"

utorak, 12. siječnja 2016.

KREMASTI RUČAK: MLJEVENO MESO S POVRĆEM U BIJELOM UMAKU I KUPUS SALATA NA STARINSKI NAČIN



JEDAN SAVJET:kuhajte srcem volite ono sto radite,neka vam kuhanje pricinjaje zadovoljstvo,to je glavni uslov da bi bili dobar kuhar a vasa jela bila izvrsna









Za one koji će odlučiti isprobati ovaj recept jamčim da će uživati u kremastom okusu, a ujedno će meso i prilog imati na jednom mjestu. Vrlo ukusno, a uz salatu od svježeg kupusa na starinski način (poput svježe salate u dane ranog ljeta) uživanje će biti potpuno.

Sastojci  4 osobe
Mljeveno meso s povrćem
35 dag miješanog mljevenog mesa
1 struk poriluka
4 veća krumpira
1 velika ili 2 manje mrkve
2 dl mlijeka


2 dl jogurta
2 jušne žlice mekog brašna
4 žlice ribanog parmezana
po potrebi ulje, maslac, papar, sol i peršin
Salata od svježeg kupusa na starinski način
1/2 glavice bijelog svježeg kupusa
4 kriške dimljene pancete (slanine)
1/2 dl jabučnog octa
1 dl ulja
1 čajna žličica papra
1/2 čajne žličice kumina (kima)
po potrebi i ukusu soli
3 žlice tople vode


Priprema
Mljeveno meso s povrćem u bijelom umaku
1.
Krumpire i mrkvu očistiti, izrezati na kockice (kao za francusku salatu), te skuhati u slanoj vodi.
2.
Poriluk dobro oprati pod tekućom vodom, izrezati sitno i bijeli dio kao i zeleni (do granice dok je svježe zelen) i popržiti na malo ulja. Kad je poriluk omekšao, dodati mljeveno meso i pržiti nepokriveno dok sva voda ne ispari. Posoliti i popapriti.
3.
Na maslacu popržiti brašno, doliti mlijeko i žustro miješati da se ne stvore grudice. Čim smjesa zagusti, skloniti s vatre, umiješati jogurt, posoliti i popapriti.
4.
U vatrostalnu posudu ( ili po želji neku drugu koja može u pećnicu) staviti ocijeđene krumpire i mrkvu, dodati meso s porilukom te sve preliti bijelim umakom. Dobro promiješati, na vrh staviti nekoliko komadića maslaca, posipati isjeckanim peršinom i ribanim parmezanom.
5.
Zapeći u prethodno ugrijanoj pećnici nekih 15-tak minuta da jelo dobije koricu.
Salata
1.
Izribati (ili izrezati) kupus, posoliti ga i ostaviti neko vrijeme da pusti vodu.
2.
Na roštilj tavi prepržiti 2 komada slanine, koju ste prije izrezali poput pijetlove krijeste, znači zarezati nožem šnitice u razmaku 1 cm sve do kožice. Ispržiti slaninu da porumeni i da se savije.
3.

Na malo ulja popržiti ostatak slanine izrezan na kockice, uliti toplu vodu (poklopiti jer će prskati), dodati ocat, papar, kumin i provjeriti slanost. Preliti umakom kupus, dobro izmiješati te ukrasiti ploškama slanine.
. Ako vam je nesto nejasno u vezi recepta slobodno se obratite i ostavite poruku u komentaru mi cemo se potruditi da vam pomognemo i otklonimo nejasnoce kolko je to u nasoj mogucnosti.
PRIJATNO  i uzivajte u hrani




izvor:www.coolinarika.com

0 komentari