"

četvrtak, 25. veljače 2016.

NAJBOLJA BOEM TORTA -SA UKRASIMA

12728860_1290595687622726_1494358204371877297_n

JEDAN SAVJET:kuhajte srcem volite ono sto radite,neka vam kuhanje pricinjaje zadovoljstvo,to je glavni uslov da bi bili dobar kuhar a vasa jela bila izvrsna






Sastojci 16 osoba
Kore (peku se tri ovakve):
4 belanca
90 gr šećera
100 gr pečenih mlevenih lešnika
1/2 kafene kašičice kakaoa
malo praška za pecivo
Žuti fil:
1/2 litra mleka
4 žumanca
200 gr šećera
2 kes. vanil šećera
4 kašike brašna (vrhom pune)
150 gr putera
Braon fil:
8 žumanaca
200 gr šećera u prahu
100 gr čokolade
250 gr putera
Za ukrašavanje:
po želji, čokoladni ukrasi
može i fondan
kalup za tortu prečnika 28 cm

Priprema
1.
Za ovu tortu koristim kalup prečnika 28 cm, i kore pečem odvojeno, jednu po jednu, na peki papiru.
Za koru je potrebno mikserom umutiti čvrst sneg od 4 belanca, postepeno dodavati šećer, a lešnike, kakao i malo praška za pecivo dodavati postepeno, koristeći kuhinjsku špatulu i mešati pažljivo. Prilikom odvajanja belanaca od žumanaca za sledeće dve kore, žumanca, od kojih će se kuvati filovi za tortu, rasporediti u dve posude, u jednu staviti 4, a u drugu 8 komada.

2.
Kora se peče petnaestak minuta na 180 stepeni.

3.
Žuti fil:
Žumanca izmešati sa šećerom i vanilom, dodati brašno i malo mleka odvojenog od pola litra. Ostatak mleka staviti da provri, pa kad provri u njega sipati smesu od žumanaca i skuvati je, neka ključa par minuta, dok se ne zgusne. Ohladiti. Puter umutiti mikserom, pa dodavati žuti fil, kašiku po kašiku, i mutiti dok smesa ne bude lepa i homogena.
4.
Braon fil:
Ovaj fil se kuva na pari. Najlakše je koristiti lonac za kuvanje mleka na pari, jer je fil brzo skuvan, i ne može da zagori, ako se stalno meša. Žumanca i šećer staviti u lonac, i kuvati dok smesa ne počne da se zgušnjava. Kad se smesa zgusne, dodati čokoladu izlomljenu na kockice, promešati da se čokolada istopi, i skloniti sa ringle. Dobro je da se fil odmah preruči u drugu posudu, da bi se prekinuo proces kuvanja. Potpuno ohlađen čokoladni fil treba izmešati sa umućenim puterom. Odvojiti jednu manju šolju braon fila za premazivanje torte sa strane.

5.
Slaganje torte:



Najlakše je tortu nafilovati koristeći obruč od kalupa 28 cm. Na tacnu staviti obruč, pa prvu koru, pa na nju staviti trećinu braon fila. Na braon fil staviti polovinu žutog fila. Opet ide kora, druga trećina braon fila, polovina žutog fila, i na kraju treća kora. Na koru odozgo ide poslednja trećina braon fila. Tortu odložiti u frižider na nekoliko sati hlađenja, a nakon toga je dovršiti. Skinuti obruč, pa je sa strane premazati filom koji je odvojen u šoljicu. Ukrasiti po želji!
 Ako vam je nesto nejasno u vezi recepta slobodno se obratite i ostavite poruku u komentaru mi cemo se potruditi da vam pomognemo i otklonimo nejasnoce kolko je to u nasoj mogucnosti.


PRIJATNO  i uzivajte u hrani


izvor:www.coolinarika.com

0 komentari