četvrtak, 11. veljače 2016.
MEKANA, SOCNA KLAVIR TORTA
JEDAN SAVJET:kuhajte srcem volite ono sto radite,neka vam kuhanje pricinjaje zadovoljstvo,to je glavni uslov da bi bili dobar kuhar a vasa jela bila izvrsna
Sastojci
CRNO TIJESTO
6 kom. jaja
6 kašika šećera
5 kašika brašna
4 kašike mljevenih oraha
2 kašike kakaa
2 kašike čokolade u prahu
1 kesica praška za pecivo
ROLAT
4 kom. jaja
3 kašike brašna
4 kašike šećera
po potrebi kore od limuna
1 kesica praška za pecivo
BIJELI FIL
1/2 L mlijeka
4 kašike brašna
200 gr. maslaca
200 gr. šećera u prahu
CRNI FIL
250 gr. mljevenih oraha
4 kašike vrućeg mlijeka
6 kašika šećera
50 gr. maslaca
2 kašike čokolade u prahu
ČOKOLADNA GLAZURA
100 gr. čokolade
2-3 kašike ulja
Priprema
1.
CRNO TIJESTO
Od bjelanjaka umutiti snijeg sa šećerom. Dodati žumanjke, zatim brašno, mljevene orahe, kakao i čokoladu u prahu. Peći u pobrašnjenoj i podmazanoj tepsiji (veličina 26).
2.
ROLAT
Umutiti bjelanjke sa šećerom. Dodati žumanjke, zatim brašno i koru od limuna. Peći u četvrtastom plehu. Vruće tijesto saviti u rolat.
3.
BIJELI FIL
Razmutiti brašno sa malo hladnog mlijeka i sipati u ostatak vrućeg mlijeka te kuhati gustu kremu. U ohlađenu smjesu dodati maslac prethodno pjenasto umućen sa šećerom u prahu. (Umjesto bijelog fila, u zadnje vrijeme koristim šlag 500-600 ml.)
4.
CRNI FIL
Orahe preliti vrućim mlijekom (4 kašike), dodati šećer, umućen maslac i čokoladu u prahu.
5.
Ohlađeno crno tijesto presjeći na dva dijela. Prvi dio crnog tijesta premazati bijelim filom. Rolat premazati crnim filom, a zatim ga isjeći na trake široke 1,5-2 cm. Uvijati ih u vidu puža, počevši od sredine torte tako da prekrije cijelu površinu (kao frk pite). Premazati bijelim filom, pa staviti drugu polovinu crnog tijesta. Gornju površinu torte i sa strane premazati bijelim filom. Čokoladnom glazurom preliti tortu. Ukrasiti po želji.
Ako vam je nesto nejasno u vezi recepta slobodno se obratite i ostavite poruku u komentaru mi cemo se potruditi da vam pomognemo i otklonimo nejasnoce kolko je to u nasoj mogucnosti.
PRIJATNO i uzivajte u hrani
izvor:www.coolinarika.com
0 komentari