu i šarajte.
3.
Nađite neku pumpicu koja ima cevčicu, ili snađite se sa vrećicom ili sačuvajte kad si farbate kosu pumpicu u kojoj je hidrogen , lepo je operite i dezinfikujte i to je to.

 
  4.
Na namaštenu zagrejanu teflon tavu sipajte smjesu, sačekajte 10 sekundi da se tjesto malo zapeče i da ne bude kašasto, (jer ako odmah šarate šare ima da se razliju i neće biti ljepe crte)i pumpicom šarajte spirale u krug kao zebra ili šarajte druge šare po želji.
5.
Ispecite ih i filujte po želji i ukrasite sa prah šečerom.










Kad se kaze krempita odmah asocira na slasticarnu…. Kolegica mi je radila u slasticarni i pokupila recept. Ni jedna joj nije ravna…
Sastojci
krema
6 jaja
1 vanili secer
10 zlica secera
6 zlica brasna
1 litra mlijeka
2 zlice gustina
1 slag vrecica ili 2 dc slatkog vrhnja
krema za visoku krempitu

 

  6 jaja
20 zlica secera
2 vanili secera
1 kutija (40 dag) gustina
6 zlica brasna
5 dc vode
2 litre mlijeka

Priprema

  1.
Mijesati jaja, secer i vanili secer, dodati brasno i ukuhati u mlijeku.
2.
To znaci mjesati na laganoj vatri bar 10-15 minuta da postane gusta masa.
3.
Kada se smjesa malo ohladi dodati izradjeni slag i lagano umijesati.
4.
Kremu staviti na list za krempite, prekriti s drugim listom narezanim na cetvorine i posuti s secerom u prahu.
5.
Za visoku krempitu:
6.


  Mijesati 6 zumanjaka s 10 zlica secera i dodati gustin, pomjesan s vodom i brasnom, pa ukuhati u mlijeku.
7.
Izlupati cvrsti snjeg od 6 bjelanjaka i 10 zlica secera, te lagano umjesati u malo ohladjenu kremu i filovati u dubljoj tepsiji izmedju dva lista a gornji da bude vec narezan na kocke radi lakseg rezanja.
Posluživanje
Ovo je samo recept za kremu jer ju ja koristim ne samo za krempitu nego i za princeze, punim s vocem, ma na milion nacina se moze upotrijebiti.
Moram ovo jos nadopisat da tajne dobre krempite nema, kako ju napravit bolje? Prvi put kad pravis vidis sve nedostatke koje su ti promaknili, drugo pravljenje je vec nestoo a trece si majstor za krempite :))) tako da sto duze poznas krempitu sve ti se vise svidja…

nedjelja, 1. studenoga 2015.










Sastojci:
– 9 bjelanjaka
– 15 zlica secera
– 3 zlica krusnih mrvica
– 30 dkg kokosa + malo za posuti za ukras


– 1,5 litra mlijeka + cca 3 dcl za natopiti kore
– 20 dkg gustina
– 25 dkg margarina ili maslaca
– 10 dkg secera za kremu

Priprema
Biskvit: Izraditi snijeg od 3 bjelanjaka, dodati 5 zlica secera, 1 zlicu mrvica i 10 dkg kokosa. Peci u


 zagrijanoj pecnici na cca 180 stupnjeva 10-15 min (provjeriti cackalicom). Gotovi biskvit natopiti sa cca 1 dcl hladnog mlijeka. Peci 3 biskvita (ukupno 9 bjelanjaka, ostane 9 zumanjaka). Za okrugli kalup promjera cca 26 cm.
Krema: U litru i pol mlijeka ukuhati gustin i secer. U hladno dodati margarin.
Slagati: kora, fil, kora, fil, kora, fil, posuti kokosom i dobro ohladiti.

Izvor: coolinarika.com









SASTOJCI
Kore
5 bjelanjaka
5 žlica šećera
100 gr čokolade za kuhanje
100 gr mljevenih oraha
Ovako x2, peku se dvije kore



Krem
10 žumanjaka
10 žlica šećera
125 gr maslaca
125 gr margarina
150 gr Šećera u prahu Dolcela
2 dcl vrhnje za šlag dolcela 5+
3 Vanilin šećer Dolcela

Ganache
100 gr čokolade za kuhanje
70 gr milka čokolade
2 i pol dcl vrhnje za šlag dolcela 5+



PRIPREMA
Čokoladu otopiti sa 2 žlice ulja, i ostaviti da se prohladi. Posebno umutiti 5 bjelanjaka u čvrst snijeg, i postepeno dodavati šećer. Dodavati ohladjenu čokoladu i na kraju lagano umješati mljevene orahe.

Koru peći u okruglom kalupu promjera 26 cm, na papiru za pečenje, 15 min na 180 C. Ovako ispeći dvije kore. Paziti da se ne prepeku jer budu suhe.

Za krem umutiti žutanjke sa 10 žlica šećera i vanil šećerom i kuhati na pari uz mješanje. Ostaviti da se ohladi. Pjenasto umutiti maslac i margarin sa šećerom u prahu, sjediniti sa dobro ohladjenim kuhanim žutanjcima. Posebno umutiti slatko vrhnje i dodati kremi.

Za ganache ugrijati slatko vrhnje, ali ne do vrenja, dodati čokoladu na kockice i polako otapati uz stalno mješanje.

Na tacnu staviti jednu koru, pa obruč za torte i filovati, kora, krem, kora, krem i na kraju ganache. Tortu dobro ohladiti, i najbolja je kad odstoji drugi dan.

POSLUZIVANJE
NAPOMENA
Kore budu malo suhe, ali fine čokoladne  i baš pašu uz ovu kremu od vanilije, nama se tako svidja pa ne natapam ničim. Ali mogu se natopiti mješavinom ruma i mlijeka.

Izvor:http://www.coolinarika.com/